hirdetés
hirdetés

Már hivatalos: nemzeti védjegy lett a Hotelstars!

Több hónapos egyeztetés és tárgyalás után kedden aláírták a Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy – Hotelstars megállapodást. Ennek értelmében 2012. július 1-jétől nemzeti védjeggyé válik a jelenleg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tulajdonában lévő, és általa működtetett Hotelstars szállodaminősítési rendszer.

hirdetés

A Hotelstars jelenleg egy olyan ajánlott minősítési rendszer, amely nem kötelező a szálláshely-szolgáltatókra nézve, és bár ezután sem lesz az, július 1-jétől bármiféle minősítés már csakis e rendszer keretein belül történhet. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, valamint dr. Fülöp Zsuzsanna Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai Kabinetjének főosztályvezető-helyettese ma közös sajtótájékoztatón ismertette a megállapodással és a nemzeti védjeggyel kapcsolatos tudnivalókat.

4 évig használhatják a védjegyet

Szatmáry Kristóf azzal kezdte: uniós irányelv kötelezi Magyarországot arra, hogy az eddigi rendszer helyett nemzeti védjeggyel oldja meg a szálláshelyek minősítését. Szerinte azzal, hogy július elsejétől a Hotelstars rendszer lesz a honi szállodák nemzeti tanúsító védjegye, megvalósulhat a minőségibb, átláthatóbb magyar turizmus, ami reményeik szerint az ágazat fejlődéséhez vezet. Kopócsy Andrea pedig azt emelte ki, hogy a Hotelstars rendszer hozzájárul a magyarországi hotelek minőségének javulásához. Cél, hogy a vendégek által megkedvelt rendszer minél szélesebb körben elterjedjen itthon.

„A szállodák 4 évig használhatják a megszerzett védjegyet. A minősítési folyamat egyszerű és átlátható, a www.hotelstars.hu oldalon fent vannak a minősítés kritériumai. Regisztráció után a szálloda először önminősítést végez, majd a minősítők a helyszínen ellenőrzik, hogy a megadott információk és pontozás megfelel-e a valóságnak. Amennyiben igen, szerződést kötnek, majd a szálloda megkapja a táblát és az oklevelet, mindennek kb. 1 hónap az átfutási ideje. A regisztráció és minősíttetés között 60 nap a határidő” – mondta Kopócsy Andrea.

A díjazással kapcsolatban kiemelte: nem céljuk, hogy bevételt szerezzenek (az államnak ebből nincs bevétele, a befolyó összeget a nemzeti védjegyet üzemeltető MSZÉSZ külön kezeli), már csak azért sem, mert – ahogy ő fogalmazott – jelképes díjakról van szó. Az egy, kettő, három, illetve három csillagos superior szállodák, 11 szoba felett 66.000 Ft-ot fizetnek a minősítésért, amit négy évre kapnak. A négycsillagos, négycsillagos superior, ötcsillagos és ötcsillagos superior szállodáknak 377.000 forintba kerül majd a minősítés. A díjszabást úgy próbálták kialakítani, hogy a hazai kis- és középvállalkozások keretében működtetett szállodák is csatlakozhassanak.

Először csak figyelmeztetnek

Dr. Fülöp Zsuzsanna azt mondta, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság örül a kezdeményezésnek, hiszen a védjegy segíti a fogyasztót, hogy minél több információt kapjon a szállodával kapcsolatban. Azt is kiemelte: azok a szálláshely szolgáltatók, akik július elseje után nem csatlakoznak a védjegy-rendszerhez, a korábbi minősítést, osztályba sorolást már nem használhatják, az nem lehet benne a kommunikációjukban, ám lehetőségük van arra, hogy a fogyasztókat más módon tájékoztassák a szolgáltatásaik minőségéről, például úgy, hogy körülírják, bemutatják azokat. Lényeg: ne tévesszék meg, ne vezessék félre az átlag fogyasztót, de dr. Fülöp Zsuzsa szerint, mivel minden eset egyedi, így konkrét példát nem igazán lehet hozni, hogy a körülírásban mi számít jogsértőnek és mi nem. A szálloda, panzió elnevezéseket továbbra is használni lehet.

Hangsúlyozta: ha egy kis- és középvállalkozás által működtetett szállodánál jogsértést állapítanak meg (azaz használja a korábbi minősítést), először csak figyelmeztetik, nem szabnak ki bírságot. Azt is érdemes tudni, hogy 2012-ben a hatóság nem „razziázik - a szolgáltatók csak akkor számíthatnak ellenőrzésre, ha valaki bepanaszolja őket, mert jogosulatlanul használják a korábbi minősítésre utaló jelölést.

Szatmáry Kristóf elmondta: vannak olyan területei a magyar turizmusnak, ahol még nincs nemzeti védjegy. Jelenleg is tárgyalások folynak például az ifjúsági szálláshelyekkel kapcsolatban, illetve a magyarországi fürdők nemzeti védjegyének kialakításáról.

225 hazai minősített szálloda

A Hotelstars Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország szállodaszövetségeinek részvételével 2009 decemberében alapított Hotelstars Union által kidolgozott harmonizált követelményrendszert alkalmazza. 11 tagországában mintegy 150 milliós piacot képvisel, több mint 18 ezer szálloda minősítése azonos elvek szerint történik 2010-től. A rendszer folyamatosan bővül, számos ország jelezte a csatlakozási szándékát. Magyarországon a rendszerben már regisztrált szállodák száma 380, ebből 225 már megszerezte a minősítést, többségük a 3-5 csillagos kategóriába tartozik.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!