Nem füvezhetnek, ezért elmaradnak a turisták Hollandiából

Hollandia Európa egyetlen állama, ahol országszerte legalizált a könnyűdrog fogyasztás, évtizedekig profitált a drogturizmusból. Egy új rendelet bevezetésével azonban ez végleg megváltozott. A külföldi marihuána-kedvelők elmaradását a turisztikai szolgáltatók is megsínylik.

Május 1. óta egy új szabályozás értelmében Hollandia három déli tartományának coffeeshop-jai nem adhatnak el külföldiek számára kannabiszt, és a helyieket is csak akkor szolgálhatják ki, ha azok rendelkeznek az úgynevezett ’wietpas’ klubkártyával, amelynek feltétele a nyilvántartásba vétel. 2013. január 1-től Hollandia összes coffeeshopjára kiterjed majd a korlátozás.

A konzervatív kormány állítja, a rendelet bevezetésével elsősorban a belga, francia és német fiatalok invázióját szerette volna megfékezni, akik hétvégente elárasztották a déli városokat közlekedési dugókat okozva és zavart keltve a helyiek életében. A rendelet első ránézésre felszámolta a határmenti drogturizmust, hiszen a coffeeshop-ok csaknem teljesen kiürültek. Valójában viszont a drogbeszerzésnek csak a helyszíne változott: a külföldiek leginkább az utcán, a helyiek pedig – akiknek 90 százaléka (!) elzárkózik attól, hogy regisztrált felhasználó legyen, derül ki egy felmérésből - házhoz rendelve, de szintén illegális kereskedőktől vásárolnak.

Virágzik a feketepiac

Bírálói szerint a rendelet tehát éppen fordítva sült el, mint ahogy azt alkotói várták, hiszen még nagyobb káoszt okozott a köztereken mint eddig. A bevezetést követő első hónapban a megszokott 166 helyett 619 lakossági bejelentés érkezett zajongásról és rendbontásról a drogturizmus jelenségétől leginkább sújtott Maastricht rendőrkapitányságaira. Ezenkívül július közepéig 386 embert tartóztattak le illegális marihuána eladásért vagy vételért a három déli tartományban. A rendőrség egyébként tart az utcai dealerektől, akik felfegyverkezve védik egymástól frissen megszerzett és jól jövedelmező területeiket. Az intézkedés ellenzői szerint a wietpas bevezetése azért is aggasztó, mert az utcán ellenőrizetlen minőségű kannabisszal és kemény drogokkal is találkoznak majd az eddig biztonságos keretek között fogyasztók. Mindemellett a rendelkezés a bűnszervezetek bevételeit növeli az államéval szemben, ez utóbbi adók formájában évente 400 millió eurót profitált a 2 milliárdos üzletágból.

Drogturista: nem vész el, csak átalakul

Május 1 óta a legális coffeeshopok forgalma drasztikusan csökkent: Eindhovenben 60 százalékkal, Tilburgben és Bredában 90 százalékkal. A tulajdonosok kénytelenek lépni: július közepére már 600 alkalmazott veszítette el állását a három érintett holland tartományban, és számos egység végleg lehúzta a rolót. Csak Maastrichtban – ahol a legalacsonyabb a regisztrációs hajlandóság - 450 ember került eddig az utcára. Május 1-jéig 4500-an dolgoztak Hollandia-szerte coffeeshopokban, január 1-től a rendelkezés országossá válásával pedig újabb elbocsátási hullám várható.

A könnyűdrog-tilalom hatása a horeca üzletágba is begyűrűzött. A Maastricht belvárosában működő vendéglátóegységek forgalma 10-15 százalékkal csökkent május 1-je és június vége között a külföldi vendégek elmaradása, de legalábbis jelentősen megrövidült, csak a kannabisz beszerzésére szorítkozó tartózkodása miatt. „Délen a vendéglátósokat, de még a ruházati üzleteket is a tönkremenés fenyegeti”- nyilatkozta holland lapoknak Jo Smeets a coffeeshopok alkalmazottait tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN) szóvivője. Szerinte a rendelet alkotói figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a marihuánát vásárló bel- és külföldiek jelentős része magas fajlagos költésű vendég, aki korántsem csak a fűfogyasztás kedvéért érkezik az országba.

Visszaesésre számít a turisztikai hivatal

Az Amszterdami Turisztikai és Kongresszusi Hivatal (ATCB) adatai szerint az Amszterdamba látogató évi 6 millió turistának több mint a negyede látogat el coffeeshop-ba. A csatornák városában jelenleg dübörög a drogturizmus, a korábbinál jóval nagyobb tömegek élnek utolsó esélyként a kannabisz-fogyasztás lehetőségével. Amszterdam belvárosában a legtöbb coffeeshop várhatóan kénytelen lesz bezárni január 1-től, mivel vendégkörük oroszlánrészét külföldiek teszik ki. Az ország 650 coffeeshop-jából több mint 200 Amszterdamban működik, így nem csoda, hogy az amszterdami önkormányzat tárgyalásokat folytat az illetékes miniszterrel arról, hogy a város hadd élvezzen kivételt a rendelet hatálya alól. Egyébként az amszterdami lakosság eddig is jól tolerálta a külföldi drogturista-áradatot.

A holland szálloda- és vendéglátóipar hivatalos érdekvédelmi szervezete, a 20 000 tagot számláló Koninklijke Horeca Nederland hivatalosan ugyan nem foglalt állást a wietpas kérdésében, de honlapján több olyan újságcikket is megjelentetett, amely azt taglalja, hogyan látja kárát a szektor a drogtilalomnak. A Holland Turisztikai és Kongresszusi Hivatal (Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) a külföldi vendégek visszaesésével számol a rendelkezés országos bevezetésével. A választások előtt álló Hollandiában egyébként a 9 pártból mindössze 3 támogatja a coffeeshop-ok bezárását.

Coffeshop térkép


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.