hirdetés
hirdetés

Már megint a balatoni nyarat temetik

Kellemetlen a kedvezőtlen időjárás a balatoni szálláshelyek számára, de még reménykednek a vénasszonyok nyarában.

hirdetés

Rosszkor jött a rossz idő a hazai szállodák számára. Az utóbbi időben egyre inkább a belföldi turizmusra építő hoteleket a háztartások romló anyagi helyzete mellett az is hátrányosan érinti, hogy nehézkesen megy a váltás az üdülési csekkről a SZÉP-kártyára – állítják a Napi Gazdaság Online által megkérdezett szakértők.

A lap megszólaltatta Erdei Jánost a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, aki úgy látja: általában igazak a hazai szállodaforgalomra a lemondások, tervezettnél korábbi hazaindulások. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a belföldi vendégek az akciókra várva sokszor foglalnak utolsó pillanatban. Erdei elmondta: a május és a június a vártnál gyengébbre sikerült, de még bízhatunk a vénasszonyok nyarában. Különösen a Balatonnál, ahol a KSH adatai szerint még az előző év azonos időszakához képest is romlottak a mutatók; 79,9 ezer vendég összesen 246,6 ezer vendégéjszakát töltött el a tónál 2011 májusában.

Erdei elmondta: főképp a wellness-szel nem rendelkező vízparti szállodák, panziók és magánszállások szenvedik meg az idei szezont. Szintén nehezítik a helyzetet a háztartások szükülő anyagi lehetőségei, csökkenő fogyasztásuk, így megdőlhet az utóbbi időkben belföld alapozott stratégia - fejti ki Nagy Jenő, az Annabella és Marina szállodák igazgatója.

Szerinte az elmúlt két hét hűvösre fordult időjárása miatt akár az idei nyár elúszhat. Nagy 10-20 százalékos csökkenést prognosztizálva elmonta: a külföldiek, ha már eljöttek, vagy foglaltak, kitartanak eredeti szándékuk mellett, míg a hazai vendégek inkább módosítanak.

Nagynál némiképp optimistábban nyilatkozott Wossala György, a Ramada Balaton Hotel tulajdonosa. Szerinte nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakul majd a szezon. Ez köszönhető a szállodában tartott rendezvényeknek, konferenciáknak illetve a wellnessrészlegnek. Wossala tapasztalata szerint ritkán mondják le vagy halasztják a foglalást. A Ramadában általában erős az ősz a céges rendezvények miatt is. Mindezek ellenére a tulajdonos szerint idén is alatta maradnak a mutatók a 2008-as mintaévnek.

Erdei szintén hibáztatja az Üdülési Csekk túlságosan gyors kivezetését és a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) a tervezettnél lassabb bevezetését. Nagy Jenő szerint emiatt országosan akár 30%-os viszaesés is várható idén.

A Magyar Turizmus Zrt. ugyanakkor továbbra is bizakodó a balatoni szezont illetően, szerintük az éves szinten prognosztizált 5%-os bővülés tartható - olvasható a cikkben. Erdei János viszont kétésgeinek adott hangot ezzel kapcsolatban.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai