hirdetés
hirdetés

Martfű: egy fesztivál, ami kilóg a sorból

A támogatók jóvoltából ingyenesen látogatható az augusztus 14-én kezdődő Martfűi Ünnepi Napok és a IV. ÖrökZöld Tisza Fesztivál.

hirdetés

Két éves kihagyás után immár negyedszer tudják megrendezni a fesztivált – mondták augusztus 5-én Martfűn, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. A fesztivál a kultúra, hagyományőrzés és művészet köré összpontosul. Martfű Város Önkormányzata és a Martfű Termál SPA által közösen megrendezésre kerülő rendezvény a környező települések életében is igen jelentős eseménynek számít.

A programokat – kihangsúlyozva a természethez, környezetvédelemhez való kötődést – a Tisza partján, a Martfű Termál SPA vízi színpadán rendezik meg. A 200 négyzetméter alapterületű „vízi színpad” ad otthont a fesztiválnak.

A Martfűi Ünnepi Napok és az ennek keretében megrendezendő negyedik ÖrökZöld Tisza Fesztivál vendégcsalogató eseményeit a társrendező, Asztalosné Kocsis Enikő, a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója sorolta: Antal László festőművész műveit láthatják, majd a 30 éves Heineken Hungária Sörgyár születésnapi rendezvénye hívogatja a vendégeket. Ennek keretében kerül sor a Szent Tamás templomban Dr. Ad de Joode holland orgonaművész hangversenyére.

Meet you in Martfű

Meet you in Martfű címmel nemzetközi ifjúsági találkozón, uniós támogatás segítségével, másodszorra látnak vendégül öt országból érkező fiatalokat.

Közel száz gyerek vesz majd részt az Ifjúsági találkozón: Szlovákiából, Erdélyből, a Vajdaságból, Franciaországból, Lengyelországból és hazánkból érkeznek az ifjú vendégek, hogy játék- és sportvetélkedők során mérjék össze tudásukat.

A program szerint láthatják a Republic Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közös koncertjét, Demjén Ferenc fellépését, valamint az Anna and the Barbies különleges előadását, de pódiumra lép a Magyar Állami Népi Együttes is Naplegenda produkciójukkal, ők a megvilágított tavat díszletként építik be műsorukba.

A gyerekek számára is lesz program, például bátorságpróba a termálfürdőben és a horgásztanya környékén, kirakodóvásár, artista show, horgászverseny, hastáncbemutató és fogathajtó verseny, esti zenekarok, azaz „Tó Party”, filmvetítés, valamint csillagászati bemutató.

Idén is kiválasztották a város díszpolgárát

Dr. Papp Antal polgármester arról számolt be, hogy a hagyományokhoz híven idén is lesz díszpolgára a városnak. A megtisztelő elismerést ezúttal Angyal József martfűi származású, Norvégiában élő vállalkozó kapja, aki évtizedek óta azon fáradozik, hogy szülővárosa polgárai mind szebb és jobb körülmények között éljenek. A polgármester szerint ez a fesztivál „kilóg a sorból”, mivel nemcsak ingyenes műsorok, de kiállítás, konferencia és sportversenyek is lesznek.

Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló által nyújtott szolgáltatások igazgató-tulajdonosa, a fesztivál kitalálója arról beszélt, hogy a hagyományteremtő szándékkal elindított rendezvénysorozat – több megrendezésre kerülő fesztivál mellett – elnyerte a Magyar Fesztiválszövetség Minősített Fesztivál címét.

„Két év szünet után most a negyedik fesztiválra összefogott a város. Az önkormányzat, s a városban működő üzemek egy emberként álltak a rendezvény mellé” – mondta Tomasovszky László. Megemlítette a Bunge növényolajipari céget, amely az ismertVénusz és Floriol étolaj gyártója, valamint a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt.-t.

„Ezt a fesztivált mindenki akarta” – tette hozzá, arra utalva, hogy a fesztivál megrendezéséhez példás gyorsasággal minden hatóság megadta az engedélyt.

Gyógyhellyé tennék Martfűt

Szólt arról, hogy szeretnék elérni, hogy Martfű városa megkapja a gyógyhelyminősítést, az önkormányzattal együtt ezen dolgoznak most. A termálfürdőben nem csupán fizikoterápia és sport-rehabilitáció folyik, hanem 18 év alatti fiatalok gyógyúszását is végzik. Több mint 40 – különböző fogyatékossággal élő – gyermek részesül a speciális gyógyúszás-oktatásban, amely itt TB támogatással, azaz ingyenesen vehető igénybe.

A fesztivál nagy eseményének számít majd az a fogathajtó verseny is, amelyet amatőr jelentkezők közt rendeznek meg.

Az események helyszíne a szállóhoz tartozó termáltó partja, s az itt épült színpadon minden este lesz valamilyen különleges esemény, műfajában és zenei stílusában változatos szabadtéri koncerteket és előadásokat láthat a közönség, amelyeket természetesen, ahogy az augusztus 20-án illik, fergeteges tűzijáték zár. Az éjszakai koncerten a talpalávalót az Amadeus R and R Együttes húzza.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai