MÁV-Start: 135 millió utas, 7 milliárd kilométer

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára MÁV-Start Zrt. standjának megnyitóján arról beszélt, hogy a 39. Utazás 2016 kiállításra megújult standdal készültek. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok kiállító csábítja az embereket különböző tájakra, ahová pedig többek között vasúttal lehet eljutni. Véleménye szerint nekik az a dolguk, hogy ezt az utazást úgy segítsék, hogy a vendég jól érezze magát, minden utazás élmény legyen számára.

Tavaly belföldön több mint 135 millió utas tett meg közel 7 milliárd kilométert a MÁV-Start vonalain, a magyar kormány pedig biztosítja az ehhez szükséges saját és uniós forrást – szögezte le az államtitkár.

Ezt Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója is elismerte, hozzátéve, reméli, hogy ez a tendencia maradandó lesz. A társaság stabilizálta gazdálkodását, és most már az utasra és a minél értékesebb szolgáltatásra tudnak figyelni. A folyamatban lévő fejlesztések közül kiemelte: 2016-ban 150-nel növelik a jegyvizsgálók számát, hogy jobb legyen a szolgáltatások színvonala.

A fejlesztésekről szólva elmondta, hogy a korszerű Flirt motorvonatflotta már 108 vonatból áll, és idén uniós támogatással újabb 15 járművel bővül. Idén nemcsak megújul a járművek öt százalékának belső utastere, de a balatoni utazások menetideje csökken, a déli parti fejlesztésekkel a nyári menetrendben 15-30 perces menetidő-csökkentésnek örülhetnek az utasok.

Több mint 830 járművükben elérhető már az ingyenes wifi, az ingyenes vonatinfót is gyakrabban használják, amely az okostelefonokra telepíthető.

Elhangzott az is, hogy Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Szolnokról a helybiztosításos expresszvonatok már akár 30-40 perccel gyorsabban is leérhetnek a magyar tengerhez.

A nemzetközi forgalomban tapasztalható fontos változás, hogy az eddig a bécsi Westbahnhof állomáson megálló – EuroCity, nemzetközi gyors és railjet – járatok a decemberi menetrendváltás óta a Hauptbahnhofot érintik, ami félórával rövidebb eljutást jelent Bécsbe, Linzbe, Salzburgba, Innsbruckba, Münchenbe és Zürichbe. A horvátországi Split az Adria nemzetközi gyorsvonattal május 27-től szeptember 30-ig minden kedden és pénteken, sőt főszezonban vasárnap is elérhető lesz. A Citadella gyors a szlovéniai Ljubljanán keresztül nyáron meghosszabbított útvonalon közlekedik a tengerparti Koperbe. Decembertől ismét jár Budapest és Varsó között a Varsovia EC vonatpár. A vonatban közlekedő magas minőségű hálókocsik egyéjszakás összeköttetést teremtenek Budapest és Moszkva között.

A tájékoztatón arról is beszámoltak, hogy az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott vagy elektronikusan bemutatott QR kódos menetjegyet továbbra is 3 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a nem otthon nyomtatott (pl. pénztárban, automatából vásárolt) jegyek árához képest. Ha az utas csak feláras vonatokon utazik, nem is szükséges kinyomtatnia a jegyét, a letöltött fájlban levő vonalkódot számítógépe vagy okostelefonja képernyőjén is bemutathatja. A vonatjegyek ára bankkártyával egyenlíthető ki, emellett egyes belföldi jegyek mobiltelefon egyenlegről is kifizethetők. A belföldi mellett már többféle nemzetközi jegy is váltható online, az elérhető jegytípusok száma folyamatosan nő. Az átvételi lehetőségek is bővültek, a kioszkok mellett a jegyek egyes szolgálati helyeken új típusú jegyértékesítő automatákból is átvehetők.

Vonattal Kőbánya felsőre 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel

Péntektől vasárnapig a Keleti pályaudvarról óránként három vonat is lehetővé teszi az öt perc alatti eljutást a vásárközpontba. A MÁV-START és a GYSEV az Utazás kiállításra utazók részére 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít. A kedvezmény érvényesítéséhez a menettérti jegyet a vasúttársaság standján kell lebélyegeztetni.

Az Utazás kiállításhoz kapcsolódó kedvezményekről, a Kőbánya felsőn megálló vonatok menetrendjéről, valamint a vasúttársaság standjának programkínálatáról bővebb információ a vasúttársaság honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon olvasható, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhető.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.