hirdetés

Még az ég is könnyezett

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

 Délelőtt, a Jakabffy család lakóhelyének határában tartott temetésen először az elhunyt felekezete szerinti református lelkész mondott gyászbeszédet, aki a szertartás végén felolvasta a gyászoló család közvetlen hangú, fájdalmas búcsú sorait is. Majd a szakma nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László búcsúzott barátjától, méltatva a nagyhírű, sok tapasztalattal rendelkező gasztronómiai szakembert, sok-sok hazai szakács mentorát és tanítóját.

Kovács László (MVI) a szakma nevében tarta búcsúztatóját, háttérben a család
Kovács László (MVI) a szakma nevében tarta búcsúztatóját, háttérben a család

Kovács László felidézte az elhunyt barát életútját, többek közt elmondta, hány helyen dolgozott - Gundel Étterem, Bajkál, Astoria Szálló étterme, Alabárdos, Apetito, Platán, ő alkotta meg és rakta össze az esztergomi Prímás Pincét, és folytathatnánk még a rangos sort tovább. Már nyugdíjasként, 2015-ben Gundel Károly díjjal tüntették ki - ezzel is elismerve fantasztikusan gazdag munkásságát. Szakmai kérdésekben példamutató módon volt progresszív, és bár gyakran kritizált, de ezt mindig jobbító szándékkal tette. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben legjobban kamatoztató képviselőjét vesztette el vele a hazai gasztronómiai világ. A „Jakabffy iskolából” kikerült fiatal szakemberek közül nagyon sokan ma hazai csúcséttermek konyháját vezetik, akik közül nagyon sokan kísérték utolsó útjára egykori mesterüket.

A család kérésének megfelelően mindenki egy-egy szál fehér virággal búcsúzott a halottól, és többek közt az is jelzi, hogy mekkora ember ment el a hazai gasztronómia területéről, és micsoda tisztelet övezte, hogy a több mint egy órán át, csontig ható hidegben tartott szertartás alatt mindenkit a mély gyász borított el, senki nem nyúlt mobiltelefonja után kutatva, és szerencsére nem is szólalt meg egyszer sem készülék a gyászoló tömeg sorai közt, pedig a gasztrovilág szinte szinte mozdulni sem tud mobileszköz nélkül.

És még egy apróság: a gyászbeszédek alatt bár végig felhős, komor volt az ég, de nem esett. Azonban amikor Jakabffy László hamvai a földbe kerültek - megnyíltak az ég csatornái, és még az ég is könnyezett.

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég, Fotó: Csárdás Ferenc)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai