hirdetés
hirdetés

Még idén elindulhatnak a balkáni légi járatok Budapestről

Május második felében derülhet ki, hogy mennyire kelti fel a légitársaságok érdeklődését az a pályázat, melynek keretében a kormány újraindítaná a közlekedést több nyugat-balkáni légi útvonalon.

hirdetés

Ahogy arról februárban beszámoltunk, a kormány négy közvetlen nyugat-balkáni és a szófiai légi járat létrehozásának támogatásáról döntött, mivel az útvonalak üzemeltetése piaci úton nem gazdaságos - ez jelent meg az akkori Magyar Közlönyben megjelent határozatban. 

Május második felében derülhet ki, hogy mennyire kelti fel a légitársaságok érdeklődését ez a pályázat - írja a Világgazdaság. Ha sikeres a pályázat, akkor még idén szállhatnának is gépek Budapestről például Tiranába vagy Koszovó, Montenegró, Macedónia fővárosába. Korábban a kormányzat a Budapest-Szófia járatot is „piacra dobta” volna, de időközben a Wizz Air jelezte, hogy november 1-jétől ezen az útvonalon járatot kíván indítani.

Az Európai Unió hivatalos közbeszerzési lapjában (a TED-ben) megjelenő felhívás szerint a légitársaságoknak mostantól harminc napjuk lesz arra, hogy benyújtsák ajánlatukat. Ekkor derülhet tehát ki, hogy hány útvonalért hányan szállnak versenybe. Ez azért fontos, mert az állam részben ennek függvényében támogatná a járatok üzemeltetését. A nyertes légi fuvarozókkal a tervek szerint még a nyáron megköttethetnék a négyéves időtartamra szóló koncessziós szerződéseket. Piaci szereplők sok esetben a Wizz Air befutására számítanak a nyugat-balkáni útvonalakon is.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai