Még több Sziget-fellépő neve került nyilvánosságra

Szigetes hírözön érkezett: a Telekom 2015-től a fesztivál egyik támogatója, ennek köszönhetően Telekom Aréna néven visszatér a Szigetre az elektronikus tánczene megasátra. Másrészt kiderült, hogy a mainstream elektronikus zene legfiatalabb szupersztár DJ-je, Martin Garrix prezentálja a Fesztiválköztársaság eddigi leglátványosabbnak ígérkező End Show-ját. És számos műfajban, mintegy harminc újabb előadó és zenekar neve is napvilágot látott.

A korábban kiderült nevek, mások mellett az alt-J, a Florence and the Machine vagy Jamie Woon, na meg a múlt héten bejelentett Robbie Williams - kinek -1. napi koncertjére az első 10.000, kedvezményes árú jegyet már el is kapkodták - mellé most egy nagy csokor fellépő társult. Mintegy harminc név közt a számos új arc mellett több, korábban hatalmas bulikat csapó visszatérő zenekart is köszönthetünk, sőt van néhány, melyek nélkül már nem is lenne Sziget a Sziget.

Jelenleg a DJ Magazin top 100-as listájának 4. helyén áll az az ifjú titán, akinek fellépése önmagában egyet jelent egy elképesztő bulival, a Sziget utolsó estéjén ráadásul egy minden eddiginél látványosabb tűzijáték-, fény- és lézer show is várható. Sziget Fesztiválköztársaság End Show-ját ezúttal Martin Garrix zenéje kíséri.

A Nagyszínpadhoz tartozó hír még, hogy egy korábbi nap délutánján köszönthetjük itt ismét a fergeteges bulijairól híres Gogol Bordello zenekart is.

{youtube|id=Zv1QV6lrc_Y}

{youtube|id=cXnJwmZEU0c}


Egy év kihagyás után újra felépül az elektronikus tánczene megasátra, melyhez a Telekom társult támogatóul. Itt lesz látható például a kiváló DJ-páros szuperprodukciója, a W&W. A véletlen műve csak, hogy a most bejelentett adagban a holland fellépők képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, köztük a számos komoly szakmai díjjal kitüntetett trance DJ és producer, a magyar partyarcok egyik kedvence, Sander van Doorn. Egy arcát mindig eltakaró, magát igazi nindzsának aposztrofáló titokzatos brit DJ is ide tart. Ő Jaguar Skills. A Bassjackers formáció ma már a legmenőbb partyk közönségét mozgatja meg erőteljes szettjeivel, ezúttal a Szigeten. Szintén a Telekom Arénában lép fel Julian Jordan, egy szemtelenül fiatal, mindössze 19 éves DJ-producer, aki mögött a legmenőbb holland kiadók állnak, és aki pályafutása legelején, 2012-ben már Martin Garrix-szel dolgozott együtt. És végül itt lesz Sidney Samson, akinek a nemzetközi áttörést a Riverside hozta meg, de az elmúlt években is sorra szállítja a jobbnál-jobb house dalokat, s legfrissebb kislemeze, a Magic idén januárban jelent meg.

{youtube|id=2wrWQ8tzogA}


Tucatnyi névvel rukkolt elő az A38 nagysátra. Legújabb lemezével érkezik a Katie White énekesnő és Jules De Martino multiinstrumentalista-producer alkotta indie-dance-pop duó, a The Ting Tings. Szintén tavaly megjelent ötödik nagylemezével jön a Szigetre a brit indie-folk énekes-dalszerző csodagyerek, Mike Rosenberg, művésznevén Passenger. Mindössze 20 éves, gyönyörű hanggal megáldott brit R&B-soul énekesnő, aki pályafutását szinte egyből a slágerlisták éléről indította. Ella Eyre nemsokára megjelenő bemutatkozó albuma az idei év egyik legjobban várt lemezei közé tartozik. Az elmúlt két év egyik legnagyobb sikertörténete a Milky Chance nevéhez fűződik: Stolen Dance című bemutatkozó dalukkal egyből meghódították Európát, a másfél évvel ezelőtt megjelent debütáló lemezükkel pedig már Amerikát is körbejárták, most a Szigetre érkeznek. A hetvenes évek soulját és funkját indiepopos, néhol elektronikus környezetbe építő, élőben héttagú Jungle zenekar a legnagyobb amerikai és európai fesztiválokon, így a Szigeten is fellép idén. Tyler, The Creator pályafutása elején elnyerte az MTV legjobb új előadójának járó díjat, két évvel ezelőtti, Wolf című albuma az év egyik legtöbbet emlegetett rap lemeze volt, most pedig a Szigetre tart. Aligha kell bemutatni a magyar közönségnek az Infected Mushroom duót: a pszichedelikus trance világában egyeduralkodó izraeli (jelenleg Los Angelesi székhelyű) formáció több mint 15 éve szállítja a közönséget beszippantó, folyamatosan változó elektró ütemeket. Legfrissebb, januárban megjelent negyedik nagylemezével érkezik újra a Szigetre – keményebb zenét kedvelőknek - az Enter Shikari, akik a fesztiválok legnagyobb bulijaiért felelősek. Gramatik egy szlovén származású, Amerikában élő és alkotó DJ-producer. Dalaiban különös érzékkel keverednek az oldschool hip-hop és elektronikus elemek, de fejbólogatós chill-out, dubstep és funky témákhoz is szívesen nyúl. 2012-ben három dala is elnyerte a legjobb dalnak járó díjat a Beatport Music Awards-on. Érkeznek a világhírű Hospital Records istállójának tagjai: a walesi High Contrast és a bécsi Camo & Krooked duó valamint Fred V & Grafix, Danny Byrd és MC Dynamite a műfaj legnagyobbjai közé tartoznak, ezt mi is megtudhatjuk. A Jett Rebel név a 24 éves multiinstrumentalista énekes-dalszerző, Jelte Steven Tuinstra projektjét takarja. A fülbemászó, dallamos pop-rockban utazó fiatal srác generációjának egyik legaktívabb és legtehetségesebb figurája. Hollandia jelenleg legaktuálisabb és legnépszerűbb indie-rock zenekara, a Kensington. Igazi sikertörténet az övék, tavaly megjelent harmadik nagylemezükkel rendre teltház előtt játszottak, bizonyára így lesz az A38 sátorban is.

{youtube|id=JCxWDweKNTU}

A világzenei műfajt erősíti a MasterCard Világzenei Nagyszínpadon fellépő Mariza, aki már sorra meghódította a világ legrangosabb koncerttermeit és több mint egymillió albuma kelt el. Rendkívüli hangjával és lenyűgöző előadásmódjával mára a fado legfényesebb csillaga lett. Nem kell itthon bemutatni a Goran Bregovic Wedding And Funeral Band-et, és Bregovic – a Cigányok ideje, illetve az Underground című filmekből ismert – dalait, melyek ma már világszerte a Balkán örökzöldjeiként terjednek. Lassan a Sziget házi zenekarává vált a Leningrad, mely a Sziget azon visszatérői közé tartozik, amelyben nem lehet csalódni. Nincs kegyelem: az orosz underground és ska hívei most is megkapják a magukét. A Che Sudaka története egy igazán tanulságos sztori arról, hogy milyen mélyről milyen magasra lehet jutni, és arról, hogy igazán lazán is lehet szociálisan húzós témákról dalolni. Punkkal, skával, reggae-vel, raggával, salsával és közben ugrálva, ahogy bulizni jó. A Canzoniere Grecanico Salentino mediterrán befolyásokban gazdag repertoárja a koncerteken bámulatos élményt garantál, ezt most a Szigeten élhetjük át.

{youtube|id=p5_81GMggjA}

A Colosseum fellépőiből is megismerhetünk néhányat. Az Apollonia három párizsi underground DJ kollaborációját takarja, tech-house szettjeikkel 2012 óta járják a világ klubjait. Dixon, a berlini elektronikus zenei színtér markáns előadója, egyedi látásmódú DJ és producer, az Innervisions kiadó alapítója és vezére, aki szolid, finoman eklektikus, lebegő atmoszférájú deephouse, illetve funky house anyagairól ismert. Gui Boratto huszonegyedik századi polihisztor: mérnök, producer, zeneszerző és DJ, akinek egyedülálló munkái a kilencvenes évek közepétől rendszeresen jelennek meg a világ legnagyobb könnyűzenei és elektronikus zenei kiadóinál. A klubkultúrában közel húsz éve pörgő Michael Mayer az underground dance világának egyik legszínesebb egyénisége, a világhírű Kompakt elektro művészellátó főnöke. Marcel Dettmann egy kultikus berlini elektronikus zenész-producer, a Berghain klub rezidens DJ-je akit néhány éve az év techno előadójának választották a Beatportal listáján. A My Favorite Robot három kanadai DJ-producer kollektívája, akik kiadóként és DJ-ként is működnek párhuzamosan. Hitvallásuk egyszerű: hanyagolni a klasszikus zenei normákat és minél szélesebb körben eljuttatni az elektronikus zenéket a hallgatókhoz.

{youtube|id=n07wUer9B90}


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.