Megelevenedett a noszvaji kastély kalandos története

Könyvbemutatót, kastély- és tárlattúrát tartottak, valamint emléktáblát avattak szombaton Noszvajon. A Nemzeti Összetartozás Napján színes programokkal várták a hazánk különböző részeiből érkező vendégeket.

Az országos hírű De la Motte kastélymúzeumban összesereglett érdeklődőknek Búza Péter szerkesztő, helytörténész mutatta be dr. Varga Kálmán író, történész, neves műemlékvédelmi szakember Az illuzionista című könyvét. Kiemelte, hogy a Magyarországon dallamosan csengő De la Motte nevet két épület őrzi. Az egyik a budapesti várnegyedben - a Dísz téren - barokk stílusban emelt palota, a másik pedig az Egertől alig néhány kilométerre fekvő Noszvaj gyöngyszeme, az ugyancsak barokk kastély. Ez utóbbiról viszont meglehetősen keveset tudunk, mert az épületről alapos tudományos kutatást nem végeztek. Emellett rejtélyes és alig ismert a De la Motte család históriája is.

Ezért kiemelkedő fontosságú az a most megjelent könyv, amelyben dr. Varga Kálmán olvasmányosan, tudományos formában és sok fotóval illusztrálva dolgozta fel a kastély kalandos történetét. A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a kötet hiánypótló műnek számít, amely jól szolgálja a tudományt, ugyanakkor a marketinget is. Véleménye szerint a kastélyba látogatókon kívül a műemléki szakmákban tevékenykedők érdeklődését is bizonyára kiváltja majd. A könyvet a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. jelentette meg.

A bemutatót követően a könyv szerzője, dr. Varga Kálmán az általa gondozott Ők is voltak gyerekek című vándorkiállítás kastélybeli megtekintésére invitálta a közönséget. Az író kalauzolásával a résztvevők megtudhatták, hogy milyenek voltak a 17-19. századi arisztokrata családok gyermekportréi. A különleges festménygyűjtemény azt reprezentálja, hogy számos hazai főúri családban megörökítették a sarjaikat. Ez a szokás eleinte inkább csak a fiúkra vonatkozott, de később, a 18. században már a lányok portréit is elkészítették.

Eszterházy Pál és II. Rákóczi Ferenc gyermekportréja

A továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Eszterházy Kastély Kápolna Alapítvány néhány évvel ezelőtt feltárta a köz- és magángyűjteményekben őrzött 17-19. századi magyar vonatkozású főnemesi gyermekábrázolásokat. Ennek eredményeként mintegy másfélszáz meglevő portré adatait gyűjtötték össze, amelyek jó alapot nyújtottak ahhoz, hogy létrejöhessen a mostani vándortárlat. A kiállítás 2012-ben a fertődi Eszterházy-kastélyban debütált, aztán Nagycenken, a Széchenyi-kastélyba vándorolt, 2014-ben pedig a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum - a saját gyűjtésű helyi anyaggal és egykorú játékokkal kiegészítve - rendezett kiállítást belőlük.

A noszvaji tárlat közel negyven gyerekportét mutat be. Dr. Varga Kálmán érdekességként emelte ki és mutatta be a későbbi főtiszt Eszterházy Pál gyerekkori képét, akinek például négy házasságából 25 gyermeke született. Azután a hét éves II. Rákóczi Ferencről - a későbbi erdélyi fejedelemről - festett képre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a kiállított alkotásokon jól tükrőződik a főúri családok tagjainak gyermekek iránti szeretete. A most bemutatott képek közül az elsőt 1618-ban, az utolsó pedig 1705-ben festették.

Az Illuzionista című könyv szerzője ezután a kastélymúzeumot is bemutatta a vendégeknek. Ez a barokk remekmű a különlegességével, a reprezentatív megjelenésével hívja fel magára a figyelmet, amelyet a nehéz időszakok ellenére is sikerült megőrizni a mának. A pompás kastély jelenlegi bérlője felelősséggel teszi a dolgát és a jó gazda gondosságával kezeli az épületet, illetve annak díszparkját.

Ismét méltó helyére került az emléktábla

Délután a Noszvajt Szomolyával összekötő út mentén található négycsillagos Oxigén Hotel Family és Spa kerítésénél avatták fel a felújított trianoni szégyenfal emléktábláját. Ezt a hotel tulajdonosai az ünnep alkalmából állíttatták helyre. A táblát eredetileg a falu közössége emelte még 1933-ban, de az idők során megsemmisült. Noszvaj egyik legidősebb lakójának elmondása szerint viszont sikerült rekonstruálni, így ezentúl a régi helyén, méltó körülmények között látható.

Az emléktábla jelentőségét Anda Tibor református lelkipásztor méltatta és megáldotta azt. Ezután Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője, valamint Bóta Géza, a község polgármestere helyezett el koszorút az emléktáblánál.

A programsorozat a helybeliek Imány-tetőn tartott megemlékező ünnepségével zárult.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.