hirdetés
hirdetés

Megkezdődtek a munkák a Dobó téri Minorita templomon

Az egri történelmi belváros 25 elemből álló, megközelítőleg 5 milliárd Ft-os keretösszegű megújítása során elérkeztünk a Dobó téri Minorita templom felújításához. A restaurálással egybekötött homlokzatrenoválás kedden a gyalogosok biztonságos közlekedését elősegítő, védett bejáró megépítésével kezdődik, majd állványozással folytatódik.

hirdetés

A tervek szerint kedden építik meg a védett bejárót, ezután a felállványozott homlokzaton párhuzamosan folynak a restaurátori és felújítási munkák. A kőrestaurátor részben a helyszínen, részben – a szobrokat leemelve – külső telephelyen végzi el a feladatát. A fa- és fémrestaurálás többnyire helyben megoldható. Az építési munkák a vakolatjavítással illetve cserével kezdődnek. A falkutatás során határozzák meg a színeket, mely folyamatot – csakúgy, mint a teljes munkát – örökségvédelmi szakember felügyel.

A Minorita templom homlokzati felújítására a belvárosi rehabilitációs program keretében 65 millió, a restaurálásra 32 millió Ft-ot fordít a város. Az Eger főterén álló, 1767-től épült barokk templom 35 méter magas főhomlokzatának, valamint 60 méter magas tornyainak felújítása a vakolatjavítás és csere után 1400 m2 homlokzati felület festésével folytatódik. A beruházás tartalmazza a bádogozás teljes cseréjét, falszárítást, villámvédelem kiépítését, valamint a kőtagozat és szobordísz restaurálását, a meglévő fa- és fém nyílászárók restaurálását, javítását, illetve cseréjét.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt címe: „Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja” (ÉMOP-3.1.2/C-09-2f-2011- 0001). Az Európai Unió és a Magyar Állam 3,067 milliárd Ft-tal támogatja Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának beruházását.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai