Meglepő magyar bor értékelés

A magyar borszakma nagy bánata, hogy nemzetközi szinten nem sikerül a nagy áttörés, a külföldi szaksajtó és a véleményformáló borítészek csak ritkán veszik észre a magyarországi nedűket. Hiába a sok aranyérem a nagy borversenyekről, ezek sem hozzák meg a várt hatást, talán azért sem, mert a kifinomult értők számára az efféle megmérettetések nem igazán iránymutatóak - adta hírül az InfoRádió.

Most azonban talán megindult valami: két fontos borember, akik elnyerték korábban a sommelier világbajnoki címet, mintegy 60 magyar bor értékelését közölték honlapjukon. A német Markus del Monego és a svéd Andreas Larsson véleményére odafigyelnek a világban, fontos eredmény, hogy lapjukban (Tasted Journal) egyre több magyar bor szerepel, ráadásul magas pontszámokkal. A két szakember a 100 pontos rendszerben értékel, ha itt egy bor 86-87 pontot kap, az már komoly eredmény, a magasabb pontszám még értékesebb.

Az értékelt magyar borok pontszámai (nem teljes lista):

Balassa István: Tokaji Furmint Villő 2011, 90 pont
BB Chapel Hill pezsgő, 86,5 pont
Bock Cuvée 2009, 89,5 pont
Bock Libra 2009, 90 pont
Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Cuvée, 88,5 pont
Degenfeld Pincészet: Aszú 3 puttonyos 2008, 93,5 pont
Disznókő: Aszú 5 puttonyos 2007, 93,5 pont
Dúzsi Tamás: Óvörös 2009, 87 pont
Dúzsi Kékfrankos Rosé 2012, 86 pont
Dúzsi Pentaton 2009, 88 pont
Dúzsi Görögszó 2009, 88 pont
Gál Szőlőbirtok: Kunsági Kékfrankos Rosé 2012, 85 pont
Gál Szőlőbirtok: Balaton-felvidéki Chardonnay 2011, 86,5
Gere Attila: Kopar 2009, 89 pont
Gere Attila: Attila 2007, 92 pont
Gere Attila: Solus 2008, 90 pont
Gróf Buttler: Egri Kadarka Nagy-Eged 2011, 86,5 pont
Karádi-Berger: Furmint Narancsi 2009, 87,5
Malatinszky: Cabernet sauvignon 2006, 88,5 pont
Oremus: Aszú 5 puttonyos 2006, 97,5 pont
Patricius: Aszú 6 puttonyos 2006, 96 pont
Sebestyén Csaba: Grádus 2008, 87 pont
Sebestyén Csaba: Görögszói Merlot 2009, 89,5 pont
St. Andrea: Boldogságos 2011, 90 pont
St. Andrea: Örökké 2011, 88 pont
St. Andrea: Hangács Bikavér 2009, 89 pont
St. Andrea: Merengő Bikavér 2009, 88 pont
Szent István korona (Törley): Irsai Olivér 2012, 87 pont
Szent Tamás: Mád 2012, 88,5 pont
Szent Tamás: Tokaji Furmint száraz 2011, 90 pont
Takler Regnum 2007, 91 pont
Takler Szenta-völgyi Kékfrankos 2008, 89,5 pont
Törley: Etyek-Budai Chardonnay 2012, 86 pont
Vesztergombi Ferenc: Turul 2011, 87 pont
Vylyan Cabernet franc 2009, 90,5 pont
Vylyan Pinot noir 2009, 89,5 pont

Forrás: InfoRádió


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?