Megnyílt a 32. Nemzetközi Turisztikai Vásár Belgrádban

Borús, ködös reggelen, vette kezdetét a belgrádi Beogradski Sajam vásárvárosban február 24-28. közt megrendezésre kerülő 32. International Fair of Tourism (IFT), Szerbia legjelentősebb nemzetközi turisztikai vására.

A vásár minden eddigit meghaladó kiállítói létszámát nézve azonban úgy tűnik, hogy Szerbia turisztikai kilátásait nem a ború jellemzi. A válság ellenére tavaly a vendégéjszakák számában 5 százalékos növekedést könyvelő Szerbia 2010-ben további növekedést, de legrosszabb esetben is a 2009-es eredmények szintentartását reméli.

A 41 országból 850 kiállítót felvonultató 32. IFT célja, hogy a Dél-kelet Európai térség vezető turisztikai vásárává váljon - mondta el Gordana Plamenac, Szerbia Nemzeti Turisztikai Hivatalának vezérigazgatója a megnyitó alkalmából rendezett nemzetközi sajtókonferencián. A régiós elsőségre igen jó eséllyel pályázik a vásár, mivel mind az országok, mind pedig a kiállítók számában évek óta 15 százalékos növekedés tapasztalható - tájékoztatta a Napi Turizmus helyszínen tartózkodó munkatársát Nikola Andric, vásárigazgató.

Az idei vásár jelentőségét növeli Szerbia tavaly december 19-én életbe lépett, uniós vízummentessége, illetve a légiközlekedés liberalizációját lehetővé tevő Nyitott Égbolt egyezmény 2009 májusában történt, Szerbia általi ratifikálása. A két intézkedéstől a turizmus további növekedését várja a Turisztikai Hivatal. Gordana Plamenac kifejtette: Szerbia turizmusának jövőbeni fejlődésében továbbra is fontos szerephez jutnak a régiós küldőországok, így Magyarország is. Lényeges azonban - tette hozzá a vezérigazgató -, hogy a hatékony nemzetközi pozicionálás érdekében a térség országai együttesen lépjenek fel.  

A világ turisztikai szakvásárait tömörítő szövetség, ITTFA tag szakvásáron résztvevő 41 ország közt Magyarország illetve a volt jugoszláv tagköztársaságok mellett szerepel a távoli Brazília és Indonézia valamint Tunézia és Törökország is, míg 2010 díszvendége Szlovénia.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.