hirdetés
hirdetés

Megpróbálja kiszűrni a kamu oldalakat a Google

Hamarosan megváltozik a Google algoritmusa, melyen a kereső találati listáján való rangsorolás alapul.

hirdetés

Háttérbe szorítaná a Google a linkeken alapuló rangsorolást, ezért nemsokára új algoritmust vezet be a találati lista sorrendjének felállításában. Most még elsősorban az számít, hogy hányan hivatkoznak adott linkre – természetesen minél többen, annál jobb helyre kerül az oldal a Google keresőjében –, nemsokára viszont már az kerül előrébb, amelyik minél hitelesebb és megbízhatóbb, ezzel védve meg az internetfelhasználókat a webszeméttől – írja a kulcsszo.hu. Vagyis a Google nem csupán hivatkozásokban, hanem tényekben is mérni fogja a minőséget. A jelenlegi algoritmus következtében a félretájékoztató weboldalak is képesek jó helyezést elérni számos értéktelen, látogatói forgalmat nem hozó hivatkozással.

Az új algoritmus kidolgozásában a keresőóriás egy olyan rendszeren dolgozik éppen, amely a weboldalak megbízhatóságát méri: a rendszer minden átfésült weboldalt egy számmal lát el, amelyet Tudás-Alapú Bizalom (Knowledge-Based Trust) pontszámnak hívnak majd. A szoftver átfutja az úgynevezett Knowledge Vault (vagyis a „tudás termét”), a Google hatalmas ténytároló rendszerét, ez alapján ellenőrzi a weboldalakat. Azok az oldalak pedig, amelyek ellentmondásokat tartalmaznak, hátrébb sorolódnak a találati rangsorban.

Az internet tényeket nem vitatja senki, egyhangúlag elfogadottnak minősülnek, a hitelesség, megbízhatóság igazolására igazi indikátorokként használhatóak.

Többféle alkalmazás ismert, amely segíti az internetezőket az igazság kiderítésében, valótlanságok cáfolásában. Egyik ilyen a LazyTruth, egy böngésző kiterjesztés, amely a bejövő leveleket ellenőrzi, és kiírtja a hamis, becsapó (hoax) leveleket.

A Digital Journalism (Columbia University, New York) részére a Tow Center készítette el az Emergentet, amely megkeresi a hamis híreszteléseket a hiteltelen oldalakon, leellenőrzi, és megcáfolja azokat, más – hiteles – forrásokra támaszkodva.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai