hirdetés

Mégsem szálloda lesz az Alexanderplatzon

(MTI) - Frank Gehry világhírű kanadai-amerikai építész tervei alapján építenek felhőkarcolót a berlini Alexanderplatzon, a német főváros egyik központi terén.

hirdetés

A tervezősztár 150 méter magas felhőkarcolójának alaprajza a négylevelű lóherére hasonlít. Az építkezés 2015-ben kezdődik, két és fél évig tart és nagyjából 200-250 millió euróba kerül - közölte hétfőn a beruházó, a Hines nevű amerikai társaság.
A 39 emeletes épület lesz a legmagasabb lakóház Berlinben. Az eredeti tervek szerint egy szállodát, és többnyire irodákat helyeztek volna el benne, de az egyre nagyobb lakáshiány miatt a beruházó úgy döntött, hogy a szálloda feletti emeleteken lakásokat alakítanak ki, nagyjából 300-at.
Kelet-Berlin - vagyis a volt NDK fővárosa - gyakran sivár benyomást keltő főterének megújítására a rendszerváltás után írtak ki pályázatot. A nyertes pályázat szerint 10 felhőkarcolót kell a tér köré építeni.
Hans Kollhoff 1993-ból származó terve derülátó volt, azzal számolt, hogy az újraegyesített Németország újjászületett fővárosa hamarosan hétmillió lakosú metropolisz lesz, és a befektetők sorban állnak majd, hogy megépítsék az Alexanderplatz körül az európai "mini Manhattant".
Berlin azonban a 3,5 milliós lakosságszámot is csak tavaly érte el, és húsz év alatt nem akadt befektető a tornyok felépítésére. Az utóbbi években azonban robbanásszerű drágulás indult a berlini ingatlanpiacon, és a Hines döntése alapján már a felhőkarcoló-építés is jó üzlet Kelet-Berlinben.
Frank Gehry egyebek között a bilbaói Guggenheim Museum épülete, a Táncoló ház nevű prágai épület és a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall tervezőjeként ismert. 1989-ben az építészeti Nobel-díjként számon tartott Pritzker-díjjal tüntették ki. Németországban számos épülete áll, és Berlinben is tervezett már. Munkája, a DZ bank fővárosi képviselete Berlin egyik leghíresebb jelképe, a Brandenburgi-kapu tőszomszédságában épült fel.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai