Megújul a pápai Esterházy-kastély

A felújítás révén az idegenforgalom megugrását reméli a dunántúli város.

A pápai Esterházy-kastély felújítására az elkövetkező két évben összesen 2,1 milliárd forintot költenek; ebből 1,7 milliárdot tesz ki az Európai Unió (EU) és a norvég alap támogatása, a város önrésze pedig meghaladja a 300 milliót - mondta Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere hétfőn, a projektnyitó rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

Közlése szerint a beruházás támogatási összege két különböző tételből tevődik össze: az úgynevezett norvég alaptól nyertek 186 millió forintot, amelyhez a város 46 milliót tett hozzá, s ebből a 232 millióból alakítják ki a kastély főúri enteriőrjét; megújul például a Nádor-terem, a Vörös szalon, az Ősök csarnoka, összesen csaknem ezer négyzetméternyi belső tér - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy a munkálatok január óta már zajlanak, s április végére befejeződnek.

 Az állami tulajdonban lévő kastély kiemelt felújítási projektjére ugyanakkor 1,9 milliárd forintos uniós támogatást nyert a vagyont kezelő város, s ehhez 290 milliós önrészt biztosított az önkormányzat - tájékoztatott az alpolgármester. Ismertetése szerint 2013 tavaszáig csaknem háromezer négyzetméternyi belső területen újul meg a 100 szobás kastélyban, illetve az U-alakú belső udvar is visszanyeri a régi pompáját. Felállítják  majd a különleges látványosságnak számító, kovácsoltvas barokk kaput is, amelynek az eredetijét Franciaországban készítették még az 1600-as években.

Áldozó Tamás elmondta: felújítanak több egykori szalont, báltermet, a kiskabinet-szobát, a hercegi lakosztályokat, de helyet kapnak majd a barokk palotában állandó kiállítások is. Megjegyezte: jelenleg is itt működik a városi könyvtár, a múzeum és egy képzőművészeti galéria is.  

Az alpolgármester rámutatott: a 2013 tavaszára felújítandó termeket megnyitják a turisták előtt - példaként említette a keszthelyi Festetics-kastély nyitottságát és látogatottságát -, s azt remélik, hogy ezzel tovább növekszik Pápán az idegenforgalom. Szerinte az eredeti pompájában visszaállított kastélyt és termeit évente legalább 80-85 ezer látogató keresi majd fel.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Veszprém megye, sőt az ország egyik legértékesebb műemléke a pápai Esterházy-kastély - U-alakú, egyemeletes, barokk palota -, amelyet a hercegi család fraknói ága építtetett még a XVII. században. Az alpolgármester elmondta, hogy a kastély kiemelt tereit, termeit Esterházy-mintás herendi porcelánokkal díszítik majd, s ezzel ugyancsak az eredeti miliőt állítják helyre.

Áldozó Tamás utalt arra, hogy jelenleg zajlik már a várkerti termálfürdőnél a vízfelület bővítése, valamint a gyógycentrum létesítése 1,1 milliárd forintos uniós támogatással. A barokk főtér rekonstrukciójára, díszburkolattal való ellátására pedig - jelenleg ott a régészeti feltárás folyik - 2,2 milliárdot fordítanak 2012 nyaráig.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.