Megújul az ónodi vár

A mintegy 2500 lakosú dél borsodi falu legnépszerűbb látványosságát hamarosan felújítják. Az önkormányzat reményei szerint jövőre elkezdődnek a régészeti feltárások, majd azt követően pedig megvalósulhat a rekonstrukció.

Ónod hírét az is jelzi, hogy idén immár 310 éve, hogy a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által ide összehívott országgyűlésen kimondták a Habsburg Ház trónfosztását. Emellett elfogadták az első írott katonai szabályzatot is.

A falu életében ugyancsak kiemelkedő esemény, hogy minden hónap első csütörtökén országos állat- és kirakodóvásárt tartanak. Mindezt 621 éve rendszeresen megtartják, miután Zsigmond király mezővárosi címet és ezzel együtt vásártartási jogot adományozott Ónodnak.

Ez napjainkban hazánk legnagyobb havi rendszerességű vásárának számít. A legutóbbit például csaknem 10 ezren látogatták a különleges hangulatáért és sokszínűségéért. A község déli részén, hét hektáron kialakított elárusító téren, a magyarokon kívül lengyel, szlovák, erdélyi kereskedők is kínálták portékáikat.

Vonzó kirándulóhely a Sajó és a Hernád találkozásánál

Tarnóczi József polgármester a Turizmus Online érdeklődésére elmondta, hogy még ebben az évben 260 millió forintot költenek a vásártér infrastruktúrájának fejlesztésére. Ezt hazai-, illetve európai uniós támogatással valósítják meg. Különösen ilyenkor a nyári főidényben igen sok turista keresi fel az ónodi várat. A közeljövőben a kormány által meghirdetett Nemzeti Várfejlesztési Program keretében felújítják. 

A tervezés elkezdődött és reményeik szerint a régészeti feltárások után helyreállítják a várnak az 1800-as években kidőlt északi falát. Ezzel zárttá teszik az építményt, azt követően pedig a már meglevő bástyában kiállítóhelyet létesítenek. De egy turisztikai központot is terveznek, kávézóval, a helyi termékek bemutatásául szolgáló bolttal, illetve kiszolgáló részekkel együtt.

Az elképzelések szerint a felújítási folyamat két ütemben valósul meg. A vár egyébként a Sajó folyó közelében, rendezett környezetben található, ahol sétálhatnak és kerékpározhatnak is az érdeklődő vendégek. Külön érdekesség, hogy a vártól alig másfél kilométerre folyik össze a Sajó- a Hernád folyóval, amely nemcsak természeti látványosság, hanem vonzó kirándulóhely is.

A vár közvetlen közelében ismerhetik meg a turisták a helyi Tájházat, amely nem más, mint egy 1880-ban épített parasztház a berendezéseivel. Nemrég kapott új tetőt és a belső kiállító teret is felújították.

Íjjászok és mézes kalács készítők parádéja

Arról is értesültünk, hogy nemrég elkészült egy önkormányzati vendégház Ónodon, ahol hét turista kényelmes elhelyezéséről gondoskodnak. Emellett a faluban működő étteremben, - a közétkeztetésen kívül - az érkező vendégeket is kiszolgálják.

Egyébként a jeles vásár mellett, évről évre más vonzó turisztikai rendezvényeket is tartanak településen. Így például a várban rendezik az íjjászok versenyét, a közösségi házban pedig - adventi időszakban - a ma már országos hírűvé vált mézeskalács kiállításra invitálják az érdeklődőket.

Ezt a tárlatot minden évben, más témával, közös alkotómunkával hozzák létre. Tavaly például a gyerekek kedvenceit, a mesevilág figuráit készítették el és mutatták be a közönségnek.

Tarnóczi József polgármester nem titkolta, fontos céljuk, hogy tovább erősítsék a falu közösségi életét. Mindezt azért teszik, hogy az ónodiak és a településre látogatók is jól érezzék magukat. Ezáltal a fiatalok is helyben maradnak és igazi otthonuknak tekintik a települést.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?