Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán. A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat - tájékoztatta lapunkat a múzeum.

“Tavaly alig három hónap alatt több, mint 30 000 látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen óriási igény van. Éppen ezért most kétszer nagyobb kiállítással várjuk látogatóinkat. A legendás mozdonyok mellett eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is bemutatjuk. Az új múzeum tervezése mellett ugyanis egy tavalyi kormánydöntésnek köszönhetően jelentős gyűjteménybővítési és restaurálási programot indítottunk el, ennek első eredményeit be is mutatjuk látogatóinknak. A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke” - emelte ki Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.



Két kiállítás egy jeggyel

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.

A kiállítás bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is. A “Fókuszban a gyűjtemény” kiállítás területén a Múzeum legújabb megvásárolt kincsei, legfrissebben restaurált járművei, vagy éppen a gyűjtemény még felújítás előtt álló, de rég nem látott, vagy soha be nem mutatott darabjai is láthatóak lesznek.

Fókuszban a gyűjtemény

A Múzeum egy tavalyi kormánydöntés révén az idei évben korábban sosem látott gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkába kezdett, melyek első eredményeit már most láthatják a látogatók. A kiállításban szerepel többek között Ford T-modell, egy nemrég restaurált faros Ikarus busz, eddig még nem látott DKW Meisterklasse, a FOAM-2 Dragon reptéri tűzoltóautó, a Magyar Televízió Ikarus autóbuszból kialakított egykori közvetítőkocsija, továbbá ZIM, Volga és Pobeda autók is. Látható lesz egy MTB-82 trolibusz, amivel a második világháború után indult újra a budapesti trolibusz-közlekedés. Először ismerhetnek meg a látogatók egy olyan szovjet luxus limuzint, amilyenből az ötvenes években csupán 100 darab volt az állami és vállalati vezetők használatában. A Múzeum új állandó kiállítása számára pedig restaurálják azt a MÁVAG teherautót is, ami még jobbkormányos kivitelben készült, és a két világháború közötti hazai járműipar kevés megmaradt eredeti emlékeinek egyike. A járművek egy részét még a felújítás megkezdése előtt megtekinthetik a látogatók.



Gyereknapi hétvége
A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotó sarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő MOL toronyból. Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatók lesznek, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított programon pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túrával készülnek a szervezők, melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg a látogatók.
A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők. Egyedi programsorozatként a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös, Átszállás című, több állomásos előadásban muzeológusok, irodalomtörténészek és előadóművészek közreműködésével idézik fel a magyar tömegközlekedés történetét. A helyszínen számos könyvbemutató, konferencia, rendezvény lesz a következő hónapokban. A nyáron pedig egy újabb időszaki kiállítást is megnyitnak a helyszínen.

A kiállításra és a programokra a jegyek már kaphatóak: https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/
További információ: https://azeszaki.hu/hu


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.