Megújult zsinagógák, kóser vágoda, zarándokszállás Debrecenben

A zsidó vallás debreceni és nagykállói épített örökségét fűzte egy fonalra a Debreceni Zsidó Hitközség a Zarándokút – utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön nevű projekt keretében. Az eredeti pompájában felújított zsinagógák és a vallási élethez kapcsolódó épületek nyitva állnak a nagyközönség előtt.  A zsidónegyedben megtekinthető a holokauszt emlékhely is.

A hajdúsági megyeszékhelyen két zsinagóga található: a Pásti és a Kápolnási utcai. A Pásti utcait két évvel ezelőtt kívülről felújították. Belső terének visszaállítására, a Kápolnási utcai külső-belső felújítására, a téli imaház rekonstruálására, a kóser vágoda és a mikve renoválására, zarándokszállás kialakítására, és a nagykállói csodarabbi sírjának felújítására az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 500 millió forintos támogatásából került sor tavaly nyáron – tudtuk meg Horovitz Tamástól, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökétől.

Közösségi és kiállítóterek

Az elnök elmondta, hogy a Pásti utcai ortodox zsinagóga ma a vallási célokon kívül kulturális, közösségi térként is működik. Kiállításokat, konferenciákat, koncerteket rendeznek benne. A karzaton zsidó szakrális tárgyak kiállítása látható. Ott mutatták be a városi televíziónak a debreceni zsidóságról szóló, Akik lelke megmaradt a hitben című dokumentumfilmjét. A napokban nyílt a vajdasági születésű, de évtizedeken át Debrecenben alkotott néhai Torok Sándor festőművész kiállítása. A képek a zsinagógában, és a téli imaház alagsorában, az egykori mikve, a rituális fürdő falán sorakoznak. A megtisztulás helyszínét már régóta nem használják az épület romos állaga, és a megemelkedett talajvízszint miatt betemették. Helyette újat építettek, a régit feltárták, kiállítótérré, és kóser borkóstolóvá alakították. Szintén megújult a téli imaház, a Beit Hamidras is. Ott vidéken egyedülálló módon naponta imádkoznak reggel és este. Az alkalmaknak a városban tanuló izraeli diákok közül is vannak látogatói. Ünnepek alatt a tavaly megújult Kápolnási utcai zsinagógában rendezik a szertartásokat. 1980-ig használták az udvarban álló kóser vágodát, a helyszínen a slakter (metsző) vágta el a baromfi nyakát. A vágoda működtetésével biztosították a kóser húsellátást. A termek kiállítótérként látogathatók. A projekthez tartozott zarándokszállás kialakítása is. Az akadálymentes, 20 férőhelyes szállást a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház emeletén építették ki.

Határon túli tervek

A hitközség számos kulturális rendezvényt tervez a Pásti utcai zsinagógában a látogatottság növelésére. A Zarándokúthoz kapcsolódó tervük, hogy szervezett és komplex turisztikai rendszert szervezzenek meg. Ennek megvalósításával Debrecen zsidó turisztikai központtá válhatna. A zarándokutat bővítenék a keleti régió zsidó emlékhelyeivel, épített örökségével, zarándokútjával, mint például a tokaji műemlék zsinagógájával, a sátoraljaújhelyi csodarabbi sírjával, a mádi rabbi házával, a zsinagóga, a temető zsidó síremlékeivel, bodrogkeresztúri csodarabbi emlékházával. Majd a határon túlról Nagyvárad, Szatmárnémeti, Arad, Kolozsvár neves zsinagógáit, emlékhelyeit is a Zarándokútba foglalnák.

Holokauszt emlékmű, temetők

Szintén a Kápolnási utcai zsinagóga udvarában látható a Debrecenből elhurcolt zsidó áldozatok holokauszt emlékműve. A hatezer debreceni áldozat neve olvasható a tavaly elkészült emlékművön. Az 1842 óta létező Monostorpályi utcai zsidó temetőbe azóta is temetkeznek, a sírok adatait digitálisan feldolgozták, a katalógus az interneten is fellelhető. A Debrecentől több mint 50 kilométerre található Nagykálló egyik zsidó temetőjében látható Taub Izsák, az 1821-ben Nagykállóban elhunyt a csodarabbi felújított ohelje, azaz sátorszerű sírboltja.

Vallásgyakorlás, kóser konyha

Mint Horovitz Tamás elmondta, a felújítástól azt is várják, hogy minél több látogatója legyen a Zarándokútnak, a programoknak. Személyes kapcsolatok útján adnak hírt a debreceni gyökerű zsidó embereknek a fejlesztésekről. Külföldről a legtöbben Izraelből és az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek. Belföldről kimagasló a budapesti látogatók száma. A vendégek leszármazottjaikat is elhozzák ifjúkoruk színhelyeire. Nekik a turisztikai látnivalókkal együtt hitük gyakorlását, a székhelyükön működő kóser konyha főztjét, a mikvét, és a zarándokszállást kínálják. A hitközség felekezettől függetlenül várják a látogatókat.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.