Megvannak Magyarország legjobb kenyerei

Az ötfős szakmai zsűri ma kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit, amelyek a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének második körös elbírálásába bejutottak. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult 3 kategóriában. A megméretés legfontosabb célja a Szent István napi kenyér kiválasztása volt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar sütőipar érdekképviseletét ellátó szervezet idén is kiírta Kenyérversenyét. „A megméretés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A verseny idén 3 kategóriában indult: Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér. A több kategóriacélja, hogy alternatívát nyújtson azoknak, akik nem fogyasztanak búzakenyeret, továbbá bemutassa a magyar pékek kreativitását. Idén ráadásul pénzdíjas verseny került kiírásra és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a követelményeknek.

A verseny legfontosabb kategóriája a Szent István napi kenyéré volt. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, a pékáru csak természetes anyagokat tartalmazhatott, és a termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. A kiértékelést követően a kenyereket laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderüljön, megfelelő-e a sótartalma, illetve a savfoka. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 5 termék került behívásra a második körös bírálatra 2019.július 11-én. A versenyszámonkénti egy-egy nyertest a második körös zsűri pontozásos értékelésének összesítése után határozzák meg.

A 2019. évi Szent István napi kenyér kategóriájának nyertesét az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján, a Parlamentben leplezik le. A nagyközönség és a fogyasztók itt ismerhetik meg a kenyér gyártóját, történetét és összetevőit. A Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriájának győztesét augusztusban hirdetik ki. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni.


Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a VIII. Kenyérverseny zsűrielnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. „A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kenyér pékárui” – mondta a zsűri elnöke.

Sőt, a benevezett termékeknél – tette hozzá Ilonka Boldizsár –, mind megfigyelhető volt a sütőipar új trendje, az intenzív ízhatások dominanciája is. „Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal - hosszú érésű kovásszal, hosszú érésű tésztával és megszakított kelesztéssel -érték el” –tette hozzá Ilonka Boldizsár.

A második körös zsűri tagjai: Kuti Beatrix (az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályminőségügyi szakreferense), Polczer Katalin (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakértője), Kurdi Klára (a Kurdi Pék FamilyKft. tulajdonosa, az előző év/ek/ versenyének győztese), Ilonka Boldizsár (a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja), és Werli József (a Magyar Pékszövetség szakmai titkára).

Forrás: Store Insider


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.