Megy a levesbe az aranytojást tojó tyúk

Hollandia Európa egyetlen államaként, amelyben országszerte legalizált a könnyűdrogfogyasztás, évtizedekig profitált a drogturizmusból. Egy új rendelet bevezetésével azonban ez végleg megváltozott. A külföldi marihuánakedvelők elmaradását a turisztikai szolgáltatók is megsínylik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május elseje óta egy új szabályozás értelmében Hollandia három déli tartományának coffeeshopjai nem adhatnak el külföldieknek kannabiszt, és a helyieket is csak akkor szolgálhatják ki, ha azok rendelkeznek az úgynevezett „wietpas” klubkártyával, amelynek feltétele a nyilvántartásba vétel. 2013. január 1-jétől Hollandia összes coffeeshopjára kiterjed a korlátozás.

A konzervatív kormány állítja, a rendelet bevezetésével elsősorban a belga, fr ancia és német fiatalok invázióját szerette volna megfékezni, akik hétvégente elárasztották a déli városokat, közlekedési dugókat okozva és zavart keltve a helyiek életében. A rendelet első ránézésre felszámolta a határ menti drogturizmust, hiszen a coffeeshopok csaknem teljesen kiürültek. Valójában viszont a drogbeszerzésnek csak a helyszíne v áltozott: a külföldiek leginkább az utcán, a helyiek pedig – akiknek 90 százaléka (!) elzárkózik attól, hogy regisztrált felhasználó legyen, derül ki egy f elmérésből – házhoz rendelve, de szintén illegális k ereskedőktől vásárolnak.

Virágzik a feketepiac

Bírálói szerint a rendelet tehát éppen fordítva sült el, mint ahogy azt alkotói várták, hiszen még nagyobb káoszt okozott a köztereken, mint eddig. A bevezetést követő első hónapban a megszokott 166 helyett 619 lakossági bejelentés érkezett zajongásról és rendbontásról a drogturizmus jelenségétől leginkább sújtott Maastricht rendőrkapitányságaira. Ezenkívül július közepéig 386 embert tartóztattak le marihuána illegális eladásáért vagy vételéért a három déli tartományban. A rendőrség egyébként tart az utcai dílerektől, akik felfegyverkezve védik egymástól frissen megszerzett és jól jövedelmező területeiket. Az intézkedés ellenzői szerint a wietpas bevezetése azért is aggasztó, mert az utcán ellenőrizetlen minőségű kannabisszal és keménydrogokkal is találkoznak majd az eddig biztonságos keretek között fogyasztók. Mindemellett a rendelkezés a bűnszervezetek bevételeit növeli az államéval szemben, ez utóbbi adók formájában évente 400 millió eurót profitált a 2 milliárdos üzletágból.

A drogturista nem vész el, csak átalakul

Május 1-je óta a legális coffeeshopok forgalma drasztikusan csökkent: Eindhovenben 60 százalékkal, Tilburgben és Bredában 90 százalékkal. A tulajdonosok kénytelenek lépni: július közepére már 600 alkalmazott veszítette el állását a három érintett holland tartományban, és számos egység végleg lehúzta a rolót. Csak Maastrichtban – ahol a legalacsonyabb a regisztrációs hajlandóság – 450 ember került eddig az utcára. Május 1-jéig 4500- an dolgoztak Hollandia-szerte coffeeshopokban, jövő év elejétől, a rendelkezés országossá válásával pedig újabb elbocsátási hullám várható.

A könnyűdrogtilalom hatása a Horeca-üzletágba is begyűrűzött. A Maastricht belvárosában működő vendéglátóegységek forgalma 10-15 százalékkal csökkent május 1-je és június vége között a külföldi vendégek elmaradása, de legalábbis jelentősen megrövidült, csak a kannabisz beszerzésére szorítkozó tartózkodása miatt. „Délen a vendéglátósokat, de még a ruházati üzleteket is a tönkremenés fenyegeti” – nyilatkozta holland lapoknak Jo Smeets, a coffeeshopok alkalmazottait tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN) szóvivője. Szerinte a rendelet alkotói figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a marihuánát vásárló bel- és külföldiek jelentős része magas fajlagos költésű vendég, aki korántsem csak a fűfogyasztás kedvéért érkezik az országba.

Visszaesésre számít a hivatal

Az Amszterdami Turisztikai és Kongresszusi Hivatal (ATCB) adatai szerint az Amszterdamba látogató évi 6 millió turistának több mint a negyede látogat el coffeeshopba. A csatornák városában jelenleg dübörög a drogturizmus, a korábbinál jóval nagyobb tömegek élnek utolsó esélyként a kannabiszfogyasztás legális európai lehetőségével. Amszterdam belvárosában a legtöbb coffeeshop várhatóan kénytelen lesz január 1-jétől bezárni, mivel vendégkörük oroszlánrészét külföldiek teszik ki. Az ország 650 coffeeshopjából több mint 200 Amszterdamban működik, így nem csoda, hogy az amszterdami önkormányzat tárgyalásokat folytat az illetékes miniszterrel arról, hogy a város hadd élvezzen kivételt a rendelet hatálya alól. Egyébként az amszterdami lakosság eddig is jól tolerálta a külföldi drogturista-áradatot.

A holland szálloda- és vendéglátóipar hivatalos érdekvédelmi szervezete, a 20 000 tagot számláló Koninklijke Horeca Nederland hivatalosan ugyan nem foglalt állást a wietpas kérdésében, de honlapján több olyan újságcikket is megjelentetett, amely azt taglalja, hogyan látja kárát a szektor a drogtilalomnak. A Holland Turisztikai és Kongresszusi Hivatal (Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) a külföldi vendégek visszaesésével számol a rendelkezés országos bevezetésével. A választások előtt álló Hollandiában egyébként a kilenc pártból mindössze három támogatja a coffeeshopok bezárását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.