hirdetés
hirdetés

Meichl Mátyás

Tanárnak készült, tanított is egy ideig lelkesen, aztán újságíró lett, és az élete másképp alakult. Neve valahogy összeforrt turisztikai berkekben azzal a Mercator Travellel, amely tavaly kurtánfurcsán bezárta kapuit. Pedig ehhez a véghez vajmi kevés köze volt, sőt azóta is az idegenforgalom területén maradt, most elmeséli, miért.

hirdetés

2ht Most a Mercator standján ülünk az UTAZÁS kiállításon. Vagy mégsem?

– Nos, a Mercator Travel, mint ahogy az köztudott, tavaly őszszel, az amerikai tragédiát követően visszaadta az utazási tevékenységét, hiszen 90 százalékban az amerikai piacra értékesített utakat, oda pedig szeptember 11-e után nemigen utaztak turisták. Én külsősként 8 éven át e cég marketingfeladatait láttam el. A Travel tulajdonosainak tett közös cégalapítási ajánlataim érdektelenségbe fulladása után magam jegyeztem be 2000. nyarán a Mercator Net Holiday-t, amelyet az évek során az internetes kereskedelem kihívásaira kívántam felkészíteni. Aztán jött szeptember 11-e, és döntenem kellett, hogy továbbra is „készülgetek” a jövő-re és hagyom veszni nyolcéves munkám eredményeit, vagy felvállalom a név adta lehetőségeket a pozitívumokkal és negatívumokkal együtt. A szakmában sokan mondják, hogy jobb lett volna más nevet választani, mert így óhatatlanul is céltáblája leszek azoknak, akik nem ismerik a körülményeket. Vannak jelek, amik alapján igazat kell adnom nekik. Az alapítástól az összeomlás előtti hónapig ügyvezetőként működő szakember például új nevet választott új cégének.

2ht Tehát gyakorlatilag nyolc éve egy helyen dolgozik?

– Néha magam is csodálkozom, hogy ez így van, mert egyáltalán nem jellemző rám. Sok mindent kipróbáltam már az életben, nyughatatlan természet vagyok. Annyira, hogy például egy filmet is képtelen lennék megnézni kétszer, bármilyen jó is, hiszen egyszer már láttam, nem?

2ht Számomra, ahogy végighallgattam, mi mindent csinált, azért a legerősebb váltás mégiscsak az volt, amikor gazdasági szakújságíróként hirtelen a női bugyik és pletykák szakértőjévé vedlett át. Megkérdezhetem, miért?

– Nos, bár tisztelem a gyengébbik nemet, de a női fehérneműk világa ebben a formában abszolút nem köt le, és jól gondolja, az angol királyi ház zaftos pletykái sem érdekelnek igazán. Arról írtunk folyton, Diana hercegnő merre bóklászik és Károly herceg vajon éppen mit csinál. Az azonban izgatott, hogy lehet egy magazint azon a nőilap-piacon megtartani, amely gyakorlatilag telítve van? Vagyis a dolog üzleti oldala izgatott, ezért vállaltam el a főszerkesztői megbízatást.

2ht Munkája kapcsán nyilván sokat járt Amerikában. Kérem, mondjon olyan helyeket, amelyeket másoknak is jó szívvel ajánl!

– Mivel gyermeklelkűnek számítok, engem Orlando mindig megigéz, ezért a Universal Studios , az Epcot Center, a Sea World, a Magic Kingdom és a Bush Gardens szerepel ajánlatom élén, már csak azért is, mert folyton építik, változtatják őket. Ráadásul ezekben értettem meg igazán mitől működik az amerikai show-biznisz. Aztán az a hely, amelyet mindig szívesen felkeresek, ez valamelyik nemzeti park. Kedvenc városom az alvónak tűnő, de megigéző arizonai Tucson, lenn a mexikói határnál. Nem Amerika ugyan, de fantasztikus hely a közeli Kuba, nem tudnék elégszer odalátogatni, tengerpartja veri a Karib térség öszszes büszkeségét. És végül szintén van egy felfedezésre váró csodás világ: ez Jamaica, bárki utazónak szintén csak ajánlani tudnám. Az all inclusive szállodák sokasága található ott. Aki szeret búvárkodni, szörfözni vagy a golf megszállottja, az nem bánja meg, ha ellátogat a karibi tájra. A reggie rum napfény szlogen sokat elárul az ottani hangulatról.

2ht Mi van a kerékpárral, a hegymászással? Távol kerültek ma már e sportok, akárcsak a tanítás?

– Egyáltalán nem, sőt… Tavaly Horvátországban jártam, és Makarska mellett megláttam egy élesen kiszögellő sziklafalat, ki tudna ellenállni, ha ilyen nagy a csábítás? Biciklizni pedig ma is rendszeresen szoktam, körbekerekeztük néhány éve a családdal a Balatont, azt hallottam, már körbeér a bicikliút, talán idén végighajtunk rajta. Azt pedig, hogy mit hoz még a jövő az életemben, ne kérdezze, mert magam sem tudom. Egy biztos, nem állok meg sehol, megyek tovább.

2ht Megismerve önt, abban biztos vagyok, ha öt év múlva „találkozunk a klubban”, nem ül majd mellettem szótlanul, lesz mit mesélnie, hová került, merre fordította sorsát a világ. Lehet, egy sziklafalon csücsül majd kiszögellve, távol a világtól, de az is lehet, hogy egy hatalmas karibi buliba csöppen épp. Netán Afrika egyik elhagyatott sivatagi táján kalandozik, de könnyen elképzelhető, hogy az Északi-sarknál keres és talál valami igazán kitünő üzleti megoldást.

 

Született:

1954. január 26-án. Amikor édesapja meghalt, édesanyja (talán a gyász oldására, ki tudja) elkezdett tűzzománccal foglalkozni, és maga is meglepődött, milyen sikereket ért el. Elkészítette Magyarország megyéinek címereit is, műveiből az ezredfordulóra két kiállítást is rendeztek.

Iskolák:

Mérnöknek tanult, mellé műszaki tanári diplomát is szerzett. Ez így elég száraz dolognak hangzik, de számára egyáltalán nem volt az, örömmel emlékszik vissza a tanári évekre.

Nyelvismeret:

Angolul és németül nem tudnák eladni.

Munkahelyek:

A diploma kézhezvétele után általános, majd középiskolában helyezkedett el, ahol annyira különc tanárként ismerték meg, hogy nem is egy, hanem gyakran két osztály vezetését bízták rá. Szívesen járta a természetet. Elkerekezett Budapesttől Várnáig, egy évre rá pedig felbicajozott a Mazúri-tavakhoz. Máskor sziklát mászott Szlovéniában a Júliai-Alpokban. Már az iskolában tanárként sem tudta magába fojtani üzleti érzékét. Elintézte, hogy az iskolának ingyen kiutaltak egy 120 nm-es üzlethelyiséget. Később a suli busás haszonnal eladta az üzletet. Átigazolt gazdasági újságírónak, majd egy hirtelen váltással az „Aktuell” című női lap főszerkesztőjeként helyezkedett el, amelyet megjelenésétől három évig irányított. Aktív részese volt Az Utazó magazin megszületésének is. A Mercator Travellel 1993-ban került kapcsolatba, ahol megbízott marketingesként dolgozott. Nyereményjátékok, Bajor Imre „leigazolása” páratlan sikereket hozott az utazási irodának, amelynek tulajdonosa azonban soha nem lett.

Család:

Döbbenten mered rám, amikor azt firtatom, ilyen élettempó mellett ugyan mennyit lehet otthon. Látszik, először nem is érti a szót, és kérdőn formázza utánam: otthon?! Felesége matematika– fizika tanárként dolgozott, huszonegy éves fiúk Szombathelyen tanul angol–számítástechnika szakon.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai