A kerületi Önkormányzat beruházásaként jöhetett létre az a kultúr- és szórakoztató komplexum, amiben az Experidence Társulat rendezhette be székhelyét, és ők is üzemeltetik az épületet. A RAM Colosseum, amely tulajdonképpen a RAM legnagyobb része, egy 600 fő befogadására alkalmas multifunkcionális színház- és rendezvényterem – ez található az épület egyik szárnyában, a másikban egy rekreációs és szabadidős központ, van még nyugdíjas ház is, és abban a szárnyban, ahol a RAMpART Éttermet és Kávéházat rendezték be – itt tartjuk májusvégi Business Klubunkat.
Na, vágjunk bele! Már csak azért is, mert sokan épp első előadásunk miatt igyekeztek hozzánk, hiszen meg akarták hallgatni azt a kormányzati képviselőt, Dr. Heintz Tamást (Fidesz), aki a vendéglátóhelyeken való dohányzás teljes kitiltásáról szóló törvény benyújtása, majd annak elfogadása okán vált ismertté. Egyszer már augusztus 27-én – a törvény elfogadása utáni napon – lapunk vendége volt a képviselő, most klubrendezvényünkön mondja el álláspontját. Amelynek lényege: 2012. január elsejével próbaidővel bevezetik, és az év április 1-től pedig „élesbe vált” a teljes tilalom Magyarország egész területén. Jelenleg előkészítői szakban van a törvény, Demjén Tibort bízták meg e szak teljes „levezénylésével” (ő, szándékaink szerint, hamarosan szintén klubunk vendége lesz), és a képviselő személy szerint nagyon örül, hogy sikerült megszavaztatnia a Tisztelt Házzal ezt a fontos tiltást. Kiderül, tulajdonképpen ő maga is érintett („épp most jövök le napi két doboz piros Marlboróról”), majd elrettentő adatokat hallunk tüdőrákról, halálozásról, egyéb egészségkárosodásról az - amúgy polgári foglalkozását tekintve - orvostól. „Mint tudjuk Marlboro Man (az a jellegzetes figura, aki arcát adta a márkához) is tüdőrákban halt meg”, mondja végül a képviselő, aki után azonnal egy vendéglátósoknak, szállodásoknak szóló megoldás következik e témában.
Ugyanis a dohányzókabinokról, szivarszobákról szóló előadás következik, amelyet a Fix Pont Trade Kft. ügyvezetője, Juhász István tart. Cége három éve telepíti az ország területén – mind beltéren, mind kültéri helyeken – azokat különleges funkciójú kabinokat, fülkéket, pavilonokat, amely olyan speciális berendezéssel ellátottak, hogy száz százalékban tisztává szűrik a füstös levegőt, méghozzá annyira, hogy kórházi tiszta levegőt „varázsolnak” a beépített szűrők. „Hagyományos módszerrel sosem lehet egy dohányzásra kijelölt helyiséget, egy szivarszobát kiszellőztetni”, inti óvatosságra a hallgatóságot a szakértő. Vagyis professzionális füstmentesítésre csak az ilyen fülkék, kabinok lehetnek a jó megoldás, amelyről számos különböző változatot is mutat. Néhány érdekesség még: e fülkékben 500 csikk elnyelése lehetséges a csikktartóban (addig nem kell üríteni), és a tartónál a füst nem felfelé, hanem lefelé száll. E dohányzó szobaszigetekbe étel, ital is bevihető – hiszen a törvény csak azt írja elő, hogy nem szolgálható fel semmi a dohányzóknak. Van az ismertetett változatok között légfüggönnyel vagy ajtóval ellátott változat – mindkettő megfelel az előírásoknak, ha majd a törvény életbe lép.
A Miele szakértőjének, Kardos György prezentációja a következő, aki olyan egyedi megoldásokat ajánl, amelyekkel jelentősen csökkenthetők a mosodai költségek. Professzionális gépekkel ugyanis költséghatékonyan lehet dolgoztatni! Az energia például (ami manapság egyre többe kerül, Magyarországon 7 év alatt 67 százalékkal nőttek az energiaárak) a mosás, szárítás, vasalás során olyan berendezéssel, amelyik szenzitív nedvességérzékelővel ellátott, jelentős mértékben megtakarítható. Az sem mindegy, hogy a mosógép kétszer vagy háromszor öblíti a textíliát, a textil kímélődob (Miele szabadalom) pedig az anyag élettartamát növeli. És ott van még a közvetlen, automata vegyszeradagolás, amely szintén pénzkímélő megoldás.
Utolsó előadónk alapvetően saját felvételeit mutatja, hiszen Bakcsy Árpád fotóművész a gasztro világára szakosodott, ezért tőle első kézből informálódhatunk, hogy hol tart ma az étel- és étteremfotózás. Óva inti attól a vendéglátósokat, szállodásokat, hogy üres éttermeket, házakat fotózzanak szórólapokra például. A mai trendekről szólva elmondja, hogy egy-egy izgalmas részlete a háznak sokkal figyelem felkeltőbb, mintha folyton a teljességre törekednénk. Ma egyébként a vendéglátás területén a fehér tányér, a fehér abrosz a fő fotózási vonal, poharat és egyéb kiegészítőt nem fényképeznek, akik a világ trendjei szerint haladnak. Egyedül design magazinokba való ember nélküli vendéglátóegység, és minden megjelenéskor ajánlatos egy külső felvétel, hogy könnyen megtalálja, felismerje a helyet a vendég.
Amíg az étteremben felterítettek az ebédhez, a klubtalálkozó résztvevői megtekintik a Progast, a hazai vendéglátást ellátó professzionális, magas minőségi márkákat képviselő cég helyben kiállított gyönyörű porcelánjait, valamint a minőségi textíliákat készítő és forgalmazó, győri illetőségű Gardisette termékeit. Ez utóbbi blackout, dimout függönyöket készít és forgalmaz, valamint lángmentes anyagokból is széles választékkal rendelkezik.
A RAMpArt csapata. Bartucsek Attila étteremvezető irányításával a következő menüt szolgálja fel: előételként tavaszi zöldsalátát pulykával, málnaecetes öntetben, majd főfogásnak mézben érlelt aszalt szilvával töltött karaj, konfitált oldalassal, almával, vadrizzsel következik, végül a desszert Panna Cotta eperrel. Az ételekhez jól illenek azok a borok, amelyek (immár második alkalommal „borvendégeink”) a Jandrasics família nevével fémjelzett Jackfall Bormanufaktúrából érkeztek, Villányból. A Jackfall a svábok lakta Kisjakabfalva német neve, itt alakult a 14 ha-nyi szőlőssel rendelkező pincészet tíz éve. Mára egy műemléképületben lévő vendégház, valamint egy vadonatúj feldolgozó is helyet kapott benne. „A bor, a táj, az épület, az emberek harmóniája”, hirdetik magukról honlapjukon, és ezt igazolják azok a szép tételek, amelyeket Jandrasics Borbála tölt a poharakba.