Mézeskalácsillat és puncsfelhő: jönnek a karácsonyi vásárok Bécsben

Az osztrák fővárosban már javában zajlik a karácsonyi készülődés. Az idei szezon egy jubileumot is tartogat: 30. alkalommal rendezik meg a Christkindlmarktot a Bécsi Városháza előtti téren.

2015. november 14-én gyúlnak ki az ünnepi fények a híres bécsi karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt fenyőfáján, amely ezúttal Tirolból érkezik az osztrák fővárosba. A képeskönyvbe illő kulisszáiról ismert karácsonyi vásár és a körülötte létrehozott mesevilág, az Adventi Varázslat idén ünnepli 30. jubileumát. A vásár százötven standjánál ékszerek, karácsonyi dekorációk, karácsonyfadíszek, kézműves termékek, kézzel készített édességek és egyéb finomságok között válogathanak az érdeklődők. Az Adventi Varázslat elmaradhatatlan részei a Rathauspark feldíszített fái, az óriás angyalszárnyak, a Mennyei Postahivatal, a Jézuska Műhely valamint a pörkölt mandula és a sült gesztenye illata.

Noha sokaknak a Christkindlmarkt a karácsonyi vásárok non plus ultrája, városszerte számos további karácsonyi vásár és falu várja az ünnepi hangulatra és ajándékokra éhes közönséget. A Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között például a tradicionális kézműves termékeké és az egyedi ajándékötleteké a főszerep, míg a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curling-pálya is van, főleg a fiatalabbak körében népszerű.

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt, és a néhány lépéssel arrébb található Adventmarkt Am Hof. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak a standoknál.

A császári kulisszák romantikájával csábítja a látogatókat a Schönbrunni Kastély előtt felállított karácsonyi vásár, ahol a szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dísztárgyakból áll. Bensőséges hangulatú vásárban válogathat, aki a barokk Schloss Belvedere karácsonyi faluját választja.

Változatos gyerekprogramok, utcaszínház, élő zene és művészeti installációk teszik egyedivé a Karlsplatzon berendezett adventi vásárt, ahol elsősorban kézműves termékek között lehet válogatni. Idén először karácsonyi postahivatal is üzemel a Weihnachtsmarkt am Spittelbergen, amelynek standjai idilli utcácskákon kígyóznak végig. A bensőségesség és a hagyománytisztelet jegyében zajlik az adventi árusítás és készülődés a Stephansplatzon, amelynek standjai mentesek mindenféle bóvlitól.

Élményutazásokkal könnyítik meg a gyerekek számára a karácsonyi várakozás idejét a Práterben, az Óriáskerék előtti téren megrendezett karácsonyi vásárban, ahol vidám showműsorok és élő zene játsza a főszerepet.

Nem kell lemondania a karácsonyi készülődés hangulatáról annak sem, aki a városi nyüzsgés helyett inkább a zöldbe kívánkozik advent idején. Bécs legnagyobb fateraszáról, forró puncsot szürcsölve csodálhatja meg az osztrák főváros fényeit, aki a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát választja. Kellemes megszakítása lehet a Türkenschanzparkban tett kiadós sétának a török kútnál található romantikus karácsonyi vásár, ahol elsősorban kézműves termékek, két körhinta, szombatonként pedig élő zene várja a friss levegőre vágyókat. Virágos kiállítással tarkítja a karácsonyi szezont a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten, ahol természetesen nem marad el a szokásos adventi vásár sem. Kézzel készített karácsonyfadíszek, méhviasz gyertyák és egyéb ajándékötletek adják itt a szortiment magját.

Speciális adventi programmal várja a Schönbrunni Állatkert azokat, akik a karácsony előtti időszakban sem szeretnének lemondani az állatok társaságáról. Minden adventvasárnap ingyenes állatkerti sétán mutatják meg a gyerekeknek az intézményt, ezt követően pedig egyedi ékszereket készíthetnek az adventi műhelyben vagy karácsonyi süteményeket süthetnek a Tirolerhof parasztkonyhájában. A Lainzer Tiergarten bejáratánál pedig életnagyságú betlehem fogadja a látogatókat november végétől egészen január közepéig.


Annak is érdemes ellátogatnia Bécsbe, aki a hagyományos kézműves termékek helyett valami eredeti és egyedi kreációt szeretne a fa alá tenni szeretteinek. Évről évre egyre több dizájner karácsonyi vásárt rendeznek ugyanis az osztrák fővárosban is.

November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed.

A nappalik hangulatát idézi kanapéival és gyertyafényével a WUK-ban december elején „Lights” címmel megrendezett művészeti és dizájn vásár, ahol fiatal dizájnerek és kis márkák prezentálják kreációikat.

Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé.

Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de tökéletes lelőhelye az egyedi ajándékötleteknek a Feschmarkt, amelynek november közepén ad otthont az Ottakringer Brauerei. Itt némi belépődíj (4 euró) ellenében kétszáz feltörekvő fiatal dizájner és márka kínálatából válogathat az érdeklődő. A szokásos divatáru, ékszerek és kiegészítők mellett grafikák, műalkotások és formatervezett használati cikkek is sorakoznak itt a standokon.

A karácsonyi vásárok helyszíne:

• Christkindlmarkt am Rathausplatz, Rathausplatz, 1010 Bécs, www.christkindlmarkt.at

• Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Bécs, www.altwiener-markt.at

• Adventmarkt Am Hof, Am Hof, 1010 Bécs, www.weihnachtsmarkt-hof.at

• Weihnachtsdorf auf dem Maria-Theresien-Platz, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs, www.weihnachtsdorf.at

• Christkindlmarkt am Stephansplatz, Stephansplatz/ a Churhausgasse irányába, 1010 Bécs, www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at

• Weihnachtsdorf Schloss Belvedere, Prinz Eugen-Straße 27., 1030 Bécs, www.weihnachtsdorf.at

• Art Advent, Kunst & Handwerk am Karlsplatz, Karlsplatz, 1010 Bécs, www.artadvent.at

• Weihnachtsmarkt am Spittelberg, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs, www.spittelberg.at

• Weihnachtsdorf Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse, 1090 Bécs, www.weihnachtsdorf.at

• Kultur- und Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn, Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs, www.weihnachtsmarkt.co.at

• Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, Türkenschanzpark, 1180 Bécs, www.weihnachtimpark.at

• Wintermarkt am Riesenradplatz, Riesenradplatz, 1020 Bécs, www.wintermarkt.at/wintermarkt

• WeihnachtsQuartier im MQ 2014, Ovalhalle, Arena21, Quartier 21 im MQ, Museumsplatz 1, 1070 Bécs, www.weihnachtsquartier.at

• Lights. WUK Designmarkt, WUK, Währinger Straße 59., 1090 Bécs, www.wuk.at

• Kunst & Kram Weihnachtsmarkt, Bunkerei, Obere Augartenstraße 1a., 1020 Bécs, www.bunkerei.at

• Feschmarkt, Ottakringer Brauerei, Ottakringer Platz 1., 1160 Bécs, www.feschmarkt.at

• Weihnachtszauber Schloss Wilhelminenberg, Savoyenstraße 2., 1160 Bécs

• Adventmarkt und Weihnachtsschau in den Blumengärten Hirschstetten, Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 1220 Bécs, www.wien.gv.at/umwelt/parks/blumengaerten-hirschstetten

• Advent im Tiergarten Schönbrunn, Tiergarten Schönbrunn, Hietzinger Hauptstraße, 1130 Bécs, www.zoovienna.at

• Weihnachtskrippe im Lainzer Tiergarten, Lainzer Tiergarten, Hermesstraße, Lainzer Tor, 1130 Bécs


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.