Mezőkövesden egyesülnek a világ matyói

Több ezer vendéget várnak Mezőkövesdre az I. Matyó Világtalálkozóra – mondta lapunk érdeklődésére Lázárné Csirmaz Henriett, a helyi Tourinform Iroda vezetője. Hozzátette: a június 15-21. között megrendezésre kerülő világeseményen a határokon átívelő kapcsolatteremtésre és együttműködésre törekszenek a matyó identitás és értékvilág bemutatásával.

A szervezőmunkát fél évvel ezelőtt kezdte el az önkormányzat a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. és számos lokálpatrióta együttműködésével. Így az egyhetes rendezvénysorozatra gazdag programmal várják az érdeklődőket a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő, gyógyvizéről híres Mezőkövesdre. A településről az első írásos emlékek a XIII. századból maradtak fenn, Mátyás király pedig 1464-ben mezővárosi rangot és pecsétet adományozott a településnek. Feltételezhető, hogy a matyó elnevezés Mátyás nevéből származott a Matyóföld szívében.

A csaknem 17 ezer lakosú Kövesden ma is őrzik a népi hagyományokat. Így az élő örökség Tarddal és Szentistvánnal együtt méltán került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív listájára. Ebben a városban a mezőgazdaság, az ipar, a kultúra és a turizmus egyaránt jelen van, a matyó hímzés pedig világhírű.

Legendát őriznek a hímzésről

A mezőkövesdiek legendát őriznek a hímzések eredetéről. Valamikor egy matyó lánynak az ördög elrabolta az édesanyját és a szerelmét. A lány kétségbeesve könyörgött az ördögnek, hogy adja vissza szeretteit. Az ördög azt válaszolta, hogy csak akkor teljesíti a kérést, ha a lány télvíz idején az ölében viszi a templom elé a nyár összes virágait. Ekkor a lány Istentől sugallt gondolatra kötényére hímezte rá a mezők virágait és elvitte azokat az ördögnek, így visszakapta az édesanyját és a szerelmét.

Lovakkal, szekerekkel jönnek a Dólyaiak

Lázárné Csirmaz Henrietta azt is elmondta, hogy plakátokon népszerűsítik az I. Matyó Világtalálkozót, emellett több, helyi ismereteket tartalmazó kiadvány is megjelenik a jeles ünnepre. Példaként említette a mezőkövesdi születésű, Budapesten élő Pető Margit írónőt, akinek a 80. születésnapjára egy kötetben adják ki két művét, amely a matyó szokásokról szól és matyó ételrecepteket is tartalmaz. Ezek mellett számos helyszíni programokat is ajánlanak. Szabadtéren két helyre várják majd az érdeklődőket, a belvárosban a Szent László térre, valamint a kéttornyú Jézus Szíve római katolikus templom mögött kialakított Kavicsos-tó szabadidőparkba. Ott többek között "Lábatlantyúk" elnevezéssel főzőversenyt is tartanak summás és matyó ételekből. A Matyó Gálán népviseletben vonulnak fel a mezőkövesdiek a Tardiakkal és a Szentistvániakkal közösen. Emellett Csárdás Guinnes-rekord-kísérletre is sor kerül.

Érdekesnek ígérkezik az Erdély területén levő Dólya település lakóinak bemutatója a világtalálkozón. Velük rendszeres kapcsolatot tartanak fenn a kövesdiek, ők a negyedik matyó településnek nevezik magukat. "Visszatérés messzi földről" címmel népviseletbe öltözve, lovakkal és szekerekkel vonulnak fel a Mátyás király úton és a Szent László templom előtti téren. A világtalálkozó keretében Mátyás királyról is megemlékeznek. A szobrát megkoszorúzzák, felvonulnak a király mezőkövesdi vitézei és lovagi tornát is tartanak.

Több zenei programot is szerveznek a jeles ünnep alkalmából. Például meghallgathatják a helyi fúvószenekar hangversenyét, de a Szent László római katolikus templomban ének- és ütőhangszeres koncert is lesz. Rajtuk kívül több neves könnyűzenei együttes bemutatkozik a világtalálkozón.

Kiállítások, műhelybemutatók

A helyi múzeumok is kiveszik részüket a programokból. Így a Matyó Múzeumban "Régészeti leletek Mezőkövesdről" címmel időszaki kiállítást rendeznek, amely július 20-ig várja a látogatókat. A Közösségi Házban pedig néprajzi tárlatot nyitnak a ritkán látott matyó kincsekből. Ezen a budapesti Néprajzi, a miskolci Herman Ottó, az egri Dobó István és a debreceni Déry Múzeumból érkező matyó emlékeket mutatják be a közösen. A Mezőkövesdi Galériában pedig Takács István helyi festőművész életmű kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Várják a vendégeket a Hadas városrészben levő alkotóműhelyekbe, továbbá a Hajdú Ráfis Mezőgazdasági Gépmúzeumban is, ahol Kiss Mátyás fafaragó népművész állítja ki munkáit. De megtekinthetik a Kis Jankó Bori Emlékházat, valamint Kovács Szabolcsnak, a népművészet mesterének a műhelyét is, aki matyó bútorokat készít.

Térképeket, prospektusokat kínálnak

A Tourinform Iroda is készül a világtalálkozóra. Az eseménysorozat minden napján nyitva tartanak majd, és térképekkel, színes prospektusokkal látják el a Mezőkövesdre látogatókat. Emellett két alkalommal a Kavicsos-tó szabadidőparkba is kitelepülnek, és ott is friss információkkal szolgálnak a vendégeknek.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.