hirdetés
hirdetés

Mi az MTÜ feladata egy friss kormányrendelet szerint?

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség feladatait kijelölő kormányrendelet.

hirdetés

Néhányat emelnénk ki csupán, de nem bízzuk a többit az olvasó fantáziájára: a rendelet teljes szövegét a Magyar Közlönyben bogarászhatja egy kávé mellett.

A rendelet értelmében az MTÜ „a turizmussal kapcsolatos állami feladatokat közfeladatként látja el.” Feladatai ellátása során költségvetési támogatások nyújtására is jogosult. 

„A turizmusért felelős miniszter a turisztikai ügynökségen keresztül összehangolja Magyarország turisztikai tevékenységének körében a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek munkáját, meghatározza a turisztikai feladatok ellátását és annak módját.

Az MTÜ-nek szintén feladata közreműködni a 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásána körüli szakpolitikai feladatok ellátásában. Részt vesz valamennyi operatív program elsődlegesen nem turisztikai célú, de a turizmusfejlesztést közvetetten érintő fejlesztési programok szakmai tartalmának kidolgozásában.

Javaslatot tesz a turizmusért felelős miniszternek az európai uniós jogharmonizációs feladatokra. A rendelet itt az utazási csomagokról és az utazási szolgáltatás együttesekről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a  2011/83/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról, továbbá a  90/314/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2015. november 25-i 2015/2302 európai parlamenti és a tanácsi irányelv hazai jogba való átültetéséről szól.

Szintén javaslatot tehet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályaira és ellátja az ezzel kapcsolatos turisztikai szakmai feladatokat, részt vesz a feladatok végrehajtásának ellenőrzésében. Javaslatot tesz „a  turizmust és a  vendéglátást érintő stratégiai dokumentumokra (koncepciókra, stratégiákra, fejlesztési programokra), különös tekintettel a 2016–2026. évekre vonatkozó Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióra és az országmárka-kommunikációra.”

Hasonlóképpen javaslatot tehet a turisztikai desztinációk és kiemelt turisztikai fejlesztési térségek meghatározására. Elvégzi a TDM szervezetek regisztrációját, a regisztrált szervezetek listáját honlapján közzéteszi. „Gondoskodik a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény szerinti Turizmus-Vendéglátás Ágazati Értéktár működtetéséről. Közreműködik a Modern Városok Program keretében megjelent kormányhatározatokban szereplő turisztikai feladatok végrehajtásában és a kapcsolódó kormánydöntések előkészítésében, kapcsolatot tart az érintett városokkal, szervezetekkel.”

És még bormarketingel, javasol és feladatot vállal a szakirányú oktatás felmérésében, újratervezésében. „Javaslatot tesz az ágazatra vonatkozó statisztikai adatok gyűjtésére.” A Nemzeti Kulturális Alappal közös pályázatot működtet, hogy segítse a turisztikai vonzerővel bíró kulturális és gasztronómiai rendezvények támogatását.

Akad mégis néhány feladat, amit nem varr a kormány az MTÜ nyakába; hatásköre ”nem terjed ki az irányító hatósági feladatokat ellátó minisztériumi szervezeti egységek feladat- és hatáskörébe tartózó kérdésekre” és nem lesz egyebek mellett „pálinkaellenőrző hatóság”, ahogy „tenyésztési hatóságként” sem kell fellépnie.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai