hirdetés
hirdetés

Milliárdokból újul meg az egri belváros

Mi lesz az egri Dobó-szoborral?

A pletyka igaz, tényleg jelentősen átalakul Eger központja a közeljövőben: a lovasszobrot valóban áthelyezik a Dobó térről, de a város jelképének számító Dobó István-szobor a helyén marad. A hamarosan induló, több milliárd forint értékű nagyszabású fejlesztésekről, az idegenforgalmi főszezon nagyrendezvényeiről, valamint a másfél évvel ezelőtt létrejött egri TDM-szervezet eddigi eredményeiről hallhattunk a minap a hevesi megyeszékhelyen.

Munkatársunktól

hirdetés

Habis László polgármester elmondta, hogy a 4,5 milliárd forintos városmegújító program elsődleges célja, hogy a belváros a helyiek igazi találkozóhelyévé váljék. Ennek érdekében növelik a szabad tereket, szanálnak és felújítanak épületeket. A városháza udvara rendezvényhelyszínné változik, a Dobó téren nagyobb egybefüggő szabadterületet alakítanak ki, emiatt költöztetik a lovasszobrot a várba. A fejlesztéshez a város 3,1 milliárd forintos támogatásban részesül a regionális operatív programból. Megújul egyebek mellett a Minorita-templom, a Szenátor-ház, a Kolping Ház és az Irgalmasok kápolnája homlokzata. Egységesebbé válik a Kis Dobó tér megjelenése. Modernizálják az Eger-patak belvárosi szakaszát, kerékpárutat is építenek. Feltárják és bemutatják a turisták számára a Valide Szultána török kori fürdő romjait.

Egri látkép (fotó:egerpanorama.hu)
Egri látkép (fotó:egerpanorama.hu)

A belvároson túl

Fejlesztések nem csak a centrumban lesznek. A Szépasszonyvölgyben Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont épül, szabadtéri színpaddal. A projektre 323 millió forintos támogatást nyert el a város. A szőlészetet és a bortermelést bemutató látogatóközpont mellett ügyességi kalandpark, 600 férőhelyes szabadtéri színpad és a helyi TDM-szervezet információs pontja is helyet kap a komplexumban. Ökoturisztikai túraútvonalat is kialakítanak a völgyben.

Nagyszabású elképzelés az Érsek kertbe tervezett Agria Agóra épületegyüttes, amely a város új közösségi létesítményeként kulturális rendezvények helyszínéül és civil szervezetek otthonául is szolgálna. Egymilliárd-hétszázötvenmillió forint támogatást nyertek el a projektre.

Interaktív kiállításokkal és szabadtéri színpaddal bővül a Tűzoltó Múzeum, 215 milliós támogatásból.

Az Egri Érseki Palotában látogatóközpontot alakítanak ki, közel egymilliárd forintos támogatással. A fejlesztés keretében az érseki dolgozószoba, a könyvtár, az érseki ruhatár, kincstár és képtár, valamint a palota megújuló díszkertje is megnyílik a városlakók és a turisták előtt.

És a sornak nincs vége: az egri Líceum három év alatt több mint ötmilliárd forintból újul meg. Az oktatási létesítmények rekonstrukciójának célja a természettudományi képzés feltételeinek javítása.

Nem maradhat ki a fejlesztések közül az egyik legfőbb egri vonzerő, a vár. 1,7 milliárd forintos támogatással új attrakciókat alakítanak ki: új kiállításokat rendeznek be és múzeumi bolt is nyílik. Történelmi játszótár várja majd a kicsiket. Helyreállítják a Szép-bástyát és kiépítik a Várfalsétányt.

A fürdő sem maradhat ki a sorból: ott közel kilencszázmillió forintos beruházással (50% körüli támogatási aránnyal) turisztikai fejlesztéseket hajtanak végre: 4 csúszdamedence, bébimedence, két új fedett gyógymedence épül, valamint egy meglevő medence megosztásával egy wellness- és egy élménymedencét alakítanak ki.

Az Ifjúsági Házból 500 milliós támogatással Kepes György Nemzetközi Művészeti Központot hoznak létre.

Cselebi és az Egri Csillag

Orosz Lászlóné, a város Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke arra az örvendetes tényre hívta fel a figyelmet, hogy az idén az első negyedévben az országos átlagot 3%-kal meghaladó növekedést produkált az egri turizmus jóformán minden mutatószám tekintetében. A turisztikai főszezonban pedig a nagyszabású rendezvényeknek köszönhetően az idén várhatóan tovább nő a forgalom. Az idei, immár XV. Egri Bikavér Ünnepet ezért most első ízben nem a Dobó téren, hanem a jóval tágasabb és hűvösebb Érsek kertben rendezik meg július 7-10. között. Az idei fesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt a város új fehérbor-márkája, az Egri Csillag, amelyet kizárólag négyféle, Kárpát-medencei szőlőfajta borának házasításával állíthatnak elő a termelők. A szervezők az idén négy naposra bővítik a rendezvényt, később egy hetes is lehet majd.

Néhány nappal később (július 14-17.) már indul a Középkori Piactér, majd a Végvári Vigasságok nevű esemény, amelyeket együttesen Történelmi Vigasságok néven reklámoznak. A Középkori Piactéren hazánk történelmi hagyományőrző csapatai mutatkoznak be, de az idén a vendég Törökország jóvoltából Evlia Cselebi világutazóra emlékezve Cselebi Fesztivált is rendeznek.

Júliusban és augusztusban minden hétvégén ismét lesznek színvonalas színházi előadások az Agria Nyári Játékok keretében, ilyen például a Zrínyi 1566 vagy az Egri csillagok című történelmi musical.

Garantált borkóstolás a Völgyben

Dancsok Ágnes, a helyi TDM menedzsere a szervezet megalakulása óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit és terveit osztotta meg a hallgatósággal. A szervezet a Művészetek Háza Eger Nonprofit kft. átalakításával jött létre, miután a korábbi kizárólagos tulajdonos városi vagyonkezelő mellé beszállt az önkormányzat, az Agria Nyári Játékok kft., valamint a turizmusban érintett öt helyi egyesület. A szervezethez így ma már több mint 200 szolgáltató csatlakozik. Az elmúlt időszakban megújították az egri Tourinform-irodát, több kiállításon és vásáron képviselték a települést, új arculattal jelentették meg a kiadványaikat, illetve elkészült a Kaland és Játék című interaktív városnéző program, amelynek segítségével idegenvezető nélkül fedezhetjük fel Eger látnivalóit. Bővítették a garantált programok körét: áprilistól novemberig a Szépasszony-völgyben a vendégek naponta két alkalommal meghatározott időben biztosan részt vehetnek borkóstoláson. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai