hirdetés
hirdetés

Mi mindenre használható egy víztorony? Nagyerdőn megtudhatja!

Fényjátékkal színesített estén adták át június 25-én a felújított Nagyerdei Víztornyot Debrecenben. Az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség megtartotta eredeti funkcióját, a klinikák vízellátását biztosítja ezer köbméter víztartalmával, újdonságként közösségi térként és kilátótoronyként is működik. 

hirdetés

Az 1912-ben Fried és Adorján építőmesterek tervei alapján épült vasbeton víztorony nem volt felújítva az elmúlt száz évben. A 42 méter magas épületet az 1960-as évek óta kezeli a Debreceni Egyetem, renoválására 487 millió forintot nyert az Észak-Alföld Regionális Operatív Program pályázatán. A támogatásból 290 millió forintot fordított a torony helyreállítására és rendeltetésének bővítésére, 90 millió forintot az új szerepének megfelelő eszközök vásárlására, 70 millió forintot a fénytechnikára és a vizes részletek kiépítésére.

Megfiatalodott az „öreg hölgy”

Megfiatalodott „öreg hölgynek” nevezte a több mint száz éves víztornyot Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora a tegnap esti megnyitón. Az Egyetem egyik stratégiai feladata a turizmus fejlesztése, ebbe illik bele a megújult víztorony, mely kapcsolódik a város és a megye terveihez és jó példa a város és az egyetem együttműködésére – hangsúlyozta. Széles Diána alpolgármester az évenkénti turisztikai fejlesztésekről számolt be, mint a tavalyi nagyerdei felújításokról, építkezésekről, így a megszépült Békás-tóról és környékéről, a Ködszínház és a Nagyerdei Stadion építéséről. Mint elmondta a víztorony az egyetem beruházása, nemcsak turisztikai attrakció, hanem kulturális tér is egyben. A strand és az állatkert van még hátra a Nagyerdő megújításából – mondta.

Kilátás a Nagyerdei Stadionra
Kilátás a Nagyerdei Stadionra


Látvány a felső szintről
Látvány a felső szintről


Ívek, lépcsők
Ívek, lépcsők

Tourinform irodai szolgáltatási pont

Próbaüzemben működik a torony a megnyitótól számított egy hónapig, addig a honlapon és a Facebook-oldalon megjelölt időpontokban látogatható – mondta Süli András a Debreceni Víztorony és a Campus Fesztivál programigazgatója. A teljes szolgáltatási spektrum július 23-tól indul, aznaptól nyitva lesz a debreceni ajándékokat áruló ajándékbolt is, mely egyben a Tourinform Iroda jegyértékesítő és információs pontjaként működik. Kávézó, fröccsterasz, kiállító és kulturális tér, 34 méter magas kilátó áll a debreceniek és a turisták rendelkezésére. Ősztől egyetemi filmklub kezdődik, irodalmi és jazzklub indul. Családi napokat terveznek és egyéb kulturális rendezvényeket. Bejárható lesz a környék a kölcsönözhető elektromos riksákkal. Egyetemi és nagyerdei túrák kiindulópontjaként is használható a víztorony, melyen extrém sport is művelhető, falmászásra alkalmas.

Előkészületek a fogadásra a fröccsteraszon
Előkészületek a fogadásra a fröccsteraszon


Mászófal
Mászófal
Alul a kiállítótér, felül a vízbár
Alul a kiállítótér, felül a vízbár


Vízbár
Vízbár


Csobogók, vízlépcső, patak

A jelenlegi támfalig a földben álló épületnek szabaddá tették az alap testét és kiállítóteret terveztek bele Győrffy Zoltán és Novák Róbert debreceni építészek. Filigrán üvegbúrával vették körül a torony törzsét és kávézót álmodtak bele. A legfelső szintre vezető meredek lépcsőt kényelemesebben járhatóra tették. Az épület köré csobogókat telepítettek, vízlépcsőt építettek, körbe patakkal kerítették, a belső udvarba az út hídon át vezet. Az épületet zöld térrel, pihenőhelyekkel övezték szabadtéri rendezvények megtartására.

Fényjáték zenei aláfestéssel

Élőzenés grillvacsora követte a megnyitót, végezetül komoly-és könnyűzenei aláfestéssel a fényjátékkal színezett toronyban gyönyörködhettek a résztvevők. A lila, piros, zöld, sárga fények, köztük a nemzetiszín különös hangulatot adott a megújult épületnek.

Nemzetiszín
Nemzetiszín


Csobogók
Csobogók


Elöl a Ködszínház szökőkútja, mögötte a Debreceni Egyetem Elméleti Tömbje, jobbra az Aquaticum kupolája
Elöl a Ködszínház szökőkútja, mögötte a Debreceni Egyetem Elméleti Tömbje, jobbra az Aquaticum kupolája

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai