Mi történt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnál 2018-ban?

Év végi értékelőt és az év utolsó Fővárosi Turisztikai Kerekasztalát tartotta a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) a Buddha Bar Hotelben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eseményen dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal elnöke elmondta: a Budapest egyesítésének 145. évfordulóján, november 17-én megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanács. A kormány és a főváros közötti együttműködés már most 110 milliárd forintos többletforrást hozott a budapesti fejlesztésekhez. Szerinte a Fővárosi Közfejlesztési Tanács megalakulásával az állam kötelezettséget vállal egyes budapesti fejlesztésekre. 80 mrd forint jut majd az hármas metró felújítására, de a Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalat helyzete is rendeződni fog. A Tanács havonta ülésezik majd. A fővárosi fejlesztésekről úgy döntenek, hogy egy szavazat a fővárosé egy pedig a kormányé, azaz megegyezésre kell törekednie a feleknek. Szalay-Bobrovniczky a tanács egyik elnökhelyettesi posztját tölti be. Szólt arról is, hogy 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa lesz. Számos világbajnokság házigazdái vagyunk ebben az évben, de a követekező évekre is már több nagy sportrendezvény van a főváros rendezvénynaptárában, 2023-ban pedig az Atlétikai VB-vel folytatná a főváros, melynek eredményeképpen Csepelen egy új városrész születhet.

Érdekegyesítés terén, nemzetközi megjelenések és testvérvárosi kapcsolataink és a turizmus tartalomgyártás terén jól haladunk – számolt be Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója. Idén fogalmazta meg a BFTK „Egy Budapest van!” névre hallgató stratégiai nyilatkozatát; ennek megvalósításában várja a szakmai szervezetek segítségét. A BFTK ügyvezetője a turisztikai statisztikai adatok közül kiemelte, hogy 2009-2017 között 80%-os bővülés jelentkezett a budapesti vendégforgalomban (2018.1-9.hó: 3,38 millió vendég, 7,87 millió vendégéj (+ 3,3 %)).a tartalomfejlesztés ezzel egyenes arányban nőtt. A BFTK jelen van a nagy szakmai vásárokon, 7 információs iroda és 22 információs pont üzemel a fővárosban. Évente mintegy 90 ezer Budapest cardot adnak el, 250 ezerre emelkedett a kártyával a turisták által a városban töltött napok száma, mely 5,5 millió turistaórában mérhető. A kártya a számos ingyenes program mellett ma már magában foglalja a budapesti transzfert a budapesti városnézést is. A BFTK irodái 2,5 millió ügyfélkapcsolatot bonyolítottak le a 2018-as évben és a Budapestinfo Point márkanév használatát is kínálják partnereiknek. Ebben az évben mintegy 150 blogger és médium képviselőjét fogadták és Budapest 8. helyet nyerte el a „European Best Destinations 2018” szavazásán, megelőzve Párizst, Prágát és Bécset. A szezonalitás kitolódott, Budapest ma már négy évszakos város, az év minden részében kínál fesztiválokat, programokat, hívta fel a figyelmet Bán Teodóra. A következő évben minden a sport körül forog majd és az ügyvezető asszony elárulta, hogy Budapest már az UTAZÁS kiállításon hatalmas 400 nm-es standdal jelenik meg, ahol egy hatalmas boxringben folynak majd a küzdelmek, az interaktív élményarénában felvonulnak a magyar sztársportolóink.

Ezután dr. Princzinger Péter, aMagyar Turisztikai Szövetség elnöke elmondta: legfőbb küldetésüknek tekintik az országos és a városi bizottságok közeledésének elősegítését. A 2018-as év még a felépítkezéssel telt, szoros kapcsolatot alakítottak ki az Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) valamint 36 szakmai szövetséggel, melyek igényeit alaposan felmérték. Céljuk, hogy ezen szövetségek érdekeit képviseljék az MTÜ felé. Az MTSZ lobbitevékenységének köszönhető az is, hogy 2020-ban Budapestre hozzák az olasz a Giro d’Italiát; a verseny első három szakasza Budapesten zajlik. Princzinger szerint a kínálati oldal erősítése önmagában nem elegendő, csak innovációval és együttműködéssel lehet eredményt elérni a turizmusban. Innováció pedig úgy jöhet létre, ha más szakterületek szakembereivel beszélgetünk. Jelen pillanatban sok az átfedés a fővárosi és a kormányzati turisztikai kerekasztal között, így ennek kommunikációját is segíteni szeretnék, egyeztetett tematikát készítenek, időpontokra javaslatot tesznek.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.