Miért jött divatba Kelet-Stájerország?

Menüsor kizárólag régiós termékekből, almáskerti vezetett bemutató, szőlőskerti piknik, őszi körtetúra, füvészkerti séta, bioolaj-, házi sör- és kézművescsoki-kóstoló. E programsor lehetne akár valamelyik magyarországi régió bemutató programja is. De egyelőre sajnos nem az… Hanem Ausztria zöld kertje, Kelet-Stájerország idei ajánlata a hozzájuk érkezőknek.

Mert arrafelé pontosan tudják: a régiós termékek térhódítása ma a legnagyobb trend a világon, és ha valamivel, akkor az e téma köré csoportosított, több mint száz programajánlattal csábítható könnyen a régióba a vendég, érkezzék akár országon belülről vagy határon túlról.Bemutatunk néhányat az idei programkínálatok, hívogató szálláslehetőségek közül.

A H2O világa

Bad Waltersdorfnál, közel a magyar határhoz, az autópálya mentén fekszik az a magántulajdonként épített (egy cent hitel sincs rajta), H2O elnevezésű élmény- és termálfürdő, amelyhez egy 192 szobás hotel is tartozik. Mivel pontosan tisztában vannak azzal, hogy négy-öt hasonló koncepciójú – gyerekkel érkezőket megcélzó – szállás- és élményhely van Ausztriában, speciális ajánlataik között szerepel csokimasszázs, a pelenka által kidörzsölt lábak rendbetétele, a nagyobbaknak tanítanak sellőúszást. Konyhájukon szinte kizárólag a környéken beszerzett, regionális alapanyagokból főznek, és ezt hirdetik is.

Business centerből vinotéka

18 lyukú golfpálya mellett áll az a francia tulajdonú, 33 tagból álló, franchise-lánc tagjaként működő termál- és golfhotel, amelyet elég Ausztriában úgy hirdetni: itt a Falkensteiner, mert a ház az eredeti stájer feeling megtestesítője. Minden szobájából pazar a kilátás, wellnessrészében kizárólag stájer hagyományokra és különböző gyógynövényekre épülő szolgáltatásokat kínálnak, gyógynövényworkshopokat rendeznek folyamatosan, és helyi termelők bemutatóinak biztosítanak helyet. És mivel a business center komputereit a mai világban már a kutya se használja – helyére vinotékát költöztettek, ahol kizárólag stájer borok vásárolhatók.

Ausztria legjobb konferenciahelye

Tizenkétszer hozták ki eddig az osztrákok hazájuk legjobb konferenciaszállodájának a pöllaubergi Retter Seminar Hotelt, nem véletlenül. Ami ma luxus, környezettudatosság, természetvédelem és bio, azt a négycsillagos házban megvalósították a tulajdonosok, Ulrike és Hermann Retter. Éttermükben reggelire és vacsorára kizárólag minősített ökológiai, regionális alapanyagokat használnak fel, biogyümölcsleveik egytől egyig stájer készítmények. Konyhájuk kiérdemelte a legutóbbi Gault Millau-kalauz osztrák változatának „Az év legegészségesebb, legzöldebb konyhája” címét.

Piknik Pichleréknél

Amit Gabriella Pichler és férje ajánl a hozzájuk érkezőknek, azt tényleg bárki megvalósíthatja, akinek van legalább egy talpalatnyi szőlőskertje: a házaspár a szőlősorok végén kis pavilont húzott fel, ahol kora tavasztól ősz végéig várják az idegent. Piknikkosárral, pokróccal, házilag készített sültekkel, kolbászokkal, sajtokkal, zöldségekkel, ropogós kenyérrel, házi süteményekkel, saját boraikkal, gyümölcslevekkel.

Erika privát sörfőzdéje

Bár Toni Brau néven fut az ebersdorfi családi vállalkozás, a férj Toninak mindössze annyi a köze a sörfőzéshez, hogy az ő vesekövei miatt tanácsolta az orvosa a sörkúrát. Ennek 16 éve már. Neje, Erika beszerzett egy Hogyan kell sört készíteni? című könyvet, azt alaposan áttanulmányozta, és egymaga beindította házuk pincéjében a vállalkozást. Aztán az ismerősök körében, a környéken lakók közül egyre többen jöttek és jöttek Erikáékhoz, így felmerült a bővítés igénye. Ma már ott tartanak, hogy saját tulajdonú bioárpaföldjükön termelik a hozzávalót, saját biokomlójuk is van, és az egyre tágasabb, boltíves pincéjükben a következő választékot tartják: világos sör, búzasör, barnasör, bio világos sör, gyógynövényes sör (amely karmelitából és mentából készül). Soha egyetlen cent kölcsönt vagy hitelt sem vettek fel a bővítéshez, a megtermelt profitot forgatták vissza a növekedés érdekében.

Ehetetlen körte – gyümölcsöző ötlettel

A Pöllau Natúrparkban úton-útfélen fellelhető őszi körte nem ismeretlen a magyarok számára sem, csak éppen mi nem használjuk semmire. Nem így stájer szomszédaink, akik ezt a különlegesen ellenálló, hosszú életű, ámde frissen nem fogyasztható gyümölcsöt (régen mindenütt a telekhatárokat jelölték a fájával) cidernek, gyümölcslének, bornak, fagylaltnak, zselének készítik el, puszedlit és sonkát ízesítenek vele. A Natúrparkban hét bemutatóállomást alakítottak ki, ahol interaktív módon a környék termelői mutatják be, ők mire használják és mit készítenek őszi körtéből.

Topolajshop Pöllauban

21. századi bemutatóhelyiség várja az oda érkezőket Julia Pfandler családi üzeménél, amelyet első pillanatra akár egy legkorszerűbb technológiával felszerelt orvosi egységnek is vélhetnénk, pedig nem az, hanem egy bioolajokat készítő kisüzem, hozzá kapcsolódó bemutató- és eladótérrel. Julia édesapja korai halála után vette át a többgenerációs múltú családi örökséget, amelyet 2012-ben teljesen átalakított és újjáépített. Ez ma Ausztria leghíresebb olajpréselő cége, ahol több mint harmincféle magas minőségű, hidegen préselt olajat készítenek többek között dióból, mogyoróból, szőlőmagból, a stájer szívnek oly kedves tökmagolajból és mákból. Emellett egészséges bio pirított magvakat, eceteket is kínálnak.

Füstölgés a hegyen

Világéletükben Angerban laktak Allmerék. Akiknek háromszáz éves parasztháza mindig is állt a hegytetőn, és annak eredeti füstöskonyháját húsfüstölésre ma is használja a legifjabb Allmer, Peter. Bár az ódon, sokat megélt falak között ma már nem lakik senki, skanzenszerű múzeumot rendeztek be benne, ahol jól látható, hogy is festett anno hegyi parasztok élete. Maradjunk annyiban, hogy nem volt rózsás... A füstölő mellett az Allmer família kisvendéglőt működtet, ahol kizárólag hagyományos stájer ételeket és italokat kínálnak, és az ajánlatok közül természetesen nem maradhat ki a saját füstölőjükben készült, Ausztria-szerte nevezetes burgonyakolbász, amelynek receptjét kizárólag az Allmerek ismerik, és adják át mindig a következő generációnak, családi örökségként.

Mi az a GenussCard?

A GenussCard egy olyan vendégeknek szóló kártya, amelyet felesleges hirdetniük a keletstájereknek, mert aki hozzájuk, illetve a közeli Thermeland régióba belép, és ott eltölt akárcsak egyetlen vendégéjszakát – ajándékba kapja a szálláshelyen. Ezzel március 1. és november 2. között ingyenesen vehető igénybe a két régióban mintegy 120 kirándulási pont, turisztikai nevezetesség – egyebek mellett azok a helyszínek is látogathatók vele, amelyeket most bemutattunk. Még több, részletes információ (akár magyar nyelven is): www.genusscard.at és www.oststeiermark.com 


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.