Minden a tálaláson múlik?

Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.

A Wassily Kandinsky orosz festő 201-es kompozíciója által ihletett salátáért akár kétszer annyit is fizetnének a gasztronómia szerelmesei, mint az ugyanazon alapanyagokból készült hagyományos salátáért. Az Oxford Egyetem kutatásában résztvevő 60, tizennyolc és ötvennyolc év közötti önkéntes legalábbis ezt állította.

A válaszadók úgy vélték, a New York-i Modern Művészeti Múzeumban kiállított kép zöldségekből és öntetekből készült mása nem csak, hogy jobban néz ki, mint a hagyományos előétel, vagy az, amelyiknél az egyes összetevőket egymástól néhány milliméterre helyezték el a tányéron, de sokkalta ízletesebb is.

"A legtöbb séfet újabban nem csak az általuk készített ételremekek íze, hanem azok tálalása alapján ítélik meg" – magyarázza a Flavour című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, Charles Spence professzor.

Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének munkatársa úgy véli, a kísérlet során bebizonyosodott, hogy noha a saláta összetevőit külön-külön mind a három ételben kiválónak ítélték a résztvevők, az esztétikus megjelenés hatással volt az ízlelőbimbókra is és az absztrakt festmény mását mindenki jobbnak találta a többinél.

Az eredmény nem nagyon lepte meg Jozef Youssef séfet és ételtudóst, a molekuláris gasztronómia egyik úttörőjét, aki jó ideje kísérletezik az általa készített menük különleges megjelenésével. A tanulmány hatására egyébként ő és kollégái úgy döntöttek, több fogást is Picasso, Magritte és Rothko munkái alapján fognak elkészíteni.

A cikk nem ért véget, tehát értelemszerűen folytatódik. Ezen a linken.



Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.