Mire ment el tavaly a Turisztikai Célelőirányzat?

"Mire és mennyit fordítottak 2012-ben a Turisztikai Célelőirányzatból? - tette fel a kérdést Dr. Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő. Kérdésére Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter augusztus elsején adott írásbeli választ a politikusnak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint ismeretes, a Turisztikai Célelőirányzat (TC) a kormány által jóváhagyott turizmuspolitika megvalósításának fontos eszköze, amely az ágazat fejlesztési stratégiai céljainak elérését segíti. A Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvényben a TC eredeti kiadási és támogatási előirányzatát mintegy 11 milliárd forintban határozta meg az Országgyűlés. Az év folyamán bekövetkezett forrásátcsoportosítások, a visszaérkezett bevételek előirányzatosítása és a zárolás eredményeként a tárgyévi támogatás összege 12,264 milliárd forintra módosult.

Az összeg fele a Magyar Nagydíjra ment

A rendelkezésre álló forrás legnagyobb hányadán a Magyar Turizmus Zrt. és a Formula 1 Magyar Nagydíj osztozott. A közlemény szerint a Magyar Turizmus Zrt. a 2012 . évi marketingterve megvalósítására, illetve egyéb turisztikával összefüggő 2012. évi feladatok ellátására, a 2013. évi marketing tevékenység előkészítésére, a Támogatott 2012. évi működésére, valamint a 2012. évi szúnyoggyérítés célfeladat lebonyolítására nyújtott támogatás – 5,070 milliárd forint volt. 

A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában kitér arra is, hogy 2012-ben a Magyar Turizmus Zrt. 1584 marketingakciót szervezett. A társaság szervezésében" Magyarország turisztikai ajánlatai belföldön 15, míg külföldön 91 turisztikai kiállításon mutatkozhattak be. A Magyar Turizmus Zrt. több mint 2539 külföldi média és turisztikai szakembert látott vendégül tanulmányútjain. A külföldi újságírók és forgatócsoportok részére szervezett tanulmányutak nyomán megjelent cikkek és tudósítások hírértéke 2012-ben meghaladta az egymilliárd forintot.

A nagysikerű Konferencia Nagyköveti Program keretében 16 pályázat részesült pozitív elbírálásban, amelyek eredményeként 5 nemzetközi konferenciát már biztosan Magyarországon rendeznek meg. Ezeknek várhatóan mintegy 9500 vendégéjszakát köszönhetünk majd.

Az újraindult Sportnagyköveti Programban 2012-ben 10 pályázat részesült pozitív elbírálásban: 6 nemzetközi sportrendezvénynek már biztosan Magyarország ad otthont. Csak a sportolók érkezése körülbelül 61 000 vendégéjszakát fog jelenteni hazánknak.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi sajtóban megjelent (nem fizetett ) hírei, közleményei és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai által adott interjúk összesen több mint 1,55 milliárd forintnyi hírértéket generáltak a társaság számára 2012-ben. A tavalyi évben összesen több mint 4,4 millió promóciós eszközt terjesztett a Magyar Turizmus Zrt.

6,446 milliárd forintot tett ki a Formula-1 Magyar Nagydíj 2012-es rendezői jogdíjának, közvetítői jogdíja 50%-ának, illetve a Formula-1 Magyar Nagydíjjal összefüggő stratégiai célok megvalósításának támogatása. A Magyar Nagydíj turisztikai jelentőségére, valamint a stratégiai partnerségi együttműködésre való tekintettel a Magyar Turizmus Zrt. számos akcióval ösztönözte a külföldi utazókat a hazánkban megrendezett futam meglátogatására. A szervezők tájékoztatása szerint a külföldi marketingakcióknak is köszönhetően 2012-ben 35 százalékkal több jegyet értékesítettek határainkon kívül. A Formula One World Championship Limited a már befizetett 2012. évi közvetítői jogdíjból 697.793 USD-t jóváírt a társaságnak azzal a feltétellel, hogy a jóváírt összeget a Hungaroring Sport Zrt. (HS) kizárólag a 2012. évi Magyar Nagydíjjal összefüggő stratégiai célokra fordíthatja. A megvalósult fejlesztésekről (HS Zrt. - MÁV Start Zrt. - Volánbusz Zrt . - BKV Zrt . együttműködése, műszaki szolgáltatások minőségének javítása) Bernie Ecclestone is elismerően nyilatkozott, a szóbanforgó intézkedések jelentősen hozzájárulnak a jövőbeni sikeres együttműködéshez.

Regionális repterek, fesztiválok, várbazár makett és védjegyek

A fennmaradó közel 700 millió forint többfelé oszlott el. 150 millió forintot kapott a TC-ből a sármelléki repülőtér újraindításához. A repülőtér utasforgalma éves szinten a tervezettnek megfelelően alakult. A tavalyi forgalom döntő részét a Németországból érkező járatok adták. A heti két moszkvai charterjáratnak és a lettországi Rigából májustól indított menetrend szerinti gépeknek köszönhetően a tavalyi 15 ezres kereskedelmi utasszám idén 22-23 ezerre emelkedhet. A debreceni repülőtér üzemeltetését 49,265 millió forinttal támogatták. Míg 2011-ben 30 ezer volt a debreceni reptér utasforgalma, addig a tavalyi évben elérték az 50 ezer utast. 2012 amiatt is mérföldkőnek számít a repülőtér életében, mert júniusban elindult a menetrend szerinti forgalom London-Luton és Debrecen között. A Wizz Air járata 2012-ben 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelve mintegy 26 ezer utast szállított. Nőtt tavaly a charterek forgalma is: 2012-ben 18 ezren utaztak Debrecenből nyaralni, vagy érkeztek ide külföldről. A menetrend szerinti járatok kiszolgálásához számos fejlesztés is megvalósult: a téli üzemre jégtelenítők és hókotrók érkeztek, megújult az eszközpark is, új poggyászröntgen és új számítógépek működnek, a parkolóban kamerarendszer épült ki, az utasvárókban pedig kibővített gyereksarkok biztosítják az utasok kényelmét.

100 millió forintot kapott a TC-ből a nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális-gasztronómiai rendezvények támogatására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma. A 2012-ben így összesen 300 millió forintosra bővült keretből 80 pályázó fesztivál részesült támogatásban. Szintén 100 millió forinttal segítették a 2012-es Túraautó Világbajnokság (WTCC) megrendezését Mogyoródon, a futamra 52 ezer látogató volt kíváncsi.

A Duna vonalától egészen a várfalakig terjedően a Várbazár együttesét magában foglaló 1:200-as méretarányú makett készül. Az elkészítés támogatására 4,445 millió forintot ítéltek oda az Előirányzatból.

Csillag, korona, napraforgó

Végezetül, de nem utolsó sorban az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek bevezetését is támogatták 9 millió forintból a Turisztikai Célelőirányzat terhére. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizetővendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja. Az érintett szakmai szervezetek az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek népszerűsítésének előkészítésével és bevezetésével kapcsolatban felmerült részfeladatok ellátásának finanszírozása céljából szervezetenként 3 millió forint, összesen 9 millió forintnyi támogatásban részesültek a TC tárgyévi keretéből. A szövetségek a kisösszegű támogatást a támogatási szerződésben előírt célokra, tevékenységekre használták fel a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályával együttműködésben, annak folyamatos tájékoztatása mellett. A szakmai beszámolóban foglaltak szerint a támogatás eredményeképpen a minősítési rendszer működtetéséhez szükséges feltételrendszerben javulás tapasztalható, a szövetségek teljesítették a tervezett célkitűzéseiket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.