Mit kínál Kína?

Kínával foglalkozó sorozatunk utolsó részében néhány fontos látnivalóval ismertetjük meg olvasóinkat. A Hszian határában feltárt, világhírű agyaghadsereg kétségkívül kihagyhatatlan állomása a kínai körutazásoknak, amelyek egyre sűrűbben végződnek tengerparti üdüléssel a kínai Hawaiiként is emlegetett Hainan szigeten. A két úti célt a Hainan Airlines járatai kötik össze.

'

Az ősi kínai főváros, Hszian mellett található agyaghadsereget a világ nyolcadik csodájaként emlegetik világszerte. Az UNESCO-világörökség részét képező terrakottakatonákra 1974-ben, kútásás közben bukkant egy kínai parasztember, akivel némi borravaló fejében ma is fényképezkedhetnek a turisták az ásatás helyszínén kialakított múzeumban. Az 1974–76 között feltárt három hatalmas veremben időszámításunk előtt 210- ben ismeretlen alkotók 8000 életnagyságú katonaszobrot sorakoztattak fel csatasorban korhű fegyverekkel és harci szekerekkel. A szobrok a Kínát elsőként egyesítő Csin Si Huang-ti császár 50 négyzetkilométer területű, grandiózus síremlékének részei, tisztük az volt, hogy az uralkodó túlvilági életében se maradjon védelem nélkül. Aki körbetekint a végeláthatatlan hangárban, ahol a csaknem 1000 agyagkatonát és lovaikat kiállították, nehezen hiszi el, hogy nincs két egyforma arcú és hajviseletű harcos az aprólékosan kidolgozott alakok között. Kutatók szerint a rendkívüli változatosság oka, hogy a szobrokat élő katonákról mintázták. Szerepelnek közöttük gyalogosok, térdelő íjászok és kocsihajtók is. A régészek több mint tízezer rozsdamentes, csillogó bronzfegyvert is kiemeltek mellőlük, amelyek az ókorban már rendkívül fejlett fegyverműves technológiáknak köszönhetően 2000 évig ellenálltak az időnek. A síremlékből kikerült leleteket óriási területen tárták fel, így az évek során hatalmas múzeumkomplexum alakult ki Hszian mellett, amelyben csodálatos, bronzból készült fogatokat is őriznek, bakjukon kocsihajtóval, jármukban lovakkal.

Nem csatában, de elpusztulnak

A nagyközönség előtt 1979-ben megnyitott múzeumot évente kétmillióan látogatják, ötödük külföldi. Félő azonban, hogy az utókor számára nem lehet épségben megőrizni a kivételes leletet. A 90- es évek óta gondot okoz a szobrok gombásodása, aminek megszüntetésére már tettek lépéseket. Még veszélyesebb azonban a légszenynyezés, amely miatt mára már csaknem teljesen megfakultak és elszürkültek a szobrok. Maradék színüket a müncheni egyetemen kikísérletezett, különleges technológiával próbálják megmenteni. A végső veszélyt a szennyezett levegő miatt fellépő mállás jelenti, amely – ha nem tesznek semmit ellene – száz éven belül megsemmisítő csapást mér a több mint 2200 éves agyaghadseregre. A katonák orra és haja már most eltűnni látszik, karjaik pedig leesnek. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói amerikai szakemberekkel együttműködve fáradoznak a figurák megmentésén.

Fő profil a spa

Amilyen nagy a légszennyezettség Pekigben és az attól északra fekvő, iparosodott területeken, olyan tiszta Kína legdélebbi tartományában, a Dél-kínai-tengerben fekvő Hainanon. A sziget déli csücskén elterülő Sanyát Havanna után a világ második legtisztább levegőjű üdülővárosaként tartják számon. A Sanyához közeli Yalong-öböl pedig Hainan legkedveltebb nyaralóövezete, amely három éven át volt a Miss World szépségverseny helyszíne. Puha, fehér homokos, tiszta vizű tengerpartján kizárólag négy- és ötcsillagos szállodák sorakoznak. A hotelek ugyan nem bungalórendszerűek, de a természet közelsége így is adott, hiszen a házakat óriási parkok ölelik körül, amelyek trópusi esőerdőkben folytatódnak egészen a zöld hegyekkel keretezett látóhatárig. Az öbölben a legtöbb nagy nemzetközi szállodavállalat képviselteti magát, köztük a Hilton, a Marriott és a Sheraton. A novembertől áprilisig tartó főszezonban csaknem százszázalékos kihasználtsággal működő szállodákat elsősorban belföldről és más ázsiai országokból keresik fel, ahol a fehér bőr a szépségideál. Mivel többnyire csak az európai és orosz vendégek süttetik magukat a napon, a barnaságért nem rajongóknak is számtalan lehetőséget nyújtanak a hotelek. Minden szálloda előtt állnak például kerékpárok, és két golfpálya is van az öbölben. Spa szolgáltatásokat valamennyi szálloda kínál: szebbnél szebb környezetben közösségi pezsgőfürdők, privát, kényeztető kádfürdők, masszázsok, test- és arckezelések várnak a vendégre. A szobákban is visszaköszön a spa jelleg: a mobil falú fürdőszobák egybenyithatók a nappalival, de van, ahol a kád helye a szobában van.

Luxus baráti áron

A Yalong-öböl szállodái hatalmas termeikkel a konferenciaturizmusra is berendezkedtek. Közös az ottani hotelekben, hogy csúcsminőségű szolgáltatásaikat jutányos árakon vehetik igénybe a vendégek. Az azonos kategóriájú és márkájú szálláshelyért a hasonló éghajlati és földrajzi adottságokkal rendelkező Seychelles- és Maldív-szigeteken csaknem dupla árat kérnek. Érthető, hogy egyre több utas érkezik a kellemes éghajlatú, 25 fokos átlaghőmérsékletű trópusi paradicsomba. A belföldi turisták száma 2005-ben 7,4 százalékkal 14,7 millióra emelkedett, a tengerentúli utasoké pedig 40 százalékkal 432 000- re. A tartományi irányítás igyekszik felrajzolni a szigetet a nemzetközi turizmus térképére. Vei Liucseng, Hainan kormányzója azt szeretné, ha a sziget hasonló szerepet töltene be Kína turizmusában, mint Phuket Thaiföldében. De míg Phuketen átlagosan 7–10 napot töltenek el a turisták, addig Hainanon mindössze 1,5 napot. A tartózkodási időt növelni igyekszik a kormányzat, a vendégszámot azonban csak megfontoltan szeretné bővíteni, mivel attól tart, hogy az évi 40-50 millió vendég fogadására berendezkedő, tömeges jellegű turizmus tönkreteheti a sziget ma még irigylésre méltó természeti környezetét.

HNA: világraszóló tervek

Hainan fővárosában, Haikouban található az ország negyedik legnagyobb légitársasága, a Hainan Airlines (HNA) főhadiszállása, óriási nemzetközi légikikötője. A repülőterek és szállodák üzemeltetésével is foglalkozó Hainan csoport tagjaként 1993-ban alapított magán- légitársaság legnagyobb tengerentúli részvényese a magyar származású Soros György. A HNA száz gépből álló flottával rendelkezik, több mint 500 repülőjáratán 45 000 utast szállít naponta. Catering üzletága számos más légitársaságot is kiszolgál. A cég fejlesztési terve 15 százalékos növekedéssel számol évente. A Hainan igyekszik minden tekintetben elérni az európai színvonalat. Célja, hogy a jövőben Ázsia, sőt az egész világ első számú légitársasága legyen. Tengerentúli útvonalhálózatát 2004-ben bővítette heti három Budapest–Peking járattal, Pekingből hetven kínai város érhető el gépein. A Hainan csoporthoz tartozó három másik kínai magán-légitársasággal közösen új légifuvarozó céget alapít a HNA, Grand China Air néven. A Hainan Airlines az új légiszállító által termelt bevételekből szeretné növelni flottabővítésre fordítható forrásait, hogy új gépeivel jelentősen szélesíthesse útvonalhálózatát a 2008-as pekingi olimpiára és a 2010-es sanghaji világkiállításra.

Saját képviseletet nyit a Hainan

A Hainan Airlines április 1-jével átveszi magyarországi képviseletét a Malévtől, amely eddig a GSA-feladatokat látta el számára Magyarországon, és saját, nyolcfős irodát nyit a belvárosi Madách Centerben Zao Khai irányítása alatt. A budapesti iroda regionális központ is lesz egyben. A Hainan több európai légitársasággal ezekben a hónapokban köt partnerségi megállapodást arról, hogy Budapest–Peking járatára ráhordó járatokat üzemeltessenek a közép-kelet-európai régióban. A kínai légifuvarozó emellett saját járatok működtetését is tervezi Budapest és más európai városok között, amelyek kiválasztásáról még egyeztetések folynak. A régiós értékesítési feladatokat Szántó Regina, a CSA és a Finnair korábbi munkatársa látja el. A Hainan elsők között rendelt a Boeing legújabb modelljéből, a Dreamlinerből, amelyet a légitársaság 2008-ban már a magyar és a kínai főváros közötti útvonalra is be szeretne állítani. Tervezik továbbá, hogy a Budapest-Peking járatokon visszaállítják a businessosztályt, és másfél év múlva a jelenlegi heti három helyett naponta közlekedtetik budapesti járatukat. A Hainan Airlines a közelmúltban csatlakozott az IATA magyar BSP jegyfoglalási és értékesítési rendszeréhez, és hamarosan foglalhatók lesznek jegyei a globális disztribúciós rendszerekben.

Elvarázsolt jüan

A legnépszerűbb kínai látnivalók környékén tízesével rohamozzák meg a turistacsoportokat a mozgó árusok, ajándéktárgyakat, órát, kesztyűt kínálgatva. Eltántoríthatatlanságuk és erőszakosságuk sokakat megrémiszthet, de a tisztánlátást segíti, hogy nagy részük vonatjegyre gyűjt, hogy vissza tudjon menni falujába, ahonnan azért került fel a városba, hogy némi pénzt keressen nyomorgó családja számára. A periférián élő kereskedők ezért azzal is megpróbálkoznak, hogy a kínai jüan helyett az arra megszólalásig hasonlító fehérorosz rubelt adjanak visszajáróként a gyanútlan vásárlónak. Lehet velük üzletelni, de jól meg kell nézni, hogy szerepel-e a tőlük kapott bankjegyen Mao Ce-tung portréja. Ez a biztos jele annak, hogy jüant, és nem rubelt kapunk.

'

Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?