Módosult a 'Young Sommeliers' versenykiírása

A Chaîne új kiírása szerint május 13-ig lehet jelentkezni az ifjú sommelier tehetségek nemzeti válogató versenyére.

A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet szabályzata alapján a Chaîne des Rôtisseurs Baráti Asztaltársaság idén első alkalommal rendezi meg a magyarországi szállodákban, éttermekben és borászatokban dolgozó ifjú sommelier-k részére a „Young Sommeliers” nemzeti válogató versenyt.

A versenyen olyan fiatal sommelier indulhat aki:

  • 2016. szeptember 1. napjáig nem tölti be a 31. életévét,
  • egy Magyarországon működő szálloda/étterem munkatársa,
  • magyar állampolgársággal, vagy nem magyar állampolgársággal, de érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,
  • nevezését a szálloda/étterem/borászat tulajdonosa/igazgatója támogatja és nevezési díját befizette.

Az „Young Sommelier” verseny évenkénti rendszeres megrendezésével is szeretnénk elérni, hogy fiatal sommelier-k oktatásával és nevelésével – e versenyre való felkészítéssel és részvételükkel is – magasabb színvonalat érjenek el és versenytapasztalatot szerezzenek. A versenyzőknek elméleti felkészültségükről, gyakorlati képességükről és helyzetfelismerésről kell tanúbizonyságot adniuk, valamint vakkóstolással borokat, illatolással párlatokat felismerni.

A verseny hivatalos nyelve: angol

A versenyzők öltözete: sötét öltöny, fehér ing, nyakkendő (kötény nélkül)

A versenyzők teljesítményét a zsűri a Court of Master Sommelier hagyományai szerint fogja értékelni.

A verseny dátuma: 2016. június 3. péntek

A verseny helyszíne: Gundel étterem 1146, Budapest, Gundel Károly út 4.

Az eredményhirdetés dátuma: 2016. június 4. szombat

Az eredményhirdetés helyszíne: Corinthia Hotel Budapest***** versenyzőket, kísérőiket és munkaadóikat szeretettel várjuk a Corinthia Hotel Budapest szállodában tartandó gálavacsorára, melynek végén történik az eredményhirdetés. A versenyzők a gálavacsorán a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság vendégeként vesznek részt.

A program változtatásának jogát a Chaine Egyesület fenntartja.

A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a „Young Sommeliers” 2016. évi Világbajnokságon, amely idén Vaduzban kerül megrendezésre 2016. augusztus 26-án, pénteken. A Chaine Egyesület a nemzeti verseny győztese részére biztosítja a világversenyen való részvétel feltételét, a 600 EUR nevezési díjat.

Kérjük a nevező szállodák/éttermek/borászatok vezetőit, hogy különös gonddal készítsék fel versenyzőiket az eredményes hazai versenyre.

A 2016. évi verseny nevezési díja 20.000,- Ft, amely összeget 2016. május 13. péntekig a Chaine Egyesület számlájára utalni szíveskedjenek. Budapest Bank – 10103805-03171936-00000002

Egyesületünk részben a fenti nevezési díjból biztosítja a hazai versennyel kapcsolatos kiadásokat, valamint az ünnepélyes díjkiosztó költségeit. A verseny helyszínére és az eredményhirdetésre való utazást, valamint a versennyel kapcsolatban felmerülő egyéb kiadásokat (pl. szállás) a küldő szállodáknak, éttermeknek, vagy borászatoknak kell fedezni.

Kérjük, , hogy a „Nevezési lap”-ot az előírt mellékletekkel legkésőbb 2016. május 13. péntek 12:00-ig szíveskedjenek a Chaîne Egyesület központi e-mail címre (chaine@chaine.hu) kitöltve visszaküldeni. A benevezett és jelentkezésüket elfogadott versenyzőknek a nevezést követően tájékoztatást küldünk a technikai részletekről.

A nem Chaine házakhoz tartozó ifjú versenyzőktől angol nyelvű rövid szakmai önéletrajzot is kérünk, mivel túljelentkezés esetén a részvételi lehetőségét korábbi tevékenysége alapján kell eldöntenünk. Orbán József asszisztensünk a 06-30-968-4143 telefonon, és a chaine@chaine.hu e-mail címen készséggel áll rendelkezésre a versennyel és a Chaine belépéssel/tagsággal kapcsolatban felmerülő további kérdések esetén.

 Vive la Chaîne!

Forrás: Chaine des Rotisseurs

Forrás: Vendég&Hotel Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?