Molnár Gabriella

Erdélyben egy hét alatt hatszor lerobbant autóbusz indította el a karrierjét. Hogyan? Akkoriban még mint a Budapest Tourist kiutaztató referense kellett itthonról intézkednie, majd az egészről rövid, lényegre törő jelentést írnia. Ekkor figyeltek fel főnökei képességeire. Ma – immár 15 éve – a Blaguss-Volánbusz ügyvezető igazgatója, két éve a MUISZ elnöke.

2ht Az előbb, miközben az otthonáról mesélt, azt mondta, „nálunk beállt a kert”. Ez vajon mit jelent?

– Hat éve lakunk Nagykovácsiban, azóta gondozom, ápolom a kertünket, közben rengeteg szakkönyvet és külföldi szaklapot elolvastam, ami a kezem ügyébe került. Egy könyvespolcnyi szakirodalmat tárolok otthon kertügyben. Úgy érzem, megtanultam, a gyakorlatba átültettem, amit lehet. Ha egy kert kész, vagyis olyan, amilyennek lennie kell, akkor „beállt”, már „csak” naponta ápolni, gondozni szükséges.

2ht Tombol a nyár, kiürült Pest, önt mégis a belvárosi munkahelyén találom. És előzőleg azt mondta, jöhetek bármikor, nem megy szabadságra, legfeljebb hosszú hétvégéket vesz ki. Miért?

– A házunk, ahol egész évben lakunk, egyben a nyaralónk is. A környéken gyönyörű kirándulásokat lehet tenni, baráti társasággal kerti bulikat rendezni. Évente egyszer – ősz tájékán – a férjemmel Ausztriában kerékpártúrát vagy nagy gyalogtúrákat teszünk, télen síelni indulunk, és egyszer, úgy február tájt elmegyünk valamilyen napfényes tengerparti üdülőhelyre. Ezenkívül rendszeresen úszni járok, és néha férjemmel teniszezni.

2ht Térjünk át másra, kérem, mutassa be a cégét!

– Az iroda 15 éve alakult, beés kiutaztatással, repülő- és vasútijegy- értékesítéssel, konferencia- és rendezvényszervezéssel foglalkozunk. Így ma már azon kevés irodák közé tartozunk, akik teljes körű idegenforgalmi tevékenységet folytatnak. Nyugodtan elmondhatom, hogy a beutaztatás és konferenciaszervezés területén az elsők között vagyunk. Most 35-en dolgozunk az irodában, egyébként tízzel kevesebb a szokásos létszám.

2ht Ezt megmagyarázná kicsit bővebben?

– Nos, mi szervezhetjük az ez évben soros 38. EASD Kongresszust a nyár végén, amire 10- 12 ezer főt várunk, és a rendezvény előkészületeire, a helyszínek, szállodák, programok szervezési munkáira vettünk fel pluszalkalmazottakat.

2ht Az önök fő nyelvterülete – az anyavállalatból adódóan – a német.

– Mivel a Blaguss Reisen 60 százalékban, a magyar Volánbusz 40 százalékban van jelen cégünkben, ezért valóban sokat dolgozunk osztrák és német ügyfelekkel, utazási irodákkal, de ma már egyéb nyelvterületről is sok vendéget fogadunk. Munkámban a legnehezebb a folyamatos egyensúly fenntartása a tulajdonosok és a dolgozók elvárásai közt. Hiszen a tulajdonost a nyereség érdekli, az alkalmazottakat pedig a munkakörülmények, amibe természetesen a fizetés is beletartozik.

2ht Azt már tudom, hogy emelték ki korábbi munkahelyén vezetői pozícióba. Azt azonban még nem, hogy került a német–magyar vegyes vállalat élére.

– Amikor a Budapest Touristnál a beutaztatásra kerültem, a Blaguss Reisen már akkor is igen nagy tömegben hozott turistákat Magyarországra, e csoportok programját szerveztük kollegáimmal. Már a GYSEV Locomotiv Touristnál voltam, amikor megkerestek, hogy nyitnának itt egy irodát, és nem vállalnám- e el az igazgatást. Emlékszem, Blaguss úr személyesen jött el a GYSEV vezérigazgatójához – „megkérni a kezem”, így nem lett sértődés abból, hogy eljöttem.

2ht Ön ma tevékenyen részt vesz a szakma irányításában, MUISZ és OIB munkájából adódóan rálát a hazai turizmus helyzetére. Látja a jövőt?

– Talán. És nem tehetek mást, mint optimistán tekintek előre. Hiszen az ország adottságai jók. Most mozgalmas időket élünk: az OIB-ben is „újragombolják a kabátot”. Reméljük, hogy az új vezérkar a szakma javaslatait, véleményét mindenben figyelembe fogja venni.

2ht Blaguss, MUISZ, OIB – nem sok ez egy kicsit?

– Sok, de szeretem csinálni. Ezenkívül társadalmi funkcióban harmadik éve veszek részt a Nagykovácsi Linum Fesztivál szervezési munkáiban. Ez egy augusztusi kulturális rendezvénysorozat sok szép koncerttel, prózai előadással, képzőművészeti kiállítással, tehát egy újabb ok, hogy ne hagyjam el nyáron a lakhelyemet.

2ht Mi az a linum?

– Egy kicsi sárga virág – a linum a len latin neve. A világon egyedül Nagykovácsi határában, a Nagy-Szénáson terem, szigorúan védett virág, erről kapta igen találóan a nevét a Linum Fesztivál.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.