Mozgalmárok, álom állam, bringások

A negyedik Bánkitó Fesztivál július 20-22. között a zenei program kavalkád mellett idén is fontos és aktuális társadalmi kérdéseket vet fel színházi előadásokon, kiállításokon, beszélgetéseken és műhelymunkákon keresztül.

Bánk nappal igazi testi és szellemi felüdülést kínál. A Tószínpad és környéke bringás bolhapiacnak, longboard versenynek, bringás és gyermekprogramoknak ad otthont. A falu szívében található Polgármesteri Hivatal épületében a Hallgatói Hálózat szabadegyeteme várja nem csak az egyetemistákat, de minden fesztiválozót, akit izgatnak a következő témák: kispolgárjogi történelem, az erőszakmentes ellenállás, a válság politikai következményei, a válságra reagáló mozgalmárok beszámolói.

Liberagility, törvényhozói színház és többszörös orgazmus

John Sable Többször orgazmus című darabja az etikus nem-monogám kapcsolatok világába kalauzolja a nézőt, a Baróthy Angyalai Sanyi és Aranka színház rendezésében pedig ROADMOVIE –TH&L címmel négykezes kaland részesei lehetnek a látogatók. A MÉM csoport Elégséges című előadásáról a végén kiderülhet, hogy talán nem is elégséges. A színházi előadások sorából kitűnik a rendhagyó és itthon kevéssé ismert Törvényhozói színház előadása, melyet a fesztivál ideje alatt önként jelentkezőkből verbuvált színészek vezetnek elő az utolsó napon, de a munkafázisokba már az előadást megelőző napokon betekintést nyerhetünk a fesztivál területén váratlanul felbukkanó utcai akciókon keresztül. Idén harmadik alkalommal, közel 40 jelentkező munkáiból válogatott szabadtéri kiállítást rendezünk Privát jelzőtáblák címmel Bánk falu köztéri jelzéseinek újraértelmezésével. A tavalyi évben nagy sikert aratott Kállai testvérpárból Henrik műterme idén is non-stop festéssel és beszélgetéssel várja a tábor közönségét, a tranzit.hu által megbízott Pseudo Race Group pedig Liberagility nevű fizikai-szellemi akadálypályát állít a résztvevők liberális készségeinek tesztelésére.

„Álom állam” nyári tábor a Bánkitó Fesztiválon

Számos felmérés és tapasztalat tanúskodik arról, hogy a választókorú magyar állampolgárok jelentős része még több mint húsz évvel a rendszerváltás után sem rendelkezik olyan politikai ismeretekkel és kultúrával, amelyek egy demokratikus rendszerben kívánatosak lennének. Épp ezért a Marom Budapest és más civil szervezetek önkéntesei nyári tábort szerveznek azzal a céllal, hogy a résztvevő gyerekek alapfokú elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a demokrácia működéséről és az ország politikai berendezkedéséről, valamint fejlesszék együttműködési készségeiket. A résztvevő gyerekek Borsod-Abaúj-Zemplén- és Baranya megye hátrányos helyzetű kistérségeiből kerülnek ki a 12-16 éves korosztályból. A készségfejlesztő programok szervezésében részt vesz a Magyar Progresszív Intézet, a Noha Stúdió és Alkotóműhely, a Cellux Csoport, az Amnesty Internation Hungary és a Mosolygó Kórház Alapítvány. A tábor a Brit Nagykövetség támogatásával valósul meg.

Színes fények, kísérleti zenék és tánc három éjszakán át

Bánk éjjel színes fényekbe burkolózik és négy zenei helyszín telik meg élettel. A Tábor látogatóit a Fogas Ház nyári szakosztálya látja el fesztivál hangulattal. Az italok mellett non-stop zenét és hűsítő locsolást ígérnek, de az aktívabbak olimpiai kvalifikáló sport versenyeken is részt vehetnek. A nagyszínpadon olyan formációk mutatkoznak be, akik a hazai fesztivál felhozatal ritkán látott alakjai. Pénteken Marge indítja el az estét, majd a ColorStar és a LavaLava Sound System lép színpadra, a kisszínpadon pedig a Dorco Band, Kiss Erzsi és Popiván mozgatják meg bánk népét. Szombaton a Mary Popkids és Nemjuci alapozzák meg a hangulatot, hogy aztán az ősbánkitó fellépőként mindig a tőlük szokott szuper hangulatot a Fixi4 és az S*10 csapata hozza. A fesztivál zárónapja is erősnek ígérkezik, a Sena Live Band után a The Qualitons, majd a Mango-Cadik páros táncoltat, a nagyszínpad záró fellépője pedig az S*10 csapata lesz.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.