MTÜ álláspont: A helyzet most drámai, de a nyár talán menthető

A kormány által bejelentett veszélyhelyzetre reflektálva, a hazai turisztikai szakmát érintő és befolyásoló tényekről, valamint a kormány ezzel kapcsolatos terveiről számolt be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán.

Mielőtt azonban az MTÜ vezérigazgatója a jelenlegi helyzetet ismertette, pár szóval felvázolta a közelmúltat. Amelyben szó volt szárnyaló GDP-adatokról, folyamatosan felfelé ívelő növekedésről, impozáns számokról - igaz, rövid időszakban budapesti visszaesésről is szó esett: 2016 elején, valamint az úszó vb idején -, valamint belföldi- és külföldi vendégek arányáról (50-50%), a fővárost ellepő külföldi turistadömpingről, valamint sorozatos rekordévekről a hazai turisztikai ágazat területén. És bár hiába jósolták még tavaly év végén egyemberként a turisztikai szakértők, hogy az idei év még jobb lesz, mint 2019 volt (a tavalyi 13,2%-os GDP hozzájáruláshoz képest idén már a 16 százalékos álomhatárt jelölték meg), senki nem számolt a COVID-19 világjárvánnyá alakulásával, amelynek drasztikus hatása alól Magyarország sem kivétel.

Ismét rekordév jöhetett volna, de nem az lesz

"Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai" foglalta össze röviden Guller Zoltán a jelenlegi helyzetet. Majd hozzátette: Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, Húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal fog visszaesni. 

A kormány várakozása szerint a vírus rövid távon Húsvét időszakában jelenik meg erőteljesen, majd júniusban tetőzhet Magyarországon, utána várható, hogy csökken majd a megbetegedések száma. Azonban a helyzet rendkívül gyorsan változik, és igazából kiszámíthatatlan, tette hozzá a vezérigazgató. Példaként említette, hogy az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-nál a tegnapi 32 kikötői lemondás után mára (azaz 24 órán belül)  mindent lemondtak, azaz egyetlen szállodahajóóriás sem fog érkezni Budapestre április végéig, ez 1,5 millió eurós bevételkiesést generál a BAHART esetében, amely cég az MTÜ fennhatósága alá tartozik.

NTAK-adatok: űrbéli sebesség a KSH számaihoz képest
Majd elmondta azt is, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) naprakész adataiból az látszik, hogy egyre nő a visszamondások száma: a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le.

A top10 küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék), Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék). A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban jóval kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le.

Vidék még tartja magát, Budapest elesett

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken szerencsére nem ilyen drámai mértékű, a húsvéti foglalások még megmaradtak: ott 10-15 százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon vidéken a reményeink szerint megmenthető, jelentette ki a vezérigazgató.

Guller megemlítette a szallas.hu internetes szállásfoglaló portál erre vonatkozó felmérését, amely 15-20 százalékos visszaesést jelzett vidéki foglalások esetén, azonban ezzel kapcsolatban megkerestük az adott portál vezetőjét, Szigetvári Józsefet, aki felhívta a figyelmet kutatásukkal kapcsolatban arra a tényre, hogy ez a felmérés még a múlt héten készült, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, és azóta, partnereiktől kapott visszajelzéseik alapján azt látják, hogy alaposan változik a helyzet óráról-órára mindenütt. Sok helyütt az emberek nem foglalnak szállást, inkább kivárnak, mert nem tudják, mit hoz a jövő.

Mit tesz ebben a helyzetben az MTÜ?

Guller Zoltán elmondta, a lehetséges megoldásokon dolgoznak jelenleg, és ha minden jól sikerül, akkor 10 hónap alatt visszaállhat a hazai turizmus a 2019-es szintre.

Az ügynökség minden reklámkampányt felfüggesztett a járvány végéig, kizárólag utána indítja majd belföldi kampányát, amelynek kapcsán kérdésünkre elmondta a vezérigazgató, hogy már most dolgoznak rajta azért, hogy reményeik szerint júniusban nagy erőkkel elindíthassák, először kizárólag erre koncentrálnak majd. Valamint hétpontos akciótervet terveznek a kormány elé vinni, ezek között lesz forgalomélénkítő kampány, és a létrehozott 1 milliárd forintos vis maior alap felhasználása, mintegy 30 jelentős szakmai szervezet közreműködésével. Hozzátette még azt is, az elkezdett turisztikai fejlesztések mindenképpen folytatódnak a mostani nehéz helyzet ellenére.
Végül hallhattuk, a helyzet megoldása a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagy mértékű áldozatvállalásával történhet csak meg. Valamint az hangzott el, hogy az EU-ban turisztikai "Marshall-tervet" készítenek elő az ágazat beszakadásának helyreállítására.

A nagyon gyorsan, a kormány tegnapi veszélyhelyzetet meghirdető döntésére reagáló, és azt a turisztikai szakma oldalát megvilágító MTÜ-s háttérbeszélgetés újságírók által feltett azonnal kérdésekre adott őszinte válaszokkal, valamint egyéni interjúkkal zárult.

 

 

 

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?