hirdetés
hirdetés

MTÜ és Korda Stúdió: mindent a filmes turizmusért

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Korda Filmstúdió és a Filmközpont Kft. (Korda Filmpark) háromoldalú együttműködési megállapodás kötött a filmes turizmus fellendítése érdekében – jelentették be február 24-én a Korda Filmstúdió és Látogatóközpont üvegtermében megtartott sajtóbeszélgetésen.

hirdetés

A tájékoztatón Liptay Gabriella (MTÜ, kommunikációs igazgató) és Kakuk Andrea (Korda Filmpark, ügyvezető igazgató) többek között arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az együttműködés célja a filmturizmus és az általános turisztikai országmárka-építés összekapcsolása.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a turizmus kiemelten fontos területének tartja a filmipar vonzerejét, céljuk, hogy fellendüljön a hazai filmes turizmus, és hazánk filmes helyszínként vagy a film történetének helyszíneként szerepeljen minél több alkotásban, és a helyszín desztinációs célpontként is szerepeljen.

Az etyeki Korda Filmpark Látogatóközpont részlete
Az etyeki Korda Filmpark Látogatóközpont részlete


Az etyeki Korda Filmstúdió részlete (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Az etyeki Korda Filmstúdió részlete (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Közös munkájuk már elkezdődött, ennek egyik bizonyítéka, hogy az etyeki filmstúdió bejáratánál elhelyezték a #Hello Hungary üdvözlő feliratot. Véleményük szerint ez majd megjelenik a forgatásra érkező filmsztárokról készült fotókon.

Kakuk Andrea meggyőződése, hogy a kulturális és ezen belül a filmes turizmusban nagy gazdasági lehetőségek rejlenek, hiszen sok külföldi filmes forgat itt, 100-150 emberrel érkeznek, és van, amikor 6-8 hónapot töltenek el ötcsillagos szállodákban, hozzák a családjukat, akik itt költik el a pénzüket, ismerkednek a gasztronómiával, és viszik jó hírünket a világban. Fontosnak tartja, hogy a producerek és családjuk jól érezzék magukat, mert a jövő évi forgatásuk helyszínéről ennek alapján dönthetnek úgy, hogy a forgatást ismét hazánkban képzelik el.

Kakuk Andrea, a Korda Filmpark ügyvezető igazgatója beszél az etyeki Korda Filmstúdió és Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón, mellette Liptay Gabriella, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs igazgatója (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Kakuk Andrea, a Korda Filmpark ügyvezető igazgatója beszél az etyeki Korda Filmstúdió és Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón, mellette Liptay Gabriella, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs igazgatója (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A tájékoztatón részt vett Kresmery Dániel, a Korda Filmstúdió gyártási igazgatója és Bauer Barbara, a Korda Filmpark ügyvezetője.

Terveik közt szerepel, hogy közös werkfilmeket készítenek a magyarországi filmforgatásokról, ezeket feltöltik az MTÜ honlapjára és megosztják a közösségi médiában is. Készül egy közös kiadvány is, amely filmes szemmel célzottan mutatja be a filmes szakma számára azokat a magyarországi helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek forgatásra. Az angol nyelven megjelenő kiadványt az MTÜ-vel közösen a külföldi filmes szakmai vásárokon terjesztik majd.

A Korda Filmstúdió idén áprilisban lesz 10 esztendős. A 35 hektáron elterülő Korda Stúdió mintegy 91 millió euróból valósult meg, tavaly Magyarország London után Európa második legfontosabb filmforgatási helyszínévé vált. A nagyközönség előtt 2011-ben megnyílt Korda Filmpark Látogatóközpont 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, 8000 négyzetméteren elterülő középkori díszletvárosból és étteremből áll.

Egy makett az etyeki Korda Filmpark Látogatóközpontban
Egy makett az etyeki Korda Filmpark Látogatóközpontban


A Korda Filmparkra nem véletlenül kíváncsiak olyan sokan. Az érdeklődők számára a kiállítótermekben csoportos vezetéseket is tartanak, és a 15.000 négyzetméteres kültéri díszletben megnézhetik, milyen volt a Szent Péter-bazilika bejárata, kertje vagy éppen Róma, Milánó, Velence utcái, sikátorai az 1490-es években. Ahol Jeremy Irons Rodrigo Borgia bőrébe bújva játszott a The Borgias című sorozatban.

Beavatják a látogatókat a díszletkészítésbe, interaktív kiállításon motorozhatnak a Duna-parton, megnézhetik egy csatahajó robbantását, láthatják, hogyan születik a lódobogás a kalandfilmekben, vagyis néhány filmes talányra kaphatnak választ, miközben kipróbálhatják a filmes képi és hangtrükköket. Céges partikra is sor kerülhet itt, amelyet filmes közegben tarthatnak, több éve filmes táborokat is szerveznek gyerekek számára azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a jövő generációját kineveljék.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai