MTÜ-vezér: jó számokat hozott 2022 a turizmus területén

14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben, hangzott el azon az évértékelő sajtótéjékoztatón, amit Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke tartott hétfőn a pesti Hard Rock Hotelben, ahol csak úgy záporoztak a számok, adatsorok, összehasonlító százalékok.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint hallhattuk, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (ez az UNWTO, ahová 175 ország riportol a világ különböző pontjáról) jelentése szerint tavaly a járvány előtti szint 63 százalékát érte el világszinten a turisztikai ágazat, ebből Európa 80 százalékot, a Közel-Kelet 83 százalékot, Amerika 65 százalékot hozott, a legrosszabbul Távol-Kelet teljesített, ahol 23 százalékos szintet mértek a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest.

 

Mennyi az annyi?

Országos szinten 14,2 millió vendéget regisztráltak, akik 40 millió vendégéjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken, közülük 57 százalék belföldről érkezett vendég volt. Budapestre 3,9 millió turista érkezett, vidékre 10,3 millió, hangzott el. Valamint azt is megtudtuk, hogy a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága éves szinten 47 százalékos volt.

Mivel az MTÜ rálát az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adataira - jelenleg 49.ezer szálláshellyel vannak közvetlen, napi kapcsolatban, és emellett 14 ezer vendéglátóhely is jelent már az NTAK-on keresztül -, mindezek alapján feketén-fehéren kiderült számukra, hogy 2022-ben 39,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken országos szinten. Ez a szám 38 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, a covid-járvány miatt igencsak gyengén muzsikáló 2021-ben mért adatokhoz képest.

Vendégéjszakák tekintetében 39,7 milliót regisztráltak az NTAK alapján országos szinten, ez a szám mindössze 5 százalékkal marad el a covid előtti utolsó év, 2019 számaihoz képest. Ezzel kapcsolatban Guller Zoltán megjegyezte, ebben az adatban szerepelnek az ukrán érkezések is - amire rá is kérdezett szerkesztőségünk, hogy ez pontosan mit is jelent? Azt a választ kaptuk, hogy csak azokat az ukrán vendégeket számolták bele az adathalmazba, akik valóban fizetős szállóvendégként érkeztek hozzánk, és ez a szám 292 ezer ukrán vendégérkezést jelent. Érthető módon 2022-ben alaposan visszaesett - gyakorlatilag nem volt - orosz vendégérkezés, és a kínai területekről, illetve a tengerentúli érkezők száma is alaposan megcsappant.

Bevételek szempontjából az hangzott el, hogy a szálláshelyi bevételek mintegy 668 milliárd forintot hoztak a konyhára tavaly, ez reálértéken 583,4 milliárd forintnyi szálláshelyi bevételt jelent, ami 2021-hez képest 52 százalékkal magasabb szám, mint amit tavaly mértek. A vendéglátás pedig 2022 viszonylatában 1490 milliárd forintot hozott az ország kasszájába, ez reálértéken mérve 24 százalékkal haladja meg az előző évi adatokat.

 

Bécs mellett, Prágát, Varsót, Pozsonyt leelőzve

A hazai turisztikai térségek teljesítményéről is szó esett, ennek kapcsán megtudtuk, Tokaj és Nyíregyháza a korábbi évekhez képest nagyot ment, de persze az abszolút győztes belföldi úti cél, Budapest mellett a Balaton volt 2022-ben, ez utóbbi 1 százalékkal túl is teljesítette a 2019-es évet.

A nemzetközi beutazások kapcsán elhangzott, beutazás és költés terén továbbra is Németország vezet, emellett sokan érkeztek még tavaly - 2021-hez képest - az Egyesült Királyságból, Amerikából, a spanyoloktól, a lengyelektől is. Külön kiemelte a turisztikai szakértő, hogy mind RevPar, mind szoba átlagár tekintetében tavaly Budapest megelőzte Bécset. Valamint szállodai kapacitásk-ihasználtságban is "megvertük" - sőt, e tekintetben Varsó került a képzeletbeli dobogó második helyére, Bécs pedig e mutatóban Közép-Kelet-Európában a harmadik helyre került.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Bécs a 120 eurós átlagárával vezeti továbbra is e tekintetben a listát, Prágát, Pozsonyt, Varsót azonban minden mérőszámban meg tudta előzni 2022-ben Budapest.

Mit hoz a jövő?

Mint hallhattuk Guller Zoltántól, a januári adatsor bizakodásra adhat okot: eddig már 1,5 millió vendégéjszaka realizálódott, és mellette közel 200 ezer látszik még a továbbiak során. Az összesített adatok alapján januárban így várhatóan 1,7 millió értéken alakul a vendégéjszaka szám, ami mintegy 100 ezerrel haladja meg az előző évben mértet. Februárra pedig idáig 1,1 millió vendégéjszaka-foglalást látnak az NTAK-on keresztül, ez 11 százalékkal magasabb szám a 2021 februári adatokhoz képest.

Ha az ismert körülmények nem romlanak, hangzott el végül az MTÜ-vezértől, akkor az idei év akár meg is haladhatja a 2019-ben mért ütős adatokat. Ehhez persze az is kell, hogy a Távol-Keletről és Amerikából sokkal több vendég érkezzen hozzánk. Ennek érdekében, hallhattuk, a Magyar Turisztikai Ügynökség idén ezekre a piacokra különösen odafigyel, és akkor a 2019-ben mért rekordszámok elérése nem elképzelhetetlen. 

 

 

 

 

Forrás: MTÜ / Turizmus Online


Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.
Visegrádi szállodatűz: így jutnak kártérítéshez a pórul járt vendégek

Visegrádi szállodatűz: így jutnak kártérítéshez a pórul járt vendégek 

Az igazgató kiemelte, a befizetett előleg nem vész el, szeretnének hiteles vendéglátók maradni.
A jövő ma van – A mesterséges intelligencia a turizmust is segítheti – Az Everguest szenzációs újdonsága

A jövő ma van – A mesterséges intelligencia a turizmust is segítheti – Az Everguest szenzációs újdonsága 

Ki emlékszik már arra, hogy akárcsak két-három éve, még a sci-fi szintjén gondolkodtunk a mesterséges intelligenciáról? Mára nemhogy megbarátkoztunk vele, hanem segítőtársunk lehet.
Történelmi falak: 110 éves a budapesti Astoria

Történelmi falak: 110 éves a budapesti Astoria 

Íme, néhány érdekes tény és  idézetet az elmúlt 110 év történetéből. 
Fél éven belül újranyithat a Hotel Silvanus

Fél éven belül újranyithat a Hotel Silvanus 

Mint ismert, szombaton pusztított borzasztó tűz a Dunakanyar egyik legkedveltebb hotelében.
Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca

Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca 

Meglévő irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat alakít át hostelekké az a&o csoport.
Ez a hotel kapta a 'Magyarország vezető luxusszállodája 2024' címet

Ez a hotel kapta a 'Magyarország vezető luxusszállodája 2024' címet 

Március 6-án Berlinben tartották a World Travel Awards 31. díjátadó ceremóniáját, ahol átadták a világ legjobb szállodáinak járó kitüntetéseket.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.