hirdetés
hirdetés

Műanyag a Mariana-árok alján (is)

Victor Vescovo és csapata a Five Deeps expedíció keretein belül megdöntötte a valaha volt legmélyebb merülés rekordját – írja a BBC.

hirdetés

Az expedíciót maga a tőkebefektetőként dolgozó Vescovo finanszírozza, aki az elmúlt fél évben csapatával az Atlanti-óceán, a Déli-óceán, és az Indiai-óceán legmélyebb pontján is jártak, de ezúttal a Csendes-óceánban minden eddiginél mélyebbre,10927 méterre süllyedtek le, így 11 méterrel döntötték meg a körábbi rekordot.

A csapat összesen öt merülést hajtott végre, emellett robotokat is bevetettek a tengerfenék felderítéséhez. A küldetés során felfedeztek négy új rákfélét, hétezer méteren láttak egy ormányosférget, ezer méterrel lejjebb a két éve felfedezett csigahalak egy példányával találkoztak, és rikító színű, valószínűleg mikrobák által létrehozott kőalakzatokat is találtak, amiből mintákat is vittek a felszínre.

Ami pedig az egyik legfontosabb és egyben legszomorúb hír, hogy a korábbi expedíciókhoz hasonlóan ők is találtak műanyag szemetet a tenger mélyén, ráadásul nem is csak mikroszkopikus darabkákat, hanem műanyag zacskót és csokipapírokat is. 

Don Walsh (b), az első ember, aki látta a Mariana-árkot, gratulál Victor Vescovo-nak a merüléshez

A Mariana-árok aljára először 1960-ban jutott el ember – akkor egy amerikai haditengerész, Don Walsh és egy svájci mérnök, Jacques Piccard merült le –, majd 2012-ben James Cameron filmrendező ismételte meg a dolgot. 

A Five Deeps-projektben most már csak a Jeges-tenger legmélyebb pontjának elérése van hátra, amire valószínűleg augusztusban kerítenek sort, ha pedig ez meglesz, Vescovo a tervek szerint kutatóknak ajándékozza majd a külön erre a célra épített, ultramodern kamerákkal felszerelt tengeralattjárót.

(forrás: BBC, Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai