MUISZ vacsora sok újdonsággal

Égető témák kerültek napirendre a több mint száz résztvevőt számláló MUISZ vacsorán hétfőn, a Vigadó VígVarjú éttermében. 

Erdei Bálint MUISZ elnök tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy épp aznap kapott a MUISZ egy körlevelet az ECTAA-tól, melyben arra kérdeztek rá, hogy a tagországok, hogy állnak az uniós irányelv hazai jogszabályrendszerbe történő átültetésével. Elhangzott, hogy más uniós országokhoz képest Magyarország igen jól áll, hiszen hazánkban már megjelentek a vonatkozó jogszabályok. A MUISZ vezetője kiemelte azt is, hogy különleges pillanat ez, hiszen először jelent meg a MUISZ rendezvényén Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, aki a résztvevők valamennyi kérdésére válaszolt.

Erdei Bálint tájékoztatta a résztvevő tagokat néhány aktuális témáról. A jövőben rendszeres MUISZ reggelik szervezését is tervezik, elsőként a beutaztatóknak, majd az utazásközvetítőknek és a kiutaztatóknak. Ezek a fórumok ugyancsak az információ jobb és rendszeres áramlását hivatottak elősegíteni. A Szlovák Turisztikai Hivatal meghívására május 3-6. között study tourt szerveznek, melyre már most lehet jelentkezni. Ugyancsak várják a jelentkezőket a MUISZ 2018-as március 23-26. között Marokkóban tartandó közgyűlésére is, melyre már csak alig maradt néhány szabad hely.

Újdonságként megemlítette, hogy februárban különféle kategóriákban MUISZ díjat adnak majd át a kiemelkedő turisztikai szolgáltatóknak, ezen belül  az Év személyszállító vállakozásának, az Év légitársaságának, az Év Szállodájának, az Év rendezvényhelyszínének.

Guller Zoltán először a KSH novemberi adatsorát emelte ki, mely szerint újabb növekedés tapasztalható mind a külföldi, mind a belföldi piacon és a szálláshelyek bevétele is jelentősen emelkedett. Felhívta a figyelmet a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiára, mely tartalmazza a tervezett turisztikai fejlesztéseket és a marketing stratégiát is; a dokumentum az MTÜ internetes oldaláról letölthető.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a marketing területén, két év alatt jelentős átalakítások történtek az Ügynökségnél. A nyári és az az őszi belföldi kampányok kiemelkedő eredményt hoztak.

A képviseletek jövője kapcsán elmondta, hogy a tervek szerint 12 képviselet lesz majd, de helyi képviseletet csak távoli desztinációkban nyitnak a tervek szerint, így például az USA-ban, Kínában és az Egyesült Királyságban. Az európai országok képviseleti munkáját itthonról szeretnék megoldani.

Guller Zoltán arra a kérdésre, hogy megépül-e a már évtizedek óta várt és az évek során többször beígért kongresszusi központ azt a választ adta, hogy az új kongresszusi központ valóban fontos. Az MTÜ vezetője biztosította a szakma képviselőit, hogy 2030-ig minden olyan szükséges fejlesztés meg fog épülni Budapesten is, ami Bécsben rendelkezésre áll. Guller Zoltán utalt az EXPO területén levő jelentős fejlesztésekre is, jelenleg egy 600 fős jól használható rendezvényterem kialakítása van soron.

Az Ügynökségen létrejött egy értékesítő és marketingcsapat, melynek feladata a turisztikai termékek hatékony piacra vitele. Az értékesítési igazgatóságon belül pedig egy kongresszusi iroda létrehozását tervezik, melynek szerepe a nagy rendezvények Budapestre hozatala lesz.

A kiemelt fejlesztési régiókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Guller Zoltán kiemelte, hogy Balaton, Tokaj, Sopron és Debrecen mellett bevezetik a "Grand Budapest" desztinációt és márkát, amely magában foglalja a főváros közelében lévő turisztikai szempontból fontos látnivalókat is, többek között a Dunakanyart, Szentendrét, Esztergomot, Gödöllőt, Ráckevét és Etyeket is.

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai igazgatója az utazásszervezést szabályozó új rendeleteket mutatta be a szakmai közönségnek. Kibővítésre került az utazási csomag fogalma, amelynek továbbra is minimum két szolgáltatást kell tartalmaznia. Új fogalomként jelent meg az utazási szolgáltatás együttes is, amely nem része az utazási csomagnak. Az új rendelet nagy hangsúlyt fektet az utasok pontos tájékoztatására. Szóbeli szerződéskötés is lehetséges, azonban a szerződésről az utazásszervező köteles tartós adathordozón visszaigazolást küldeni az utasnak. Bővül az utazási irodák tájékoztatási kötelezettsége az általuk használt hirdetési felületeken és az utazási szerződésben.

A szolgáltatás nem teljesítése esetén a keletkező költségek megtérítését az utazó az utazási irodától követelheti, az általa hozott számlák alapján. A vagyoni biztosítékra két pilléres rendszer került bevezetésre, melynek egyik része az eddig is létező bankgarancia vagy pénzbeli letét, de emellett az utazásszervező feladata az utazóra kötött kötelező biztosítás is, melyből szükség esetén fedezhető az utas hazautazásának költsége. Az iroda a már meglevő biztosítási rendszerére építhet.

Néhány vélemény szerint az extra biztosítás plusz terhet jelent az irodákra. A legnagyobb problémát nem is a biztosítás mértékében, hanem inkább az ellenőrzés hiányában látják, hogy a gondatlan irodák kiszűrésre kerüljenek.

Az MTÜ tervei szerint az ellenőrzés kérdésében is előrelépés várható. Változások lesznek a vagyoni biztosíték mértékében is, mely a kiutaztatókon belül is a nem menetrendszerű repülőgépen férőhelyet igénybevevő irodákat érinti leginkább.

A 2018 júliustól életbe lépő intézkedések azt jelentik az irodák számára, hogy ugyanarra az útra az év elején kötött szerződést júliustól, az új rendelet érvénybe lépését követően már módosítani kell.

A MUISZ jogtanácsosa, Csépai Balázs és Melléthei-Barna Márton a GDPR, azaz az egységes európai adatvédelmi rendelet gyakorlati alkalmazásának kapcsán elmondta, hogy az Oppenheim Ügyvédi Iroda a MUISZ elnökségével együttműködve gyakorlati segítséget ad majd a MUISZ tagjainak. Az ennek eredményeként megszülető útmutatók és minta dokumentumok elkészítése márciusra várható, lehetőséget adva a május végén hatályba lépő jogszabálynak való megfeleléshez szükséges előkészületek megtételére.

A Víg Varjú étterem tulajdonosa, Semsei Rudolf bemutatta a vendéglátó cégcsoportot, mely ma már piacvezető a rendezvénypiacon. Tagjai többek között a Vak Varjú éttermek, a Budapest party Service, az Öböl-ház rendezvényközpont a belvárosi Corner rendezvényterem, a Bodza bisztró, a Mákvirág étterem, a Várkertben működő Bazaar és Vak Egér tőzsdekocsma és tavasszal új, exkluzív teraszos Csónakház étterem és rendezvényközpontjuk nyílik Pesterzsébeten.

Filozófiájuk alapja, hogy minden vendég törzsvendég és visszatérő vendég lesz, akár turista, akár magyar, függetlenül attól, hogy egy évben hányszor fordul meg az éttermeikben. Újdonságot hoznak a magyar rendezvénypiacra exkluzív catering és rendezvényszolgáltatásukkal, újragondolt tálalásukkal, különleges bisztró bútoraikkal, egyedi evőeszközeikkel, étkészleteikkel, kreatív gasztronómiájukkal és a Bernáth József által fémjelzett Art Cateringgel pedig teljesen egyedi, személyre szabott catering megoldásokat dolgoznak ki.

Végül a magyar piacon 1991 óta jelen levő Stiefel digitális igazgatója, Kiss Tamás Péter mutatta be a konferenciákon és más rendezvényeken is jól használható új technológiát, mely korszerű, interaktív LCD monitorokkal segíti a prezentációk jó láthatóságát. A különféle mobileszközök és applikációk technikai berendezéshez való hozzákapcsolása által mozgalmas, interaktív előadások hozhatók létre, mely emeli a rendezvények színvonalát.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.