hirdetés
hirdetés

Tunéziai túra a Taurus Reisennel

Múltidézés és hotelvizit

hirdetés

Idén másodszor szervezett tanulmányutat Tunéziába a Taurus Reisen Utazási Iroda. Egy hét alatt közel harminc viszonteladó munkatárssal néztük meg a 17 egységből álló El Mouradi szállodalánc tucatnyi legfontosabb házát, és végigjártuk azokat a fakultatív programokat, amelyeket a turistáknak kínálnak.

Csoportunkat az utazásszervező partner- kapcsolati referense, Takács Ildikó – két kollégája, Sikorszki János és Pénzes Hajnal- ka segítségével – vezette végig a szállodákon. Két, több mint tíz éve az észak-afrikai országban élő magyar idegenvezető, Bajkó Enikő és Bajkó Ildikó kalauzolt minket az úton, és látott el hasznos tanácsokkal. A szállodalátogatások során mindenki buzgón jegyzetelt az előre kiosztott szállodai űrlapokra, főleg arra voltak kíváncsiak a viszonteladó irodák képviselői, hogy hol kell fizetni a Wifiért, milyen messze van a szállodától a tengerpart, van-e hajszárító, légkondicionáló, széf a szobában, mennyibe kerül a parton a napernyő, a nyugágy, mit takar az all inclusive ellátás és mit a félpanzió. Megtudtuk, hogy Tunézia a második legnagyobb thalassoterápiás központ a Földközi-tenger térségében Franciaország után, ám a kezelések és a wellness-szolgáltatások sehol sem ingyenesek.

A tuniszi repülőtérről első utunk az öt- csillagos El Mouradi Gammarth szállodá- ba vezetett, ahonnan másnap már tovább is indultunk Djerba szigetére. Itt két éjszakát töltöttünk a négycsillagos El Mouradi Djerba Menzel szállodában, majd másnap több szállodát is megnéztünk ezen a csodás szigeten.

Djerbáról visszatérve az afrikai kontinensre, Tunisz közelében felkerestük Sidi Bou Said festői kikötővárosát, amely vakítóan fehér házfalakkal, kék ablakokkal a görög falvakat idézi. A településről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. El Jemben a világhírű római amfiteátrumot tekintettük meg, majd Mahdiában városnézés következett. Az út során láttuk Tuniszt, Karthágót, Sousse-t, Hammametet, Monastirt és Port El Kantaouit is. Az ajánlott szabadidős programok közül majdnem mindent meg tudtunk nézni, az egynapos kirándulá- soktól az esti szórakoztató műsorokig. A programból nem maradhatott ki a vá- sárlás sem. Tunisz középkori óvárosa, vagyis a medina a világörökség része, keskeny utcákkal és az azokat kísérő bazárokkal, ahol szinte mindent meg lehet találni. Hogy mennyit kell és lehet alkud- ni, azt igyekeztünk megtanulni.

Alkudni pedig kell, az árusok szeretik a magyarokat, néhány mondatot meg is tanultak honfitársainktól: Szeretlek, madzsar! Megjött Lagzi Lajcsi! Szervusz, vízibusz!

Érdekes és szép tud lenni Tunézia novemberben is: ottjártunkkor 25-27 fokot mutattak a hőmérők, de ilyenkor itt hirtelen meg is változhat az idő: jöhet a szél és az eső, amikor rögtön leesik a hőmérséklet. Imádják ezt a klímát az olasz, német, angol nyugdíjasok, akik közül többen akár három hónapra is jönnek ide melegedni.

Tunéziában béke van, a kávézókban a férfiak nyugodtan isszák a feketéjüket. A turisták vidáman járkálnak a bazárokban, ajándékok után kutatnak és alkudoznak, az arab tavasz szele alig érinti meg őket.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai