hirdetés
hirdetés

Multimédia és mocsár az Ős-Dráva Látogatóközpontban

Az Ős-Dráva Látogatóközpont létrehozása befejeződött, már csak apróbb simítások vannak hátra. A mintegy egymilliárd forintból a baranyai Szaporca határában épülő létesítmény áprilisban nyílik meg a látogatók előtt.  A szervezők szakmai bemutatót tartottak március 23-án, hogy megmutassák, mit kínálnak majd az idelátogatóknak.

hirdetés

A látogatóközpont az Ős-Dráva Program részeként valósul meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektjeként, a DDOP Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása elnevezésű pályázat támogatásával.

A program komplex, a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő területfejlesztési koncepció, amely hosszú távon a fenntartható fejlődés feltételeit teremti meg hazánk egyik leghátrányosabb helyzetű térségében, az Ormánságban.

A látogatóközpont alkalmas arra, hogy a városból érkező érdeklődőket közelebb hozza a természethez. Mivel a létesítmény nem egy prosperáló térségben van, sikeres működtetése óriási kihívás a nemzeti park számára, ezért helyi vállalkozókat bevonva széles programkínálattal készülnek, s erőfeszítéseiknek kedvez az olyan, turisztikailag frekventált városok közelsége, mint Harkány, Siklós vagy Villány.

Fontos az ormánsági élet megismertetése

Csoportunkat Wodtke Szilvia, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési osztály vezetője és Rózsa Anita biológus, oktató kísérte és tájékoztatta a létesítményről.

Az európai uniós pályázati támogatást élvező látogatóközpont a környék természeti értékei és a Dráva folyó megismertetése mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a hagyományos gazdálkodási formák, a helyi szokások interaktív bemutatására, valamint a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákkal kapcsolatos figyelemfelkeltésre.

Az 1969 óta védett, 17 hektáros területen hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, fűszer- és gyógynövénykert van állattartó teleppel és a térségre egykor jellemző állatfajtákkal, szürkemarhákkal, cikta és racka juhokkal, parlagi kecskékkel, hucul lovakkal, mangalica sertésekkel és sok őshonos baromfifajtát is tartanak.

A látogatóközpont
A látogatóközpont


A látogatóközpont
A látogatóközpont


Tansövény
Tansövény


Három, többnyelvű (magyar, német, angol, horvát) tanösvényen a gazdálkodás eszközeit, a Dráva élővilágát mutatják be a látogatóknak.

Az elsőn a hagyományos gazdálkodás ismerhető meg, a másodikon az Ormánság természeti és kulturális értékeit követhetik, a harmadik többnyelvű táblás tanösvény a terület élővilágában kalauzolja az érdeklődőt a nyílt vízfelülettől a mocsaras területeken át a vadvirágokkal borított fás legelőkig. Itt madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotóles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely várja a látogatókat.

A látogatóközpont 50 ember befogadására alkalmas multimédiás, jól felszerelt oktatóterme a környezetvédelmi foglalkozásokra várja többek között a diákokat. Itt konferenciákat és előadásokat is lehet tartani.

A programokra is felhívták a figyelmünket, négynyelvű tájékoztató segíti a megértést, a túrákon és az oktatótermen kívül még a sportszeretőknek is kínálnak elfoglaltságot.

Kínálnak kenu- és kerékpártúrákat is, amelyhez a drótszamarat kölcsönözni is lehet, és az összes programhoz szakvezetést is lehet igényelni.

A beruházás kapcsolódik a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő Ős-Dráva programhoz, melynek lényege, hogy a vizes élőhelyek revitalizálásával, vízkormányzási rendszer kialakításával az Ormánságban fellendüljön a mezőgazdaság és az ökoturizmus.

A projekt költségvetése nettó 1.038.386.480 Ft.

Mocsárvilág
Mocsárvilág


Régi szakácskönyv
Régi szakácskönyv


Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai