hirdetés

Mustból koktél? Mi más!

Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma. Versenyt is indítottak e témában.

hirdetés

A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szombaton tartottak, öt főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be. A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte.

Tengely Norbert bártender
Tengely Norbert bártender

A bartender számára nem újdonság a versenyzés; a 2019-es Országos Bajnokság győztese képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában.

A versenyzők emellett a versenynek helyt adó badacsonyi pezsgőjéből készült koktélján, a Varga Irsai Pezsgő Spriccen „csavartak” egyet, és ez alapján készítették el saját variációjukat.

"A koktél hagyományosan nemzetközi műfaj, tthon azonban, főként magas ára miatt, a bartenderek nem szívesen használnak a koktélkészítéshez pálinkát”, mondja Schök Norbert, a verseny szakmai partnere, a Magyar Bartender Szövetség vezetője.

Bár habzóbort és pezsgőt használnak koktélalapanyagként, Schök szerint borkészítőkkel való összefogásra, must alkalmazására még nem volt példa. „A pálinkával szemben, amit magában isznak, musttal talán könnyebb lesz a koktélozásba bevonni az embereket, mivel a borokat, fröccsöket egyébként is szélesebb körben fogyasztják.”

Jó lenne egy magyar koktél

A koktélok alapanyaga a pincészet tisztára szűrt, tartósítószer-mentes Irsai Olivér mustja, amely felbontás után egy hónapig eláll (ennek a koktéloknál felhasznált viszonylag kis mennyiségek miatt van jelentősége). „Kísérletezés közben jött az ötlet, hogy a must kiváló koktélalapanyag – mondja Varga Máté tulajdonos-ügyvezető. – Az Irsai Olivér mint mustalapanyag nyilván Magyarországon a legérdekesebb. A budapesti éttermekben, bárokban rengeteg a külföldi, nekik is kuriózum lehet. Ám ha a magyar bartendervilágba beemelik, nemzetközi versenyekre a belőle készült koktéllal neveznek, és ha valaki ezzel nyeri meg a világbajnokságot, az igazán jó reklám lenne az országnak is.”

(forrás: Varga Pincészet / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai