Randevú a francia riviérán

Gólyalábas vásári mutatványosok fogadták a március végén megrendezett ötödik Rendezvous en France beutaztató vásár nyitóestjén a világ minden részéből összesereglett több száz utazásszervezőt, a francia riviéra központjában, Nizzában. A franciák a későbbiekben is kitettek magukért, színvonalas műsorok, kiváló borok és ételek édesítették meg az egész napos tárgyalásokban megfáradt vendégek estéit.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A Cote d’Azur Franciaország második leglátogatottabb régiója Párizs után, évente 10 milliónál is több turistát fogad ez a napsütötte vidék. Az ez évi vásáron 650 francia régió és szolgáltató mutatta be kínálatát 900 francia és külföldi tour operátornak.

Magyarországról is népes delegáció érkezett az Atout France meghívására a rendezvényre, képviseltette magát az IBUSZ, a Kisalföld Volántourist, a KLM–Air France, a Hungexpo, a Delta Travel, a Proko Travel, a Neckermann, az Altura, a Bono Utazási Központ, valamint a Haris Travel Club.

A meghívott tour-operatorok és újságírók a workshop előtti napokban többféle túra keretében fedezhették fel a környék látnivalóit.

Lapunk tudósítója festők nyomában járta a francia riviérát, de akadtak olyanok is, akik az aktív turizmus helyi lehetőségeivel ismerkedtek.

Festők nyomában

A francia riviéra nem csupán a hideg téltől menekülő orosz iparmágnások és napsütésre vágyó hollywoodi sztárok kedvelt üdülőhelye, az „átlagos” magyar turisták számára is rengeteg megfizethető látnivalót kínál.

Akit érdekel például a képzőművészet, akár több napig is elbolyonghat a francia riviérán híres művészek nyomában. A Francia Riviéra Turisztikai Hivatala a térség városainak hivatalaival közösen mutatta be a festők kedvelt helyeit Antibes-től Mentonig. Túránk Nizzától nyugatra, Antibes-ban indult.

Az óváros melletti kikötőben megcsodálhattuk a milliárdosok kajmán-szigeteki zászló alatt hajózó jachtjait, majd felkerestük a Picasso Múzeumot, amelyet Picasso egykori műterméből alakítottak ki.

Kár lenne kihagyni a helyi piacot, ahol friss zöldségek, házi sajtok, szappanok, mediterrán fűszerek, mézek, borok, olívaolajok között válogathatunk.

Bárhol szívesen látnak minket egy kis kóstolóra. A piac végében Franciaország egyetlen működő abszintbárja várja a különlegességre vágyókat a pinceszinten. Itt csak abszintet kínálnak, abból viszont tucatnyi félét. A századforduló művészeit megihlető „zöld szemű szörnyetegtől” ma már nem kell félni: a legjobb minőségű szeszből készül.

Ízek kavalkádja

Franciaországban 800 ezer ember dolgozik a vendéglátóiparban. Egy sima hétköznap is tömegek ülnek be a bisztrókba, kávézókba, éttermekbe, hogy bekapjanak egy gyors ebédet, vagy elköltsenek egy többfogásos gourmet-vacsorát. Az is természetes, hogy 1-2 pohár bort is elfogyasztanak a főétkezések mellé. Utunk során mi is finomabbnál finomabb falatokat kóstoltunk. A halak és tengeri herkentyűk mellett elmaradhatatlan kelléke a francia gasztronómiának a kecskesajt, a libamáj és a kacsasült, de az egyik Michelincsillagos étteremben – horribile dictu! – még sült hasaalja-szalonnát is kínáltak.

Városlátogatás és műélvezet

Antibes-ban kezdődik a „Cote d’Azur festőinek nyomában” elnevezésű túraútvonal, amely izgalmas látnivalót kínál a képzőművészet után érdeklődőknek. A koncepció egyszerű, a megvalósítás hatásos: híres festmények örökítették meg a Francia Riviéra különböző tájait, városrészeit, ezeknek a festményeknek az eredeti helyszíneit próbálták meg a helyi idegenforgalmi szakemberek beazonosítani. Ez több tucat esetben sikerült is, nos, ezeken a helyeken egy kültéri, vízhatlan tárolóba, A3-as méretben felkasírozták az onnan készített festményeket, és leírták a művel és alkotójával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az eredeti festmények és a városképek egymás mellé helyezése különleges élményt és hasznos elfoglaltságot jelent a kirándulóknak, ráadásul ez egy olyan foglalatosság, amelyet elsősorban gyalog érdemes végigcsinálni. Egy-egy városban akár több órát is eltölthetünk a festők nyomában.

Ilyen útvonalat tucatnyi városban kijelöltek a francia riviérán Cannestől Mentonig. Aki kíváncsi a konkrétumokra, látogasson el a http://fr.franceguide.com/Special/Living-Arton- the-Cote-d-Azur/Itineraire-de-la-Cote-d- Azur-des-Peintres/home.html?NodeID=2058 weboldalra, ahol jelenleg ugyan csak franciául, de minden információt megtalál.

Alig néhány kilométer Antibes-től a francia riviéra szívének is nevezett Cagnes sur mer, amely hangulatos középkori óvárosáról és Renoir Múzeumáról híres. Izgalmas és látványos program végigmenni az óvárosban kijelölt útvonalon, mivel a kacskaringós, girbegurba utcácskákon sétálni már önmagában is élvezet, a híres festők képeire ráismerni további gyönyörűség. Az erős falakkal körülvett, dombtetőre épült, évszázados faluból kiváló kilátás nyílik a tengerpartra.

Ha már itt járunk, nem szabad kihagynunk a város határában a hatalmas olajfáktól körülvett Renoir Múzeumot. A művész egy hatalmas ültetvény közepére építette fel villáját, ahol évekig dolgozott. Számos műalkotása örökített meg a környező tájat, a villa kertjében is láthatunk néhány – korábban leírt módszerrel készült – tablót.

Az antik világ bűvkörében

A művészek mellett régészek és művészettörténészek is kedvelték ezt a vidéket. Egy német archeológus, Théodore Reinach például fogta magát, és a francia riviéra aranykorában, 1902 és 1908 között felépített egy antik görög villát Beaulieu-sur-Merben. A Villa Kérylos érdekes építmény, megálmodója igyekezett minden tekintetben – a falfreskóktól a bútorokon át a mozaikokig – reprodukálni egy antik villát. Az épület évente 50 ezer látogatót vonz, és számos különleges fogadásnak is helyt ad.

Kicsit keletebbre, Nizza és Menton között találjuk La Tubrie-t, ahol egy nagyon különleges római kori emlékműben gyönyörködhetünk. A monumentális „kilátótorony” Augustus császár ligúr törzsek felett aratott győzelmének állít emléket. Tetejéről szédítő a kilátás az egész partvidékre.

Kirándulásunk a francia riviéra keleti szélén, a közvetlenül az olasz határ mellett fekvő, évszázadokig Genovához tartozó, ezt építészeti stílusában is hordozó Mentonban ért véget. A februári citrusfesztiváljáról is híres településen elsősorban Jean Cocteau műalkotásaival találkozhatunk. Az ő tervei alapján készült freskók borítják például a helyi házasságkötő-terem falait, és múzeumot létesítettek a tiszteletére a tengerparton, egy egykori bástyaerődben.

Franciaország nem ülhet a babérjain

A Rendez-vous en France beutaztató vásáron Nizzában Christian Mantei, a francia turisztikai marketingért és immár két éve a turisztikai befektetésekért is felelős szervezet, az Atout France vezérigazgatója kijelentette, hogy hiába világelső Franciaország a turizmusban, nem ülhetnek a babérjaikon, mert az ország évek óta veszít piaci részesedéséből. Mantei szerint az innováció a legfontosabb, de számos konkrét lépés is történt a francia turizmus versenyképességének megőrzése érdekében. Az utóbbi két évben bevezették például az ötcsillagos minősítést a szállodák számára, mivel meglepő módon ilyen minősítés nem volt korábban Franciaországban. A szolgáltatási színvonal javítását szolgálta két évvel ezelőtt a turisztikai marketinggel foglalkozó Maison de la France átalakítása Atout Franceszá, tevékenységeinek körét pedig kibővítették a turizmusfejlesztéssel. Az Atout France feladata lett az utazási irodák regisztrálása is, korábban az irodáknak nem kellett regisztrálniuk magukat. Megállapodást kötött a közelmúltban a turizmusért, valamint a kultúráért felelős minisztérium, ennek értelmében számos kulturális emlék nyílik meg a látogatók előtt, fogadásokat, konferenciákat rendezhetnek bennük ezentúl. Mantei végezetül kiemelte, hogy bár a válság alig érintette a francia nemzeti össztermék 7%-at adó turizmust (1-2%-os volt csupán tavaly a visszaesés), fel kell készülni arra, hogy a következő 10 év során teljesen átalakulnak a küldőpiacok, egyre fontosabbá válik például India és Brazília. Csupán az incentive turizmusban volt jelentős, 20%-os a visszaesés. Christian Estrosi, Nizza polgármester-helyettese, ipari miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan növelik a városban a zöldterület nagyságát, az év végén elektromos autókat állítanak forgalomba, valamint turistavárossá nyilvánították hivatalosan is Nizzát, így vasárnap is nyitva lehetnek az üzletek.

'

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.