Nagy a baj méz-fronton

Az ismert méhfajok negyedét nem látta senki az 1990-es évek óta. Úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete egyre kritikusabb. 

A húszezer ismert méhfaj porozza be a növények és gyümölcsök 85 százalékát a fokhagymától a kávén át a kelkáposztáig. De úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete nem túl jó: egy nemzetközi adatbázis szerint a méhfajok negyede eltűnt az 1990-es évek óta, írja a National Geographic tanulmánya nyomán a sokszinuvidek24.hu hírportál.

Hová tüntek a karcsúméhek?

A One Earth című tudományos lapban megjelent kutatás szerint az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhfajok száma a vadonban. A legsúlyosabb esés 2006 és 2015 között volt tapasztalható, amikor 25 százalékkal kevesebb fajjal találkoztak a tudósok a természetben a korábbiakhoz képest.

A leggyakrabban az északi féltekén előforduló karcsúméhek felelősek többek között a napraforgó és a cseresznye beporzásáért, de megfigyelésük száma 17 százalékkal csökken az 1990-es évek óta. Az egyébként is ritka földiméhek családjába tartozó fajok, melyek a kékáfonya és az orchidea beporzását végzik, 41 százalékkal kevesebben vannak.

Nem lehet egyetlen fajra alapozni a mézkészítést

Eduardo Zattara argentin kutató arról beszélt, a mézelő méhek ugyan számos földterület beporzását át tudják vállalni, de egyetlen fajra támaszkodni rendkívül kockázatos. Példaként említette, hogy 2006-ban egy méhek közt terjedő járvány miatt Amerikában lefeleződött a mézelő méhek száma. Ha nem lett volna jelen más faj, a környezeti károk felbecsülhetetlenek lettek volna.

Ausztrália az egyetlen pozitív kivétel

Az analízis szerint minden kontinensen csökken a méhfajok száma Ausztráliát kivéve, ahol nem áll rendelkezésre elegendő adat ennek megállapításához. A XX. század második felében mezőgazdasági boom következett be világszerte, ami a méhek élőhelyének zsugorodásával járt, ráadásul a növényirtó szerek is tizedelték a populációjukat. Emellett a globális felmelegedés miatt a méhfajok kiléptek őshonos élőhelyükről, és azonnal elpusztultak. A fajszám csökkenéséhez hozzájárul, hogy több országba betelepítenek nem őshonos méhfajokat, a betegségeket pedig viszik magukkal, ami rovarszerű járványhoz vezet.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

 

 

 

Forrás: One Earth / sokszinuvidek24.hu


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.