Nagyvárad, ’’a holnap városa’’

… írta róla egykor Dutka Ákos erdélyi író. Ma is ez jut eszünkbe, látva a városban zajló, magas minőséget célzó fejlesztéseket. Vendéglátó városunk a felújítások miatt kicsit még fésületlen, de feltétlenül igényességre törekvő, vidám, nagyrészt a MICE-célközönségre szabott, vonzó úti cél már most is.

Ha este lenézünk a város fölötti egykori Kálvária-dombon (ma Gomba) kialakított elegáns kilátóról, alattunk villognak olyan nemzetközi szállodaláncok fényreklámjai, mint a Hilton vagy Ramada. Mintha nem egy Debrecen nagyságú városban lennénk. Ez a jelen. Halványabban, de kirajzolódik a múlt is, a nagy, most újjáépített ötszögletű téglavár körvonala: ez a város origója, névadója és misztikus középpontja.

Szt. László királyunk isteni sugallatra alapított e helyen várat, kolostort, melyet végső nyughelyéül szánt. Zarándokok ezrei jártak itt, híre olyan nagy volt Európában, hogy Luxemburgi Zsigmond is ide temetkezett. A következő évszázadok hadjáratai azonban nyomtalanul eltüntették a középkor dicsőségét, a magyar humanizmus nagyjainak emlékeivel együtt. Vitéz János püspök itt létesítette a középkori Európa egyik első csillagvizsgálóját, itt készült az akkori civilizált világban használt, a nap- és holdfogyatkozások időpontjainak táblázata. Ennek századokkal későbbi utóéletét láthatjuk a Holdas-templom tornyában mozgó, nap- és holdállást jelző gömb formájában. A folyamatosan újra korszerűsített várat termálvízű, soha be nem fagyó vizesárok védte. Csak 1660-ban foglalták el az oszmán hadak, mert mérnökeinek elárulták, vagy maguktól rájöttek a vízelvezetés titkára. Ma a várat uniós pályázat részeként újjáépítették, hatalmas belső udvarát rendezvények, kézműves műhelyek, szabadtéri vetítések töltik meg élettel, míg a zárt terek múzeumként fogadják a látogatókat.

Nagyvárad újabb fénykorát az 1700-1800-as években barokk stílusban felépített római katolikus püspöki palota, a székesegyház, impozáns, hosszú árkádsorával pedig a Kanonok sor jelzi.

Nagyvárad a szecessziós városok hálózatának tagja

A város mai építészeti arculatát azonban a huszadik század elejének nagy gazdasági és kulturális fellendülését tükröző eklektika és a szecesszió határozza meg. Emblematikus épületek, mint a Szigligeti Színház, a Városháza és kilátótornya, a görög katolikus püspöki palota nagy tömbjei jól érvényesülnek az előttük meghagyott tágas tereken. A város gazdag kereskedő családjai építették fel a Zsinagógát, és egymással vetélkedve – a kor modern európai építészeti stílusának, a szecessziónak jegyében – elegáns városi palotáikat (Stern, Moskovits, Apollo, Rimanócy, Poynár házak). Uniós forrásból most sorra újítják fel e szép épületeket. Közöttük mintegy 600 méter hosszan húzódik a kávézókkal, éttermekkel és bárok kitelepüléseivel belakott sétálóutca, a korzó. A leghíresebb szecessziós épület a még felújítás alatt álló Fekete Sas-palota. Üvegezett és üvegfestményekkel díszített tetejű passzázsát Milánó ihlette. A szecesszió tiszteletére most nyílt meg a Szecessziós Múzeum a Darvas-La Roche házban. Nagyvárad nem rejtegeti gazdag magyar irodalmi múltját, melyet az Ady Múzeum és köztéri szobrok, emléktáblák jeleznek.

Wellness, gyógyfürdők és parkok minden mennyiségben

Janus Pannonius a 15. században latin nyelvű költeményben dicsőítette Várad jótékony melegvízű forrásait. A Hilton DoubleTree Körös-parton álló ötcsillagos házának szemet gyönyörködtető spa-világában, valamint a további hét négycsillagos szállodában működő wellness-részlegek hasznosítják ma e kivételes természeti adottságot. Ezen túlmenően a város modern spa-központjai különleges ajánlatokkal, borterápiával is kényeztetik a városba látogatókat. Természetesen aquapark is működik, ebben a hónapban adják át az új, 1500 fős bővítményét, a Nymphaea nevű üdülőközpontot. Ebben 7 szabadtéri és 13 beltéri medence, pezsgőfürdő, fedett és szabadtéri gyógyfürdő, szauna, 13 csúszda, élményfürdő, aroma- és fényterápiás rész is található. A sportlehetőségek széles választéka, minősített, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas úszó- és műugró medence is rendelkezésre áll. A spa-részlegen többféle szauna, a wellness-részlegen pedig a masszázsra alkalmas szobákon kívül két, bérelhető VIP-jacuzzit is kialakítottak.

Nagyvárad minden lakosára 25 négyzetméternyi zöld parkfelület jut, ezért megkapta a „Románia Zöld Fővárosa” címet is. A várost kettészelő Sebes-Körös átlátszó vizében öreg fák dús lombja tükröződik. A folyó mentén kerékpár- és sétautak futnak, a hűs, árnyas, élő sátor alatt hangulatos kávézók hívogatják a vendégeket.

Micsoda csoda környék!

Nagyváradon évente 1,2 millió vendégéjszakát töltenek a vendégek. Három ipari parkjába amerikai, olasz, ázsiai, német nagyberuházók telepedtek be. Maga város is bőven elegendő luxusszolgáltatást – beleértve a fine dining éttermeket – nyújt, de a környéke is egy óriási zöld kalandpark, gyógyvízű fürdőkkel, barlangokkal, szelíd hegyekkel.

Nagyváradtól egy ugrásra mi is megtapasztalhattuk, mennyire vonzó a Kings Land sok hektáros zöld felületével, három tavával, lovardájával, golf -és sportrepülőpályájával. Romantikus esküvő nem akármilyen díszleteit is láthattuk. Tündérrózsás tavon átívelő, vörös szőnyeggel borított kis fahíd vezetett a kedves szigetecskén álló fehér sátorhoz, mely virágfűzérrel díszítve várta a hamarosan kezdődő ceremóniát.

Már a rómaiak is ismerték, de nagyszüleink idejében is legendás volt Félixfürdő híre. A 40 fokos, oligominerális víz kiváló gyógyhatású elsősorban a mozgásszervi, reumatikus panaszokra. A 140 méter magasságban fekvő, erdős fürdőtelep folyamatosan növekszik, több magas kategóriájú szálló épült ide, és egyre jobb és több szolgáltatást nyújtanak. A Hotel President új szárnyával együtt 180 főt tud fogadni. Három konferenciaterem, három medence, két vendéglő, szaunavilág, gyógyászati kezelők teszik teljessé a szolgáltatásait. De gondoltak a szórakoztató-wellness üdülést kedvelőkre is: az Aqua Park Presidentben 13 beltéri és 5 kültéri medence, számos csúszda, szaunák és masszázstermek várják a látogatókat egész évben. És már építik a következő bővítményt!

Köszönet az Oradea Tourism nagyvonalú vendéglátásáért, a honi szervezők munkájáért.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?