hirdetés
hirdetés

Napraforgók a falon – falun

Ki ne vágyna a nagyvárosok szmogos levegője, a zsúfolt villamosok, buszok zaja után néhány napra a jó falusi levegőre, frissen fejt tejre, házi készítésű sajtra, vajra. Kiülni a teraszra, hosszúlépést kortyolva pihenni, közben hallgatnia a gyerekeket, akik tojást keresgélnek a tyúkólban, vagy a háziak kutyáját, macskáját nyúzzák, vagyis játszanak. De mindezt hol tehetjük meg?

hirdetés

Manapság már egyszerű a kérdés, kell egy számítógép, beírjuk, hogy www.falusiturizmus.hu és máris nézhetjük, hova szeretnénk menni. Bejelölhetjük például, hogy a fővárostól csak húsz kilométerre legyen az a falusi ház, amelyben pihenni szeretnénk, a kutyánkat is akarjuk vinni, mert a gyerekek nem válnak meg a Buksitól egy napra se, legyen kert, adjanak házi kosztot is, mert elég otthon reggeltől estig főzni. Ezeken kívül még számtalan kívánságunk lehet, kimeríthetetlen lehetőségeink vannak.

Persze nagyon fontos, hogy milyen körülmények közé vágyunk, elég a kert végén egy sátor, mert nosztalgiázni akarunk, vagy teljes összkomfortot akarunk, és ha már lúd, legyen kövér, kell nekünk a szauna is. A választásban segít, hogy 2011 óta már a falusi vendégházakat is ellátták védjeggyel, vagyis napraforgókkal jelzik, milyen komfort vár ránk. A legnagyobb kényelmet a négy napraforgó jelzi, ugye tudják, a szállodáknál is van ilyen, csak ott csillaggal találkozunk.

Fruktárium
Fruktárium

Segítségünkre van Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) titkára, aki elmondja, hogy a négy évvel ezelőtti kezdés óta kiforrott a rendszer, már a szállásadók is tudják, ezek a jelzések őket segítik, és jelentkeznek is a napraforgós minősítésekért. A követelményeknek eleget kell tenni, a három naprafogós falusi portánál a vendégek számára elkülönített fürdőszoba és WC-t, étkező, konyha társalgóval, valamint pihenőkert és parkolási lehetőség szükséges. A négy napraforgó jelzése már sokat ígér, saját fürdőszobát és WC-t, a lakóegységben, jól felszerelt szoba, étkező, társalgó, konyha és kerti bútorok, pihenőkert kellenek, parkolási lehetőséggel. Persze ne legyünk fővároscentrikusak, elég, ha majdnem mindenki az.

A FATOSZ nem a főváros távolságától függően tünteti fel a portákat, hanem régiónként. Jó hír a SZÉP Kártyával rendelkezőknek, hogy egyre több vendégházunk fogadja el fizetési eszközként. Van olyan hely, ahol gondoltak a kerekes székesekre, az épület részlegesen akadálymentesített, legalább egy szoba és fürdőszoba alkalmas mozgásukban korlátozott vendégek fogadására. A házigazdák biztosítanak transzferszolgáltatást a vendégek számára, valamint rendelkezésre állnak speciális turisztikai ajánlatok, szabadidős lehetőségek. A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában lévő Falusi Turizmus Nemzeti Tanúsító Védjegyet a FATOSZ koordinálja és a minisztériumban működő Bíráló Bizottság hagy jóvá.

Kelemen majorság
Kelemen majorság

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) budapesti, Király utcai központi irodája több mint 800 szálláshely minősítési dokumentációját dolgozta fel az indulás óta. Ők adják a szakmai hátteret és ők működtetik az országosan is regisztrált hálózatot, a minősített vendégházak tulajdonosai csatlakozhatnak a szövetség online foglalási rendszeréhez, és bekerülhetne több adtabázisba is, vagy a vendégváró katalógusokba és részt vehetnek országos hazai vagy külföldi rendezvényeken is kínálataikkal, reklámanyagaikkal.

A napraforgó a minőségi falusi turizmus szimbóluma

A falusi szálláshelyek napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegye a FATOSZ által több mint tíz éve létrehozott, és működtetett minősítési rendszer alapjaira épülve 2011 óta a minőségi falusi turizmus szimbóluma. A védjegy alapvető célja, hogy – összhangban az egyes szálláshelyek működtetéséről szóló 239/2009. Korm. rendeletben foglaltakkal – garanciát nyújtson a szálláshely szolgáltatás minőségének megfelelő színvonalára. A falusi vendégházak 1-4 napraforgós besorolást nyerhetnek el a külső, belső megjelenés, a felszereltség, a szolgáltatások színvonala, valamint a szállásadó személyes felkészültségének, szakmai képzettségének függvényében. Bővebb információ: www.fatosz.eu.

 

Kopácsi Füves Porta
Kopácsi Füves Porta

2014 évben a fürdők minősítésével bővült a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A védjegy a fürdőlétesítmények esetében is a magas színvonalat képviselő szolgáltatókra irányítja a figyelmet, akik a magyar turizmus versenyképességének erősítése szempontjából kiemelt szerepet töltenek be.

2015 évben a szállodák, a kempingek, az üdülőház-telepek, a magán- és a falusi szálláshelyek után az ifjúsági szállásoknak is megszületett a hátizsákokkal jelölt Nemzeti Tanúsító Védjegye.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai