hirdetés
hirdetés

Négyezer eurós büntetés a fekete idegenvezetésért

A Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) január közepén megtartott tisztújító közgyűlésén Bálint Zoltánt választották meg ismét, immár negyedik alkalommal a szövetség elnökévé, aki az idegenvezetők és szakújságírók előtt szerdán a Paulaners’ Paltz éttermében számolt be munkájukról.

hirdetés

Mint mondta a közgyűlésen meghatározták feladataikat, többek között szükség van honlapjuk fejlesztésére, a szövetség reklámozására, az idegenvezetők elismertségének erősítésére. Elmondta, hogy a most készülő turizmus törvényben, illetve a hozzá kapcsolódó jogszabályokban erősíteni kellene a szakmai ellenőrzést. Ezzel talán eredményesen ki lehetne szűrni a jogosulatlan idegenvezetői tevékenységet.

- Szakmánk országos ellenőrzésében nemcsak a fogyasztóvédőknek, hanem a rendőröknek is részt kellene venniük, és a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység végzésének büntetési tételét visszatartó erejűvé kellene tenni, vagyis legalább 4.000 euróban kellene meghatározni a büntetési tételt - mondta. Együttműködnek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával és összegyűjtik a fővárosban az idegenvezetői munkát nehezítő tényezőket, és eljuttatják az illetékeseknek. Példaként a turistabuszok parkolását, közlekedését, amely nem megoldott.

Problémaként vetette fel, hogy míg külföldön az idegenvezetők az igazolványukkal ingyen bemehetnek a múzeumokba és a kulturális intézményekbe felkészülésük érdekében, addig Magyarországon ezt nem lehet megtenni.

Az elnök szerint a szövetség központi anyagi támogatás nélkül működik, csak tagsági díjakból, a tagok támogatásából, valamint egyes turisztikai vállalkozások eseti segítségével tudnak gazdálkodni.

Szívesen pályáznának, de az önrészt sem tudnák kifizetni, mint ahogy nincs módjuk arra sem, hogy az idegenvezetők nemzetközi szervezeteihez kapcsolódjanak.

Bálint Zoltán végül bejelentette, hogy az elmúlt évek gyakorlatát követve idén is lesz standjuk az Utazás kiállításon, A épület 305/E. ide várják az új tagokat is.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai