Nehézségek, tervek, remények

Ismét eltelt egy a hazai turizmus szempontjából is mozgalmasnak tekinthető év. A turizmusirányítás átalakítása és a kormányzati megszorító csomag intézkedéseinek bevezetése már tavaly elkezdődött, az idén pedig folytatódik. Megkérdeztük a szakmai szövetségek vezetőit, miként tekintenek az előttünk álló, meglehetősen nehéznek ígérkező esztendőre.

'

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke:

– Szeretném, ha ebben az évben az utazási irodákról szóló 213–214- es új kormányrendelet végre megszületne. A törvény elfogadása több mint egy éve húzódik, ezzel nem kis bizonytalanságot okozva a szakmában. Mivel a megszorítások hatásait valószínűleg az utazási irodák is érezni fogják, a marketingtevékenységet kell erősítenünk. Nagyon reméljük, hogy a Magyar Turizmus Zrt. sikeres marketingkampányt folytat majd külföldi piacainkon. A kiutazások területén a nem kedvező gazdasági folyamatok ellenére is reménykedünk, hogy a tavalyi forgalmat tartani tudjuk. Az eddigi adatok szerint 2006. november végéig 880 000 utas vette igénybe az 1202 regisztrált utazási iroda szolgáltatásait, ami némi bővülést jelent 2005-höz képest. Ezt a nagyságrendet jó lenne elérni az idén is. A beutazás területén egyik legfontosabb feladatunk legnagyobb piacunkon, a német piacon megállítani a visszaesést. Továbbá ambiciózus terveink között szerepel a ma még egzotikusnak számító országok, így Japán, Kína, valamint Dél-Korea felé való nyitás és a kanadai piac növelése is.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke:

– 2007-ben nehezebb időszak következik a vállalkozások számára, mivel növekvő költségek és romló piaci feltételek mellett kell működniük. Az idei alacsony bérkiáramlás valószínűleg fogyasztáscsökkenéssel is jár majd, így a vállalkozásoknak egyre nehezebb lesz az optimális munkaerőlétszámot kialakítani és fenntartani. Az alacsony jövedelmezőség könnyen a minőség romlását vonhatja maga után. Az egyik legnagyobb és megoldandó probléma, hogy a vendéglátás magas élőmunkaigénye miatt eltérő adózási feltételeket igényelne. A szabályozás terén az érdekvédelmi törvény hiánya és a jelenlegi jogszabály- ütköztetési forma nem megfelelő volta a két legfontosabb kérdés. Célunk olyan testületet létrehozni és működtetni, mely a jogszabályalkotás folyamatát befolyásolni tudja. Jelenleg az FM hivatala és az Egészségügyi Minisztérium a szakmánkat érintő kérdésekben csak a végső fázisban kéri ki a véleményünket. Mi tanácsadó testületet szeretnénk létrehozni, mely kormányzati szinten, a gazdasági minisztériumon belül működik. A novemberben megalakult Vendéglátás Albizottság pozitív lépés ebbe az irányba. Az utóbbi húsz évben a szakma jelentősen vesztett presztízséből, és az áttörés egyetlen módja, ha nem maradunk a háttérben, hanem hatékonyabban és tudatosabban próbáljuk a szakma érdekeit érvényesíteni.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke:

– Jelenleg a Winter Invasion kampány közepén járunk, melynek célja elsősorban a hírverés, az ország népszerűsítése. Az első adatok szerint vannak pluszfoglalások, melyek a kampánynak köszönhetők, és tervezzük az akció 2007-es téli megismétlését. Szeretnénk jobban összpontosítani a skandináv és Benelux államokra is. Ezenkívül az észak-amerikai vendégek számának további növekedését várjuk, most már érezhető, hogy szeptember tizenegyedike hatása elmúlt, és újból mernek utazni. Az olasz piac az EU-s országokkal együtt alulteljesített 2006-ban, viszont decemberben érezhetően javult. Mivel spontán utazók hírében állnak az olaszok, sikeres kampánnyal némi bővülés itt is lehetséges. A lengyel és a román piac valószínűleg élénkülni fog. Ezzel együtt 2007-re nem várunk nagy felfutást. Bővül az üdülési csekkek felhasználhatósági köre az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést célzó szolgáltatásokkal, illetve szabadidős sportokkal, az üzemanyag-vásárlás lehetősége viszont megszűnik. A félpénzes és egyéb akciók a belföldi vendégek körében nagy népszerűségnek örvendenek. A „félpénzes” marketingakció az MSZSZ, a NÜSZ és az MT Zrt. együttműködésében sikeres volt, a szállodákban beváltott üdülési csekk értéke 2006. júniusban elérte a 184,8 millió forintot. Az akciót az idén is megismételjük. Ezenbelül Budapestet mint desztinációt szeretnénk a vidékiek körében népszerűsíteni. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a piac árérzékeny, ezért kedvezményes csomagárak kialakítását tervezzük.

'

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?