hirdetés
hirdetés

Nem export tevékenység a beutaztatás?

Tevékenyen telt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének idei első féléve. Továbbra is muszáj tengelyt akasztaniuk több olyan a turizmus ágazatban érintett szereplővel, melyek joggal várnánk, hogy inkább segítse a hazai utaztatók munkáját.

hirdetés

Idén sem maradhat el az évek óta örökzöld jogosulatlan utazásszervezés témája. A probléma meghallgatásában ezúttal is jeleskednek a hivatalosságok, legfeljebb a nevek változnak. A 2013-as április elnökségi ülésen Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkárnak adhatták elő az utaztatók, hogy a jogszabályok egyértelműen nem nevesítik, mi minősül feketézésnek. A MUISZ továbbra is jogszabályi környezet és a szankciók szigorítása mellett érvel. Addig is tanácsos volna az érintett hatóságoknak  - MKEH, NAV, GVH, NFH, közterületesek - rendszeresebben ellenőrizni.

Nem kis csata lesz meggyőzni a kormányzatot az iparűzési adó (IPA) ágazatot előnyösen érintő csökkentéséről. Az 500 millió forint fölötti bevételt terhelő 3%-os IPA leginkább a repülőjegyeket értékesítő utazási irodákat sújtja. Ők 1-1,3% körüli árréssel dolgozva igencsak rossz néven veszik az adónem egyoldalú emelését, különösen, hogy értesüléseink szerint más ágazatoknak sikerült kilobbizni a csökkentést. Ezen dolgozik a MUISZ is. Mint Molnár Gabriella, a szövetség elnöke elmondta, 5 milliós sikerdíjért cserébe egy adótanácsadó céget bíztak meg a hivatalosságok puhításával. 15 érintett utaztatót keresett meg a MUISZ a kizárólag siker esetén fizetendő pénz összedobásához, közülük eddig heten jeleztek vissza egy nemleges válasz mellett. 

Szintén a pénztárca bánja, ha a külföldi vásárokon történő megjelenésekre támogatási pályázatok nélkül kell az utazási irodákna összeguberálni nem kevés pénzt. És még ha van is pályázat, sem mindig elég egy forrás. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) úgy gondolta, az utazási szakmát pályázati lehetőségekkel nem terhelné mondván, hogy a beutaztatás nem export tevékenység - ismertette Molnár Gabriella, mennyire ismeri a hivatal a beutasok tevékenységének import-export mérlegre gyakorolt hatását. Mint elmondta, a HITA azt is hozzátette, hogy különben is az MT Zrt-n keresztül részesülhetnek vásári támogatásban, duplázni ne akarjanak. A MUISZ Horváth Viktória segítségével lobbizik, hogy egyéb támogatási lehetőségek is megnyíljanak a szakma számára.

Szintén örökzöld a Budapest Airport és a MUISZ közti adok-kapok. A téma ezúttal nem csupán a már a Turizmus Online felületein is annyiszor megénekelt, a buszok napi többszöri reptéri kiállását igencsak megdrágító parkolás, hanem a magas repülőtéri illeték, mely után a jegyeket meglehetősen nagy számban értékesítő utazási irodák szeretnének részesülni. A reptér illetékesei az előterjesztést elutasították - ábrándított ki Molnár Gabriella. 

Budapest közlekedési anomáliáit tálalta MUISZ több érintett szövetség társaságában a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.  illetékeseinek május 14-én, budapesti városnézés során. Bár az érintettek egy része bő félórával az indulást követően távozott, tárgyalások turistabuszok közlekedését könnyítendő elindultak. Ezen felbuzdulva május 30-ra újabb, ún. horror városnézést hirdettek meg a MUISZ és társszövetségei a fővárosi önkormányzati képviselők részére. Ennek során egy hosszú távú budapesti turizmus stratégia megalkotására sarkallták volna vendégeiket. Az esemény elmaradt a meghívottak érdektelenségének köszönhetően - lombozta le hallgatóságát az elnök. Majd reményt keltve hozzátette: helyette azonos témában nyílt napot rendeznek a távol maradt városatyáknak. 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai